Fråga angående Uppdrag Granskning och jihad

Svenska jihadister i Syrien

svenskajihadister

Melinda frågar:

Hej Marie, såg du uppdrag granskning igår kväll om Bilals resa till syrien för att utföra jihad men dog, är det verkligen jihad? Måste ärligt säga att det ännu värker i hjärtat, så ond det såg ut, usch, om det inte stämmer, förklara vad jihad inom islam är? Vore tacksam

 

Hej Melinda:

Ja jag såg avsnittet igår av Uppdrag Granskning, och 99,9 procent av alla muslimer anser att det är fruktansvärt och förfärligt. Det är så tragiskt, och så synd om föräldrarna och resten av familjen. Jag är SÅ glad att det tas upp, och det är en fråga som muslimer behöver ventilera och prata om ordentligt. Det de tog upp är ett mycket stort problem, specifikt faktiskt, för den sunnimuslimska majoriteten av muslimer. För dessa extremister räknar sig själv till den grupptillhörigheten. Jag anser att ifall omvärlden verkligen intresserade sig för att försvaga, helst eliminera helt, dessa extremisters möjligheter att ‘hjärntvätta’ unga pojkar på detta viset, så bör man helt isolera Saudiarabien(och de småländer som ligger på den halvön och omnejd) och dess kungahus. Man måste kapa all typ utav samarbete, både politiskt och ekonomiskt, men istället är det det motsatta – om du studerar västvärldens agerande gentemot muslimska länder så kommer du att upptäcka att just Saudiarabien kan komma undan  med både förtryck av kvinnor, minoriteter i landet och folket i stort faktiskt, men även en massa andra absurditeter och uttalanden som de gör. Ytterst sällan hörs kritik, och när det görs så är de knappt hörbara, och snabbt övergående. Saudiarabien, och dess version utav islam, är som en cancersvulst i den muslimska världen.

Det är Saudiarabien som saluför den sekteristiska grenen av islam – kallad wahabism – som dessa människor står bakom. Landet har verkligen speciella regler, som inte har med islam att göra, och de ‘lärda’ inom sekten är, för att uttrycka det rakt och enkelt: idioter! Det sorgliga är att det är dessa idioter som har fått företräda islam och muslimer alldeles för mycket i media och på nätet.

Den ledare som, i UG:s dokumentär, skötte det mycket fina arbetet med ungdomarna emot att extremismen ska få alltför stort fäste i England, han hade dock helt fel uppfattning i en fråga gällande jihad i Islam. Detta kan synas som en petitess, men det är det inte hos de som dras till såna saker. Felet var att han sa att den ”större jihad” är den som utförs på slagfältet, medan den ”mindre jihad” är den som sker när man utför sina dagliga gärningar i vardagslivet….det är exakt tvärtom: dvs kriget på slagfältet är den ”mindre jihad”, vilket beskrivs nedan:

 

Jihad inbegriper KAMP i Guds väg, och inte krig. Den främsta och största benämningen av jihad är  ”jihad al-akbar” (den största kampen) och är den kamp varje människa ska föra inom sig själv för att tygla sitt nafs (sitt jag) och främja det goda inom sig. Utöver det har jihad många andra aspekter. Den mycket begränsade typen av jihad som avser krig – döda eller dödas – sker endast på slagfältet och inte mitt bland civilbefolkningen.

Koranen och Sunnah är utgångspunkterna för de principer utifrån vilka den rättrogne muslimen skall leva sitt liv.

Våra främsta ledare och förebilder, Profeten och Imam Ali, tillät inte ens skadade fiender som låg på slagfältet att dödas. Inte heller lät han de som försökte fly ifrån slagfältet att förföljas, eller att kvinnor, barn och gamla som befann sig med fienden att komma till skada, eller att fienderna berövades tillgång till vatten – detta oavsett att fienden berövade deras barn från vatten och dödade dem medan de var törstiga!

Att med alla medel försöka klistra fast brutalitet och orättvist dödande med Islam är bara nonsens och, genom Guds löfte, inget annat än misslyckade försök i längden. En ständigt pågående kamp mot det egna jagets dåliga sidor bör prägla den troendes levnadssätt.

Motiveringen till att kriget emot ens egna ego och önskningar är den ”Större Jihaden” (Jihad al-Akbar) är följande:

 • Dess område (för kampen) är obegränsad;
 • Den är tidlös och gränslös;
 • Denna kamp är svår eftersom dess väsen är människan emot sig själv;
 • Fienden är osynlig och kan inte upptäckas av de fem sinnena, medan fallet för Jihad mot de icke-troende inte är lång, inte omfattande och inte så svår som att kämpa mot sina egna världsliga önskningar. Som ett resultat av detta, betraktas jihad på slagfältet som Jihad al-Asghar(den mindre Jihad. Denna åsikt baseras på ett uttalande ifrån Profeten när han och hans mannar återvände hem från ett avslutat krig. Han sade: ”Vi har alla återvänt ifrån Jihad al-Asghar till Jihad al-Akbar” Några frågade: ”O, Rasullullah, vad är Jihad al-Akbar?” Han svarade: ”Kriget emot sina egna önskningar”.

När Imam Ali ibn Abu Talib återvände till lägret efter att han hade dödat *Amr Ibn Abdawad tillfrågades han: ” Varför dödade du inte Amr första gången du satt på hans bröst? Imam Ali svarade, ”På grund av att han spottade på mig så blev jag arg på honom. Om jag skulle ha dödat honom då, hade det varit för min egen ilska eller själviska begär. Mitt arbete är för Gud, därför väntade jag en stund och efter min ilska hade reglerats, började jag åter igen att strida. Detta är ett exempel på självkontroll och Jihad emot sitt Nafs (Själv).”

Ali Ibn AbuTalib har sagt följande: ”Den bästa formen av jihad är självbehärskning”

Imam Sadiq sade: ”Var i Jihad med ditt jag (nafs) och rädda det från de djävulska begären.”

Profeten sa: ”En av de bästa Jihad man kan göra är att tala sanningens ord i närvaro av en orättfärdig härskare.” (Nahjul-Fasaha 576)

 

 

* Förklaring:I slaget vid Khandagh (diket) i Madina, var ledaren för de icke-troende en modig persisk man som hette Amr Ibn Abdawad flyttade sig över till de troendes sid av diket och ropade efter en modig kämpe, vem som helst, till att utmana honom, han visste att ingen brukade våga stå upp emot honom. Imam Ali anmälde sig frivilligt att ensam bekämpa honom. När Amr Ibn Abdawad så insåg att han besegrats, och såg att döden var på väg att ta honom, spottade han på Imam Alis ansikte. Imam Ali hoppade genast upp ifrån Amrs bröstkorg där han suttit och började springa runt Amr Ibn Abdawad, han sprang och sprang och sanden yrde runt dem båda så mycket att åskådarna som befann sig en bra bit ifrån inte såg någon utav varken Imam Ali eller Amr Ibn Abdawad. Efter en stund slutade Imam Ali att springa och återgick till striden igen. Profetens följeslagare var mycket undrade till Imam Alis tilltag. Imam Ali kämpade tills Amr Ibn Abdawad tillslut dödades. När han återkom ifrån striden blev han utfrågad utav följeslagarna om vad som hade hänt: se not ovan.

 

 

 

A never ending lovestory:  USA – Saudi

bow_bush_saudi

abdullah

 1. #1 av Melinda på 22 maj, 2014 - 22:37

  Tack för att du svarade! Så fruktansvärt det vart , jag blev bästan rädd för religionen men förstår nu att det ingenting hade med islam att göra, bara alla andra förstod.

  • #2 av Marie på 23 maj, 2014 - 14:21

   Jag förstår dig. Det finns muslimer som tror på deras lockelser om jihad, att detta är islam – hur ska då ickemuslimer veta vad som är korrekt i detta? Inte enkelt att veta…

 2. #3 av Ingemar Hof på 27 maj, 2014 - 05:56

  Jag skulle önska mer av en självrannsakan hos muslimer om varför det kan bli så att man stödjer krigisk jihad (och andra tillkortakommanden inom islam). Du citerar profeten och andra lärda, men det är precis vad extremisterna också gör. Allt dåligt som har en koppling till islam avfärdas som icke-muslimskt, och det är en fara i längden för religionen islam. Varför kan grupper som Hezbollah, Hamas, Boko Haram, Shabaab-milisen, muslimska brödraskapet, wahhabister med mera agera i islams namn? De har, i olika grad, en unken människosyn. Att avfärda dem genom att säga att de tolkar fel är lätt gjort men fel väg att gå.

  • #4 av Marie på 27 maj, 2014 - 10:19

   Även om du inte lägger märke till det, så pågår en stor uppslutning bland muslimer när det gäller att ‘självrannsaka’ oss, som du uttrycker det. Detta framkommer dock aldrig i allmän media, utan enda gången när muslimer kommer till tals det är när någon hjärntvättad, som kallar sig för muslim, gör något idiotiskt. Då tillkallas vi att sitta i morgonsoffan och göra avbön och försäkra alla om att vi muslimer och islam inte står bakom sådana handlingar.

   TIll skillnad från när högerradikala utför sina terrorhandlingar – vilka står bakom över 95 % av Europas samlade terrordåd…. ta Breivik t.ex, som efter sitt massmord sa sig sympatisera med svenska SD. Inte i en enda morgonsoffa behövde SDs representanter sitta och göra avbön och försäkra alla om att de inte står bakom sådana handlingar??! HUR kan det komma sig, tror du? Detta som sagt, trots att högerextrema ligger bakom de flesta terrorbrotten i världen:

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oskyldiga-muslimer-far-kla-skott-for-hogerextrem-terror_6361712.svd

   Länk till flera sammanställningar över terrorbrott i Europa:
   http://www.fria.nu/artikel/113824

   Med detta sagt, så måste jag även korrigera dig i när du säger att vi inte kan avfärda de muslimer som begår terrordåd som att de tolkar religionen fel: jo, det är precis det de gör. Förutom att alla dessa terrorutövande muslimer är sponsrade utav Saudiarabien och USA så tolkar de det fel. Läs nedan om vad Koranen säger om de verser som de använder som stöd för vad de gör:

   https://mammamaries.wordpress.com/2010/12/15/sjalvmordsbombning-och-koranen/

   Sen har vi flera muslimska organisationer som arbetar för att uppmärksamma fred:
   http://muslimerforfred.org/
   https://www.facebook.com/muslimskafreds?fref=ts
   https://www.facebook.com/muslimska.fredsrorelsen?fref=ts

   Detta, förutom bloggare, som jag själv t.ex, som är ute och jagar muslimska extremister på nätet och diskuterar med dessa. Om det finns 1 muslimsk extremist, så finns det 1000 st muslimer som INTE är det. Varför uppmärksammas oftast bara den där enda extremisten? Media är medlöpare när det gäller att extremismen får fäste bland unga muslimer i Sverige då de sällan låter de goda krafterna komma fram och synas i andra sammanhang än när det talas om islam och extremism.

   Vad anser du själv, förresten, om den extremism som alltför tydligt pågår genom hatsajten Avpixlat? Denna sajt är en exakt kopia utav ALLA jihadistsajter som jag, och många muslimer med mig, är inne och försöker motargumentera mot på nätet. De, på Avpixlat, har exakt samma människosyn som de muslimska extremistsajterna och så snart någon av oss muslimer går in och argumenterar emot dom i deras retorik – ja då kastas vi ut, blockeras, vi ifrån sajten och våra kommentarer raderas.

   Läs artikeln om Avpixlat – en sekt med egna sharialagar :

   https://mammamaries.wordpress.com/2012/12/02/avpixlat-en-sekt-med-egna-sharialagar/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: