Om

Jag är en norrländsk kvinna, 4 barnsmor, muslim (och mycket annat förstås) bor i Sverige och är intresserad utav det mesta här i världen. 

Jag tycker om att upplysa mig själv om saker och ting genom att djupdyka inom olika ämnen. Mest bara för att förkovra mig själv men också för att det är min plikt som muslim att lära mig nya saker var dag. Meningen med att söka upplysning är förstås för att man ska föra detta vidare.

Jag har gjort flera serie inlägg, några nämner jag här nedan och flera hittar man bland mina ”Kategorier” på bloggsidan:

Palestina (38 korta inlägg) frågan som handlar om Israel/Palestina konflikten hur den uppstod. Inläggen rör sig endast kring händelser som utspelar sig under 1947-1948 och baseras på Ilan Pappes bok ”Den etniska Rensningen av Palestina” som i sin tur baseras på fakta tagna ifrån arkiven i IDFs (Israeli Defence Force), Hagana, Ben Gurions-dagböcker och mycket mera. [update: jag har sedan de första inläggen i kategorin skrivit många fler inlägg i frågan, vill ni läsa den beskrivna historien får ni gå till de första inläggen]

Sexualmoral inom Islam – som handlar precis om det som rubriken säger. Nämner även lite om arabisk feminism.

Den Heliga Koranenredogör betydelsen av Profetens analfabetism för Koranen, hur arabiskan fungerar som heligt språk och varför det finns ett sådant… är Koranen en vetenskapsbok? mm…

Skapandet av människan

Historien om Satan (6st inlägg)

Historien om Adam och Eva

Att känna Gud (23st inlägg)  Där varje inlägg tar upp en specifik fråga, några exempel nedan:

 Finns någon egentlig efterfrågan på Gud?

Är rädsla motivet till religion?

Gud och bevisföringen inom experimentell vetenskap

Att acceptera existensen av det osedda

Innebär någots abstrakthet att detta inte finns

Måste vi välja mellan lycka i detta liv och lycka i nästa liv?

Förnuftet söker Gud

Islam – enighetens religion

Mänskliga Rättigheter – enligt islam  handlar om hur ett islamiskt styra ska se ut. Snäppet bättre än FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna

Mitt email: mammamaries@hotmail.se

 1. #1 av Saalik på 24 september, 2010 - 11:06

  Marsh’Allah! Människor som du ger mig hopp om västvärlden.

  • #2 av MammaMarie på 24 september, 2010 - 12:26

   Oj, det var stora ord… tack ska du ha Saalik :)!

 2. #3 av Fatima Al-Hashimi på 15 december, 2010 - 00:36

  Jeg er meget enig med Saalik. =) Mashaallah, det er så smukt at se, at vi har alle jer svenske, muslimske bloggere. I gør det godt! =) Man må håbe, at flere af vores danske muslimer lærer noget af jer, og går i samme retning, inshaallah.

  Bedste hilsner herfra,

  Fatima

 3. #4 av A.H på 15 januari, 2012 - 13:54

  Salaam!

  Tänkte detta kanske kan vara intressant för dig.

  Kram

  Din syster i Islam

 4. #5 av Haje på 23 maj, 2013 - 11:27

  kan du svera mig på min frågor är du snäll

  Men jag har några frågor om det går bra?

  1. Varför ber shia med händerna nere vid sidorna? (Min man säger att det är för att folket brukade ta saker i händerna o därför sa Ali åt folket att ta ner händerna) Men jag undrar hur en imam kan ändra på en profets ord? En profet får ju ord av Gud, men en Imam är bara lärd och berättar vad det står i Koranen. Så hur kunde Ali ändra vad profeten hade sagt att man skulle göra?

  2. Varför ber shia alltid tre gånger per dag? Det är ändå fem böner så varför underkastar man sig inte Gud helt o ber fem gånger/dag? Man kan väl inte säga att det är svårt om man jobbar eller så för Gud är viktigast. Dom shia jag känner ber inte ens 5 gånger de dagarna de är hemma o ledig.

  3. Jag har fått uppfattningen att shia inte engagerar sig i att varken läsa Koranen eller be men på Muharram deltar det till 100% (Endast min uppfattning) Varför är det viktigare att gråta för imam Hussiens död än att be o läsa Koranen? Gud är väl viktigast?

  4. Varför ber shia på en sten (alltså jord från Karbala eller annan plats) Vi ska väl be till Gud och inte till en sten?

  5. Varför tvättar sig shia från armbågen ner till handlederna. Jag har själv läst i Koranen att man ska tvätta sig från handlederna upp till armbågarna. (Koranen 5:6) Hur kan då en imam ändra på Guds ord.?? Jag kan inte tro att Gud har angett fel sätt i Koranen..Koranen är 100% rätt o ren!

  6. Det står i Koranen att man ska hålla fast vid sin tro på att Allah, hans sändebud (profeterna), de äldre uppenbarelserna och domens dag. (Koranen 4:136) Varför finns de då shia som säger att de som inte älskar ahul bait ska inte komma till jannah(himlen)? Allah har ju skrivit klart o tydligt i Koranen vad man ska göra o tro på för att komma till jannah. Och Gud bestämmer vilken människa som går till himmel eller helvete det kan ingen människa utse. Så varför tar sig shia friheten att säga att alla som inte älskar ahul bait går till helvetet??
  Gud vet ändå bäst o om man följer Koranen måste väl det räcka o vara bäst? Eller räcker inte Guds ord??

  Förlåt om mina frågor är konstiga o rakt på sak. Men jag vill ha ordentliga svar på mina frågor och jag hoppas att ni kan svara på mig.

  Tack, ha en bra dag!
  Mvh. Theres

 5. #7 av Sophia på 1 augusti, 2013 - 22:01

  Salamoalikoum!

  Jag brukar gå in och läsa på Yasmina blogg och fann ett inlägg från dig där. Så pga detta hamnade jag på sin sida, hoppas att du inte har något emot det.

  Jag tycker uppriktigt att det jag hunnit läsa av det du har skrivit är mycket intressant & känner genast att jag lärt mig flera saker barakallah fiki.

  Glömde presentera mig, jag heter Sophia och är 33 år gammal. Bor i Strängnäs utanför Stockholm. Är gift sedan 2002 & har en liten dotter som heter Selma. Jag är anställd som resesäljare men har varit sjukskriven i flera år pga min SLE och dess framtågan (därmed intresset för ditt inlägg), Min dotter är frisk Elhamdullilah men jag själv var frisk under hela min barndom och sjukdomen visade sig inte föränn jag var 19 år. In sha Allah så håller sig våra barn friska.
  Jag kommer att titta in här fler gånger.
  Ramadan Karim!
  Wa alikom salam
  Sophia

  • #8 av Marie på 1 augusti, 2013 - 23:28

   Salam aleykum Sophia,
   Vad kul att du finner ett intresse för mig blogg och att du känner att du fått ut något ifrån den. Jag känner tyvärr inte till Yasminas blogg, vad är det för inlägg du hittat där från mig? Skulle vara intressant att veta :).

   Jag beklagar verkligen att höra att du har SLE. Det är en mycket jobbig sjukdom, det vet jag, för min egen mamma har lidit utav det så länge jag kan minnas. Jag hoppas verkligen att sjukdomen utvecklar sig mycket långsamt för dig, eller bättre: att den stannar av! Det är synd att forskningen inte nått längre inom det området än det gjort, men förhoppningsvis finns det bromsmediciner som fungerar något sånär idag. När min mamma fick veta att hon har det så fanns ingenting, utom kortison och det vill man ju helst inte äta särskilt mycket utav. Men idag måste hon ändå äta det varje dag, tyvärr. Min mammas båda systrar lider utav MS, så jag har tyvärr inte så roliga arvsanlag att vidarebefordra till mina barn. Jag har alltid varit orolig att någon utav dom skulle få någon av sjukdomarna, och så snart de haft något problem som jag funnit misstänkt så har jag varit till läkare och begärt (krävt) provtagning utav än det ena och än det andra. Men, tack och lov, har de inte drabbats….än i alla fall. Jag ber verkligen att de ska slippa också. Som du säger så brukar sjukdomen inte synas under barndomen, så man vet ju aldrig.

   Du är hjärtligt välkommen hit, och jag tackar dig för att du lämnade ett avtryck i min blogg :)! Tyvärr har jag inte orkat blogga så mycket under denna (Ramadan) månad, förhoppningsvis blir det mer frekvent när den är slut.
   Ramadan Kerim på dig också.

   PS: Ett tips till dig är att göra tesbieh: Läs: ”Masha Allah, la qoate-illa-billa astaghferallah”, så ofta du kan. Detta förlänger din hälsa och mångdubblar din barrekeh.
   Kram
   Marie

 6. #9 av Rhonett Esguerra på 15 september, 2013 - 21:57

  Hej Marie!
  Jag har läst din blogg ett tag nu och blir verkligen fascinerad!
  Du gör ett mycket bra jobb, tar upp viktiga frågor och ger oss väldigt bra svar.
  Jag har dock lite privata frågor till dig, angående mig själv och min nuvarande situation angående en viss sak som har till viss del med Islam och göra. Så jag undrar om det finns en möjlighet då man kan få kontakt med dig för att kunna prata lite och få svar på vissa av mina frågor.
  Maila gärna!
  Tack på förhand! 🙂

 7. #10 av sara på 5 oktober, 2013 - 22:58

  Hej tack för att du finns men en fråga får jag kopiera dina inlägg så som hatiher eller citat?

  • #11 av Marie på 6 oktober, 2013 - 09:14

   Abdolut! Det är ju inte mina hadither utan de tillhör islam:-)

  • #12 av Marie på 6 oktober, 2013 - 10:33

   Om du kopierar inlägg så vill jag däremot att du hänvisar till mig.

 8. #13 av sara på 6 oktober, 2013 - 21:28

  inchalla det ska jag göra 😉
  har inte gjort det innan men ska göra det framöver tack syster

 9. #14 av sara på 18 oktober, 2013 - 16:39

  Hej snälla kan du lägga upp denna sajt på din blogg det är så att det är ett projekt vi håller på med att kunna nå 2000 innan ashura det är islam lära och shia , det mesta inlägg på svenska och vi gör det så enkelt som möjligt vi har haft sidan ni i snart 4år inchalla uppskattas verkligen om du hjälper oss
  ha en trevlig dag:=))

 10. #16 av Ahmed på 13 september, 2014 - 13:25

  Hej,

  Att konvertera från kristendom till islam är som att gå ut ur ett litet dike och ramla ner i en mörk brunn. Det måste inte vara pest eller kolera, och man behöver inte religion för att hitta gud. Gud finns för allt och alla att nå. Den (inte han) är full av ljus och neutral i sinnesstämningen. Ilska, vrede, glädje..mm är mänskliga egenskaper som tillhör människor och ingen där uppe är ute efter att straffa dig för nåt då vi är alla här djur och människor för att uppleva och erfara innan det är dags att förenas med gud. Religioner är människopåhitt för det mesta och islam är en politisk religion som vill ha fler anhängare och mer mark. Läs Islam-historia och erövringar om du vill. så religiös och politisk eller spirituell.. Som ex. muslim har jag sökt efter spiritualitet och äntligen hittat friden. Jag fanns ingen spiritualitet i en massa regler som från början är gjorda för folk som levde fattigt och ociviliserat i öknen för 1500 år sedan. Mänskligheten har passerat det stadiet och inte är längre i behov av dessa regler speciellt inte i Europa. Vi har civilicerats alltså budskapet har nått fram. Därför Gud har inte skickat profeter mer. När männskligheten var i barndomsstadiet så behövdes det såna metoder som när man pratar med ett barn. Man skrämmer de lite och säger ”akta dig” hela tiden, man pratar strängt med dem och i mellanöstern agar man dem som straff. Men när barnen blir äldre och är 15 år eller 23 så pratar man inte med dem på samma sätt. Männskligheten är inte ett barn längre men det är inte fullt vuxet heller. Det är mognare mentalitet här än i mellanöstern som ni säkert har märkt och det har sina anledningar. Islam har försenat den mentala utvecklingen då det inte fanns/ finns plats att vara en tänkande individ som ifrågasätter och utvecklas.Religioner kan vara en inspiration och historia-studier men man ska inte tro på varenda ord och bokstav för då är man bara dum. Jag förstår känslan att vilja ha frid, att vilja höra till något stort, att vilja ha trygghet och kanske i vissa fall en gratis identitet så slipper man tänka och söka själv men var iaf noga med var du sätter din fot. Som föra detta muslim som har studerat islam i minst 15 år och växt upp i mellanöstern så är jag rädd om er då jag vet vad den religionen handlar för det mesta om och vad den egentligen ute efter. Det är inget fel att ha en tro men när tro blir politisk salafitisk agenda från Saudiaarabien då måste vi ex-muslimer börja prata om hur denna sekt har förstört våra hemländer och liv. Och nej jag är inte heller för shiamuslimer ifall nån vill stämpla mig. Jag är för en självständig Gud från alla människors kontrollbehov och myter.

 11. #17 av anonym på 4 november, 2014 - 22:10

  Salam, har en fråga! Angående homosexualitet, alla muslimer vet att det är haram m.m. en sak jag ej förstod var att en av profeternas fru hamnade i helvettet för att hon ”stöttade dem” kanske förstod jag den helt fel, men om inte då vrf hamna hon i helvettet? , skulle du kunna berätta lite om det?
  Tacksam för svar syster

  • #18 av Marie på 5 november, 2014 - 09:05

   Jag förstår tyvärr inte din fråga. Om du formulerar dig lite tydligare kanske jag kan besvara din fråga.

   • #19 av anonym på 6 november, 2014 - 16:59

    förstår, rättså dålig på att förklara :p men om du öppnar din quran, och läser Surat al-Hijr: 59-60, så blev profeten luts fru en av de som inte fick komma till paradiset, jag hade förr läst att det var pågrund av att hon lät dem komma in i deras hus eller något sånt.. men jag har ingen aning, vill veta historian bakom det, ifall du känner till det? uppskattar hjälpen syster

   • #20 av Marie på 7 november, 2014 - 13:47

    Hej,
    Just det. Luts fru hamnade i Helvetet, jag kan beskriva lite kort om varför hon blev straffad:

    Det var när Ärkeängeln Gabriel och några andra änglarna kom till Lut, för att varna honom att Guds straff var på väg till hans folk i Sodom.

    De himmelska besökarna kom till Lut medan han bevattnade sin åker. ”Vem är ni” frågade Lut. ”Vi är resenärer,” svarade dom: ”Ge oss husrum för natten.”, fortsatt de. Lut varnade dem att medborgarna i hans stad var onda, att de utövade sodomi gentemot förbifarande resenärer, och plundrade dem samtidigt på deras tillhörigheter. ”Det är sent och vi kan inte gå till någon annan plats”, svarade de, ”Låt oss stanna i kväll, åtminstone.”

    Det var nu som Lut gick till sin hustru, som var född i staden, och berättade för henne att han hade några besökare med sig, och att om hon avstod ifrån att läcka information till andra i staden, skulle han förlåta henne alla hennes tidigare missgärningar. Hon gick med på detta. Luts hustru hade en hemlig pakt med stadsborna; om Lut hade besökare under dagen skulle hon släppa ut rök genom skorstenen på hustaket, och om någon besökte honom på natten skulle hon tända en brasa för att förmedla informationen.

    När ärkeängeln Gabriel och de medföljande änglarna, anlänt till Luts hus, skyndade sig hans fru upp på taket och tände en eld. Byborna såg elden och samlades snabbt vid Luts hus. När de anlände till dörren ropade dom ”O Lut! Har vi inte förbjudit dig att inhysa gäster?” Sen försökte de röva med sig besökarna för att utföra sina brott mot dom. Nu fick de ju inte med sig just dessa besökare, men det var strax efter detta som Guds straff kom över samhället och alla försökte fly. Ingen undkom, utom Lut, även hans fru som ständigt motarbetat sin make dog i straffet. Trots allt så försökte Lut ge sin fru en sista chans att undgå straffet och sa till henne att de skulle springa så fort de kan ut ur staden och att hon inte under några omständigheter får vända sig om. Som vanligt brydde hon sig inte om vad hennes man sa, och hon vände sig om. Så snart hon gjort det så förvandlades hon till kol.

    Det var en sammanfattning av det hela, jag hoppas att du fick lite kött på benen av det 🙂

   • #21 av Anonym på 7 november, 2014 - 23:32

    tack så mycket för svaret uppskattar det sjukt mycket !! och tack för att du la ner tid för att svara, inshallah du belönas för varje sekund du lägger ner för att svara på andra !<3

    har en till fråga, om du inshallah har tid/lust att svara,
    varrför är det en av de grovaste synderna att falla för någon i samma kön ? skulle du kunna visa ifall det finns specifika verser för det från quranen/hadither?
    jazakallah kher hjärtat

 12. #22 av Hans Mossberg på 19 januari, 2017 - 10:44

  Hej Mamma Marie
  Har du något samband med skosäljsiten:
  http://www.mammamarie.se/shippinginfo.html?

  Med vänlig hälsning
  Hans

  • #23 av Marie på 2 mars, 2017 - 21:36

   Hej Hans,

   Oj, nej jag har inget med den sidan att göra!! Var inte det ett konstigt namn på en webbsida som säljer skor?! Kul i alla fall, men vet inte om det är särskilt positivt för dom att kanske associeras med min blogg 😀 , tack för att du påpekade det i alla fall ❤

 13. #24 av adelakamran86 på 12 mars, 2017 - 10:47

  Hej Marie! Hoppas att allt är bra med dig, InshAallah. Jag har sett din sida precis nyligen och tycker att du gör mig väldigt klok på Islam, MASHAALLAH. Jag är själv sunni och gift med en shia, visste väldigt lite om Islam i allmänhet förr men jag har läst, frågat och kommit fram till mina egna slutsatser. Jag vill konvertera till Shia islam, det känns rätt för mig men vissa frågor återstår, jag hoppas du vill hjälpa mig InshAallah och hur kan man komma i kontakt med dig? Tack för en jättebra och upplysande blogg! All heder åt dig och må Gud vaka över dig 💖

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: