Den fastandes belöning – Eid-ul-Fitr

Eid-ul-fitr-Plain-Simple-Wallpapers

Eid-ul-Fitr har följande tre syften

Eid-ul-Fitr är den viktigaste festivalen i den islamiska kalendern. Dagen markerar inte någon historisk händelse eller episod; men dess existens ger muslimer ett tillfälle att tacka Gud för att ha gett honom styrka och vilja att observera fastan under den heliga månaden Ramadan.

Det är också ett tillfälle när muslimer samlas i stora församlingar och, stående skuldra vid skuldra, ber för att visa att jämställdhet och rättvisa är den inneboende egenskapen hos det islamiska samhället världen över.

Men den största betydelsen av denna dag av glädje ligger i det faktum att varje muslim är ålagd att ge behövande människor mat till en föreskriven summa per varje medlem av dennes hushåll (s.k. Zakat-ul-fitr), inklusive gäster som befann sig under samma tak kvällen innan Eid.

Eid-ul-Fitr tjänar då ett trefaldig syfte: Det ligger på varje muslim en skyldighet att minnas Gud och framföra ett tack till Honom; dagen ger varje muslim en möjlighet till den andliga inventeringen i att man nu kan fundera över styrkan i sin förmåga eller svagheten i sin karaktär, vilket i så fall säkerligen visade sig under den föregående månaden; och det är också dagen när de som har, delar med sig utav en del av vad de har, med de som inte har.

Och för de personer som inte lydde detta bud ifrån Gud, innebär Eid-ul-fitr ett slut på det månadslånga samvetskval, inre kamp och kontinuerliga förverkligandet av svagheten i sin karaktär. De behöver inte längre, utan större övertygelse, argumentera emot fastan. Dagen markerar slutet på en månad att tänka ut en ursäkt varje morgon för varför de inte ska fasta.

Nästan alla inser de andliga, sociala, vetenskapliga och medicinska förmåner som kommer ifrån att fasta. Men för en troende muslim, bör det vara tillräckligt att fastan är föreskriven i den Heliga Boken, och som sådan är den en befallning ifrån Gud.

Måttet på en persons kärlek till sin Skapare är dennes oomstridda lydnad till Guds befallningar. När en muslim, under en hel månad, har lytt Gud, utan frågor, utan att klaga, utan ånger, och när efter att ha tillbringat sin tid, med ödmjukhet och kärlek, i bön bör man undra om inte vid slutet av denna period, Skaparen Själv vänder sig till en sådan varelse i Hans Skapelse och säger: ”Nu är tiden kommen till dig, att be till Mig, så ska Jag ge”.!

Ramadan, den heligaste månaden i den islamiska kalendern, är den period då man utsätts för det högsta provet. Utan tvång lyder muslimer, världen över, Gud; och varje dag från soluppgång till solnedgång avstår de inte bara från sinnliga njutningar, utan även från livets nödvändigheter så som mat och dryck. Vissa gör detta i frossande kyla, andra i brännande hetta, vissa gör det där dagarna är korta och andra där dagarna är oändligt lång. De rika fastar, liksom de fattiga, befälhavaren liksom tjänaren; föräldrarna och barnen; härskaren liksom undersåten. De har alla fastat, oavsett hudfärg eller sin sociala ställning.

Efter att ha gjort detta, under en hel månad, bör varje muslim, på denna glädjefyllda dag av Eid al-Fitr, vara redo att möta det år som ligger framför oss med förnyad styrka, större förståelse och allmän välvilja. Man har fastat för att uppnå fromhet, disciplin och självkontroll. Nu bör vanan att obetvingat underkasta sig Gud ha odlats i ens hjärta och sinne, och man har tränat i att acceptera Guds befallning under de kvarvarande 11 månaderna på året som kommer, med samma orubbliga lojalitet. Förhoppningsvis har varje muslim kommit ut från månaden Ramadan med en ny personlighet och en starkare karaktär, säker på sin förmåga att underordna sina begär till ens vilja, och sina känslor till ens intellekt. Förhoppningsvis kommer det inte längre vara svårt att avstå ifrån berusande drycker (för de som är fallen åt det hållet), eller att inte vända sig bort ifrån mindre lyckligt lottade människor, och inte längre är man främmande och oförstående ifrån smärtan av hunger eller kval av törst.

Nu har alltså ‘träningsperioden’ Ramadan månad så kommit till sin ände, och vi träder in i ännu en ny period av vanliga, normala, vardagsaktiviteter. Om det vi lärt oss under Ramadan månad har lämnat några spår i våra karaktärer, så har vi all rätt att njuta utav vår Eid-ul Fitr.

Jag önskar alla mina kära läsare en riktigt glädjande och härlig Eid Mobarak 🙂

TIPS:

Zakat ul-Fitr ska ju betalas ut lokalt, till behövande i det område man bor i. Men ifall man inte känner till någon fattig som är i behov av pengar till en måltid, så finns ”Afghanistanhjälpen”, dit ni kan skicka er summa. I Afghanistan finns garanterat folk som är i behov. Jag lämnar uppgifter om detta nedan:

Afghanistanhjälpen

As-salamu aleykum/Frid vare med er! Afghanistanhjälpen är startad i Imam Mahdis(AJ) namn för att påskynda hans återkomst. Imam Mahdi(AJ) är en ättling till profeten Muhammad(S) som lever i fördoldhet idag, men som kommer att framträda tillsammans med profeten Jesus(as) i de sista av tiderna. Han kommer kämpa mot tyranni, orättvisor och förtryck tillsammans med en armé av godhjärtade människor.  
Syftet med Afghanistanhjälpen är att hjälpa våra behövande medmänniskor i just Afghanistan. Afghanistan som är ett krigsdrabbat land har stora delar av sin befolkning levandes i fattigdom. Som medmänniska är det vårt ansvar att ta hand om varandra, som muslim är det en plikt. Vi ska inte hålla hårt i våra pengar, utan dela med oss av vårt överflöd som det står i den heliga Koranen.   
Vill du hjälpa till och bidra till fattiga människor i Afghanistan?

För att bidra kan du antingen skicka in din gåva till Afghanistanhjälpens konto: Swedbank: 8420-2,944 483 191-2 eller via swish till antingen 0702847710 eller 0738206484

Skriv ”Afghanistan” i meddelanderutan när du skickar din gåva. Är det viktigt att din niyya(avsikt) för pengarna framgår som t.ex. vid sadaqah skriv då det istället och kontakta gärna oss ansvariga vid speciella ändamål eller frågor. 

Vill du vara fadder åt en speciell familj? Om du som givare vill ge månadsvis till en eller flera familjer, som en fadder, går även detta att ordna. Dina pengar ska du i detta fall märka med familjens namn. För att tilldelas en speciell familj kontakta oss vänligen så att vi kan ordna detta. Viktigt är att du som givare vet att det för dig är ekonomiskt möjligt att kunna skicka månadsvis så att familjen får en trygghet och säkerhet genom dig.   
Hur kan man veta att pengarna kommer fram? Vi som startat denna hjälp gör det helt och fullt ideellt. Med personliga kontakter som vi litar på skickar vi pengarna direkt till Afghanistan via Western Union. Mottagarna där i sin tur ser till att behövande får dem och att allt går rätt till. In shaa Allah. Om du vågar lita på oss är upp till dig som givare, men vi försäkrar att vi gör allt som står i vår makt för att allt ska gå rätt till. Gud ser allt. Oberserva att när vi skickar via Western Union tillkommer en avgift som blir högre ju större summan är. Denna avgift dras från alla pengar som skickas vilket gör att summan delat på alla givare inte blir så stor.    
Frågor? Vänligen kontakta någon av oss på nedstående uppgifter.

Mail: nematullah.tavassolli@hotmail.com, theres.tavassolli@hotmail.com Telefonnr: Nematullah: 0738206484, Theres: 0702847710

 1. #1 av Helena på 19 juli, 2015 - 01:43

  Hej! Hur ser man på tiggare från Rumänien inom Islam? I fråga om att skänka pengar/mat vid Eid (eller annars)? Glad Eid!! //Helena

  • #2 av Marie på 19 juli, 2015 - 15:48

   Hej Helena,
   Inom islam ska man vara mänsklig. Varje människa är Guds skapelse, och Han älskar varje Skapelse, och Han har ålagt oss människor att ta hand om den på bästa sätt. Att se ned på människor, särskilt personer i behov, är fruktansvärt och är förbjudet inom islam. Har man möjlighet ska man självklart skänka, oavsett hur lite man skänker. Och har man inte pengar så är ett leende det minsta man kan ge. Profeten Muhammad(S) sa att den snålaste av människor är den som inte ens kan bjuda på en hälsning. Och det är många som tittar bort när de går förbi en tiggare. Ibland tittar folk bort för att man kanske inte har pengar att skänka och man tycker att det är pinsamt, men då är det mer mänskligt att bjuda på ett leende och säga ‘hej’ i alla fall. När det gäller att hjälpa människor i nöd, så ska man lägga religionen åt sidan, och då menar jag att man ska inte värdera personerna som är i nöd, ifall de har samma ursprung, åsikt, samhällsställning eller religion som en själv. Det är det som gäller i islam.

   Tänk dig att du ser en människa som ropar på hjälp ute i havet, man inser att personen håller på att drunkna. Det finns knappast någon som börjar värdera och fundera utifall personen har samma ursprung eller religion som en själv innan man försöker att hjälpa. Det är en mänsklig självklarhet att man försöker rädda personen. Det är samma sak för tiggarna, de är inte i exakt samma utsatta och akuta situation som den som är på väg att drunkna i havet kanske, men man kan se tiggare som människor som långsamt håller på att drunkna, och om alla hjälper till lite så kan personen kanske åtminstone ‘hålla huvudet ovanför vattnet’ lite längre.

   Frågan skulle hellre vara ”Hur ser man på tiggare inom islam”. Punkt. Om de är ifrån Rumänien eller annat land har ingen betydelse.

   • #3 av Helena på 19 juli, 2015 - 17:23

    Hej Marie! Tack för ditt fina och kloka svar, på min lite klumpigt uttryckta fråga. Jag håller med att man ska lägga religionen åt sidan och se människan! Om man inte har möjlighet att ge pengar så tycker jag också att man i alla fall kan visa att man ser människan som tigger genom en hälsning och ett leende. Men det som jag blev lite nyfiken på när jag läste ditt inlägg var om det är brukligt att ge tiggare en extra gåva vid Eid, då de verkligen finns lokalt? Jag förstår att jag genom min fråga kan uppfattas som naiv och kanske lite dum, men jag blev som sagt lite nyfiken. Och det är av nyfikenhet (för att lära mig mera!) som jag frågar; inte för att kritisera, ifrågasätta, ställa dig till svars eller att vara oförskämd. Tack återigen för att du tog dig tid att svara! Vänliga hälsningar, Helena

   • #4 av Marie på 19 juli, 2015 - 17:51

    Hej igen,
    Jag tycker inte alls att frågan är naiv, inte heller oförskämd. Detta är frågor som muslimer själva ställer till varandra och sina lärda. Och det är långt bättre att fråga än att kvarstå i okunskap.
    När det gäller zakat så finns det en riktlinje som man kan följa, och det är att man först ser om sitt ‘eget hus’ så att säga. Dvs om man vet med sig om att det finns någon i familjen eller släkten som är i behov, då betalar man först till dom. Finns ingen sådan, så kollar man grannarna, grannar är mycket viktigt i islam. Grannar kan vara muslimer eller ickemuslimer, men om du sover om natten och din granne inte har ätit, så är Gud inte nådig mot oss. Om du vet att det inte finns hungriga grannar eller familjemedlemmar, då lyfter man blicken och ger till andra behövande. Och man kan mycket väl ge till de tiggare som sitter på våra gator, oavsett ursprung. Men om du ger till dom, och lämnar familj eller granne som är i behov så är inte det särskilt bra.

    Jag vet inte, men jag hoppas att jag besvarat din fråga lite tydligare den här gången? Du får annars säga till så kanske jag kan fylla i mer 🙂

   • #5 av Helena på 19 juli, 2015 - 20:13

    Tack för svaret❤️ Nu förstår jag bättre!!

 2. #6 av NK på 19 juli, 2015 - 09:10

  Eid Mubarak kära mamma Marie 🎉💝❤️

  • #7 av Marie på 19 juli, 2015 - 15:32

   Eid Mobarak <3!

 3. #8 av Saranda på 27 september, 2015 - 12:00

  assalamu alaykom mammaMarie…har läst bloggen länge, då jag praktiserar islam, inte ännu muslim, men påväg, nyfiken, osv….har länge undrat varför jag finns o vad jag gör i denna världen? Men står tomt o hoppas kanske du kan ge mig svar om vad islam säger kring det. Tack för en super blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: