Abu Talib – Profetens stora stöd och beskydd [5]

rahma

Islams Ljus

Vår kära Profet Muhammed (fvmh) gick att predika Islam för att få bort människor från mörker till ljuset.
Återigen kom Quraishis tyranner till Abu-Talib. De använde en annan stil denna gång:

– Abu-Talib, detta är Amarah bin al-Waleed (Khalid bin al-Waleed bror). Han är den starkaste och vackraste unge mannen i hela Quraishistammen. Ta honom ni istället, och ge oss Muhammed så vi får döda honom.

Abu Talib blev ledsen att höra denna idé och svarade dem ilsket:
– Ger du mig din son att jag ska ge mat och uppfostra honom åt er, medan jag ska ge dig min son för att ni ska döda honom? Har du någonsin sett en hon-kamel bry sig om andra än sin egen unge?

Avgudadyrkarna blev nu våldsamma och började pina dem. Abu Talib förstod att våldet även skulle nå fram till vår Profet Muhammed (fvmh). Så han skickade bud till Bani Hashim att komma. Abu-Talib bad dem att skydda Profeten (fvmh). Alla i bani Hashim-klanen ryckte ut att skydda honom, alla utom Abu-Lahab.

Abu Talib hörde att Abu-Jahal och andra polyteister försökte döda vår Profet Muhammed (fvmh). Så han och sonen Jafar gick upp på kullarna runt Mecka för att leta efter honom, de letade överallt.

Slutligen fann de honom, han stod och bad till Gud. Under tiden bad Ali på på hans högra sida. De blev ledsna över att se att ingen annan än Ali var med honom. Därför ville Abu-Talib uppmuntra sin brorson. Han vände sig till sin son Jafar och sade:

– Gör din kusins vingar komplett. 
Han menade att Jafar skulle be på Profetens vänstra sida: för att öka hans beslutsamhet, styrka och inge honom förtröstan. Jafar stod med vår Mästare Muhammad (fvmh) och hans bror Ali och bad till Gud, himlarna och jordens Skapare, Världarnas Herre.

Återigen saknade Abu Talib vår Profet Muhammed (fvmh). Han väntade på hans återkomst, men han kom inte tillbaka. Så gick han för att leta efter honom. Han gick till den plats där vår Profet Muhammed (fvmh) ofta gick, men han fann honom inte där.

Därför kom Abu-Talib tillbaka, och samlade ihop hela Bani Hashim och sa till dem:

– Var och en av er måste ta en hård järnstång och följ mig. När jag kommer in i moskén, måste var och en av er sitta bredvid en Quraishiledare. Om vi får höra att Muhammed dödats, så dödar ni den ledare som ni sitter bredvid!
De unga männen i Bani Hashim lydde Abu-Talib. Var och en av dem satte sig bredvid en avgudadyrkare.

Abu-Talib satt och väntade på vår Profet Muhammad (fvmh). Under tiden kom Zaid bin Harith och berättade för honom att Profeten (fvmh) var i säkerhet, oskadad.

Sedan berättade Abu-Talib, för avgudadyrkarna, sin plan om att han tänkt straffa dem som försökte att skada Profeten (fvmh).

Avgudadyrkarna var förnedrade. Abu-Jahal teg. Hans ansikte blev alldeles gult av rädsla.

Några av avgudadyrkarna sa till sina pojkar och slavar att skada vår Profet Muhammed (fvmh).

En dag när Profeten (fvmh) bad, kom en ung man fram och kastade sopor på honom. Avgudadyrkarna började skratta högt. Vår Profet (fvmh) kände sig väldigt olycklig. Han gick till sin farbror och berättade för honom om den unge mannens dåliga uppförande.

Abu-Talib blev mycket arg. Han gick till avgudadyrkarna, med svärdet framdraget och beordrade sin son att kasta sopor på deras ansikten.

De sade:

– Abu-Talib – det räcker!!!

Bannlysningen

När avgudadyrkarna tillslut förstod att Abu-Talib inte skulle lämna vår Profet Muhammed (fvmh) ensam, och att han till och med var redo att dö för honom, bestämde de sig för att göra ett ekonomiskt och social förbud mot Bani Hashim. Samtidigt, skar de av alla förbindelser med dem. Ett sånt förbud betyder att ingen från den stora stammen Quraish fick sälja något till eller köpa något ifrån någon från stammen bani Hashim, inte heller fick dom umgås och prata med dom.

I månaden Muharram, det sjunde året efter Profeten (fvmh) fick sitt uppdrag från Gud, undertecknade fyrtio Quraishiledare förbudet och satte upp det på väggen i Kaba.

Quraishiledarna förväntade sig att Abu-Talib skulle kapitulera, men Shaikh al-Bat-ha hade en annan inställning. Han tog istället sin stam till en dal mellan två berg, för att skydda vår Profet Muhammed (fvmh) från att lönnmördas. Han besökte alltid dalen för att stänga genomfarter och öppningar där fiender eventuellt kunde passera igenom för att döda vår Profet (fvmh) om natten.

Abu-Talib, fastän han var en gammal man, hans bror Hamza och några män från bani-Hashim vaktade ständigt Profeten (fvmh), en och en turades de om, på natten. Abu-Talib flyttade hela tiden Profetens (fvmh) säng från en plats till en annan för att hålla hans gömställe hemligt.

Dagar och månader gick. De belägrade var helt isolerade. De drabbades av hungersmärtor och många andra svårigheter. När tiden för pilgrimsfärd kom, gick de ut från lägret för att köpa mat och kläder.

Men de rikaste Quraishityrannerna i Mecka köpte hela tiden upp alla livsmedel för att förhindra att de belägrade skulle kunna köpa något.

Under denna bittra och svåra tid var Abu-Talib lika pålitlig och stark, som ett berg. Han stod alltid fast vid vår Profet Muhammeds(fvmh) sida, och var en orädd och beslutsam anhängare till Profeten(fvmh) och hans budskap.

Abu-Talib älskade sin brorson Muhammed(fvmh) mer än han älskade sina söner. Han tittade på honom, grät och sade:

– När jag tittar på honom, minns jag min bror Abdullah.
En natt kom Abu-Talibmin och väckte vår Profet Muhammed(fvmh). Han sade till sin son Ali i åldern 18 år.

– Min son, sov i Muhammeds säng.

För att prova sin pappas lojalitet till Muhammed(fvmh) sade Ali:

– Men, jag kommer att dödas!

Hans far svarade:

– Ha tålamod!

Ali svarade ivrigt:

– Jag är inte rädd för döden. Men jag vill att du ska veta att du har mitt stöd.

Abu-Talib klappade Ali på ryggen. Sedan tog han Profeten(fvmh) till en säker plats att sova på. Inte förrän vår Profet Muhammed(fvmh) gick till sängs, gick Abu-Talib också och la sig.

Månad efter månad passerade. Under tiden ökade både tålamodet och hungern i lägret. De fick äta bladen från träden. Profeten(fvmh) tyckte särskilt synd om de hungriga barnen.

lion7

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: