Abu Talib – Profetens stora stöd och beskydd [6]

De Goda Nyheterna

En dag kom vår Profet Muhammed(fvmh) till sin farbror Abu-Talib; Han var fylld av lycka, och sa:

– Farbror, min Herre beordrade den vita myran att äta bannlysningen som hänger på Kaaba. Så det ätit hela papperet utom Allahs namn.
Abu Talib sade glatt: – Har din Herre sagt det?

Muhammed (fvmh) svarade: – Ja, farbror.

Abu-Talibs hjärta var fylld av övertygelse och ställde sig upp och gick till Darul-Nadwa vid Kaaba, där alla Quraishis ledare satt.

Abu-Talib sa till alla som satt där: – Quraish!

Alla ställde sig upp för den respektingivande, gamle mannen och lyssnade till hans ord. De förväntade sig att höra att han ville ge upp och erkänna sig besegrad på grund av bannlysningen.

Men Sheikh al-Bat-ha sa istället:

– Quraish, min brorson Muhammed berättade för mig att Allah beordrat den vita myran att äta upp papperet med bannlysningen. Så myran har ätit allt – utom Allahs namn. Om han har rätt, så måste ni upphäva bannlysningen.

Abu-Jahal sa: – Och om han är en lögnare?

Abu-Talib svarade med tillförsikt och tro: – Då ger jag er min brorson!

Quraishiledarna svarade: – Okej!

De gick alla tillsammans och öppnade dörren till Kaba. Där fann de att den vita myran hade ätit hela meddelandet med bannlysningen – utom Allahs namn.

De belägrade kom tillbaks ifrån Abu-Talibs dal. Vår Profet Muhammed (fvmh) och hans följeslagare började predika Islam till pilgrimer som besökte Guds Heliga Hus, Kaaba.

Tronskiftet – Abu-Talib dör

Abu-Talib var nu över åttio år gammal och väldigt sjuklig och var därför sängliggande. Men han tänkte aldrig på något annat än på sin brorson, Profeten Muhammed(fvmh). Han visste att när han själv dog skulle man tvingas akta sig för Quraishi igen, och de skulle döda hans brorson.

Quraishiledarna kom för att besöka Shaikh al-Bat-ha och sa till honom:

– Abu-Talib, du är vår Shaikh och Mästare och du håller på att dö. Få därför ett slut på fiendskapen mellan din brorson och oss. Säg åt honom att sluta såra oss, och vi kommer att sluta såra honom. Säg åt honom att lämna oss ifred med vår religion, och vi kommer att lämna honom ifred med hans religion.

Abu-Talib tittade på Abu-Jahal, Abu-Sufyan och alla andra Quraishiledare och sade svagt till dem:

– Om ni lyssnar på Muhammed och lyder honom, kommer ni alla att bli lyckliga och framgångsrika. Så lyd honom och få lycka i detta liv och även i nästa liv.

Ateisterna reste sig. Abu-Jahal sade trotsigt: – Vill du att vi ska göra våra gudar till en gud?

Abu-Talib var ledsen för Quraishiernas motstånd, och var mycket orolig för sin brorson Muhammeds(fvmh) säkerhet, så han bjöd in släkten bani-Hashim och uppmanade dem; att till varje pris stödja vår Profet Muhammed(fvmh). De lydde honom. Sedan slöt Abu-Talib ögonen och dog lugnt.

Shaikh al-Bat-ha förblev tyst och låg helt orörlig.

Hans son Ali grät bittra tårar. Sorgens klagorop spreds över Mecka, men ateisterna jublade över Abu-Talibs död.

Abu-Jahal sa argt: – Det är dags att få min hämnd på Muhammed.

Vår Profet Muhammed(fvmh) kom för att ta farväl till sin farbror. Han kysste Abu-Talibs ljusa panna och mumlade sorgset:

-Farbror, må Allah ha barmhärtighet över dig; Du utbildade mig när jag var liten, såg efter mig när jag blev föräldralös och stöttade mig när jag blev vuxen, så må Allah belöna dig mycket.

Han brast i gråt och började högt påminna sig om sin barndoms dagar, tillsammans med sin snälla och vänlige farbror.Han omfamnade sin kusin Ali och de började gråta tillsammans.

Sorgens År

Bara några veckor passerade efter Abu-Talibs död när Khadija, Muhammeds älskade hustru, också dog. Så vår Profet Muhmmed(fvmh) kallade det året för ”Sorgens År”.

Quraish fortsatte, och förvärrade, sina övergrepp emot Muhammed(fvmh) och hans följeslagare. Många hånade Profeten när han var ute och gick, en del kastade saker på honom, men han tillrättavisade dom aldrig.

En dag, kastade en dåraktig person damm på Profeten(fvmh), så hela hans huvud var täckt med damm, därför återvände han hem.

Fatima, Muhammeds dotter, hjälpte honom att tvätta hans huvud och började gråta. Han klappade henne på huvudet och sa:

– Min dotter, gråt inte. Allah kommer att hjälpa din far. Han kommer att skydda din far från fienderna till Guds religion och Budskap.

Ängeln Gabriel kom ner från himlen med en order ifrån Gud: Han sade:

– Muhammed, lämna Mecka, ditt stöd och din beskyddare, Abu-Talib, har dött!

När så Quraish planerade att döda vår Profet Muhammed(fvmh), kom Ali – Abu-Talibs unge son – och sov i Muhammeds säng istället för honom. Om de skulle lyckas med att döda Profeten, så hade Ali dött istället: Han var alltid redo att dö för honom.

Profeten Muhammed(fvmh) gick till Yathrib (al-Madina al-Monawwara). Det är därifrån Islams ljus började lysa över världen.

När muslimer går för att besöka Guds Heliga Hus(Kaba) varje år, så minns de Shaikh al-Bat-ha (Abu-Talib) som alltid försvarade Guds religion.

*Muhammed är Guds Sändebud, och de som följer honom är bestämd i sitt hjärta mot de otrogna, men barmhärtiga sinsemellan.*

.la-ilaha-illa-allah

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: