Första Muharram

Idag är det första Muharram, den första dagen på det islamiska året. I normala fall brukar en sådan dag vara något man firar, men för oss är just denna månad, och denna dag, inledningen på en sorgehögtid som sträcker sig 10 dagar framåt. Det handlar förstås om Imam Hussein, och jag ska inte förlänga inlägget med att redogöra vad det handlar om, om detta kan ni istället läsa i ett inlägg jag tidigare skrivit: Varför Imam Hussein Tog Ställning. Imam Hussein är inte mycket känd här i Sverige, och västvärldens befolkning, men han är en stor Symbol för Kärlek och Uppoffring enligt många visa och kunniga som tagit del utav Imam Hussein, och hans följeslagares, tragiska historia.

Denna månad uppmärksammas Imam Hussein världen över med citat:

ihengland

Bild ovan: England

ihindienOvan: Indien

ihtanzania

Bild ovan: Tanzania

ihbussBild ovan: på buss i England

 ihcharity

”Children from the ”Who is Hussain” Team Lancashire helping to pack food supplies for homeless people. The Team managed to distribute around 20 food boxes to homeless people and local charities working with the homeless, as a message in Imam Hussain’s name that we stand for justice and equality for all. Many of our donors were non-Muslim as well as local Muslims from Lancs – a huge thank you to them all!”

Ickemuslimer om Imam Hussein och det han åstadkom:

“Imam Husayns uppoffring är inte begränsat till en nation eller ett land, utan det är det ärftliga tillståndet för hela mänsklighetens broderskap.”/ Dr. Rajendra Prasad, Indiens första president


“Om Husayn slogs för att släcka sina världsliga begär, då förstår jag inte varför hans systrar, fru och barn följde med honom. Detta bekräftar då att hans uppoffring var rent för Islam.” / Charles Dickens


“Jag lärde mig från Husayn hur man kan vara förtryckt och bli en vinnare.”/ Mahatma Ghandi


“Min tro är denna att Islam inte förlitade sig på svärdet av dess anhängare, och det kan ses genom den högsta uppoffringen som Husayn, den stora helgonlika personen stod för.”/ Mahatma Ghandi


“Husayn lämnade Mecka med hans familj och ett följe på ca 70 personer. Men i Karbalas öken fångades de i ett bakhåll som planerats av kalifen Yazid.

Trots att en förlust var säker, vägrade Husayn att underkasta sig honom. Omringad av en stor fientlig styrka, klarade sig Husayn och hans kompanjoner utan vatten i tio dagar i den brinnande öknen i Karbala. Slutligen dödades Husayn, de äldre och några manliga barn i hans familj och kompanjoner av de pilar och svärd som tillhörde Yazids armé; hans kvinnor och återstående barn togs som fångar till Yazid i Damaskus.

Den berömda historikern Abu Reyhan al-Biruni konstaterar; “… sedan eldades deras läger upp och kropparna trampades på av hästarnas hovar; ingen i mänsklighetens historia har beskådat en sådan grymhet.” / Simon Ockley (1678-1720) Professor i arabiska vid Cambridge universitet. [Ta’ziyeh: Ritual and Drama in Iran, New York, 1979, s.2]

Annonser
 1. #1 av Dana på 5 november, 2013 - 23:20

  Varför visar shia inte samma sorg gentemot Muhammeds farbror, Hamza, som blev masakrerad på berget Uhud, eller på 17. ramadan när Ali blev dödad, som man visar sorg för Husseyn.

  • #2 av Marie på 6 november, 2013 - 10:47

   Om du följer de länkar jag har i inlägget så kommer du att (kanske) förstå vad Imam Husseins uppoffring har för innebörd. När Hamza och Imam Ali dog såg inte islams situation ut så som den gjorde under Imam Husseins tid. Islam var på väg att dö ut helt enkelt. Folket hade återgått till sin gamla kultur där de underkuvade sig den rådande regenten istället för Gud. Vad som behövdes för att väcka islam till liv igen, var någon som gjorde revolt emot det system som sakta men säkert utvecklats efter Profetens död. Denne revoltör var Imam Hussein.

   Det är lite sorgligt att denne Hussein är en stor symbol för alla som slåss för rättvisa åt folket, men en stor del utav muslimerna själva känner inte till honom…den kristne filosofen Anoine Bara sa bland annat:

   “If Husayn was one of us, we would have put up a flag and a minaret for him in every part of the earth and called the people to Christianity!”

   Han skäller också ut oss Shiamuslimerna och säger: ”Ni, Shia och muslimer, förstår inte värdet av Imam Hussein. Ni ska vara helt ärliga i att förmedla hans ord på Ashuradagen till världen. Detta uppdrag kräver inte bara att ytligt berätta innebörden av denna händelsen, utan också att komma till rätta med aspekterna och andan i hans revolution”! Du kan läsa mer om det i en av de röda länkarna ovan.

   Om man inte förstår det stora värdet utav Imam Husseins gärning, ja då är det förstås svårt att greppa varför det är sånt liv kring honom under denna tid på året. Men som muslim rekommenderar jag att man läser och tar reda på vad han gjorde och dess följder, med öppet sinne – så som ickemuslimer har gjort och upphöjer honom efter det. Du kan börja genom att öppna länken ovan i ”varför Imam Hussein tog ställning”, och gå vidare och läs om honom på andra ställen sedan.

 2. #3 av Dana på 6 november, 2013 - 17:33

  Tack för svaret, jag håller delvis med, att tiden för Husseins död var svår och att han var en riktig kämpe. Det jag trots länkarna inte förstår är just det liv som man för kring hans död. Jag menar, under Profetens liv, dog många av hans närmaste kompanjoner och släktingar, och just under en tid som enligt mig var den svåraste i Islam, när religionen var på väga att bryta ut så att säga. Profeten Muhammed hade så många svåra prövningar, och även de omkring honom. Men aldrig att man gjorde ett sådant liv kring någons död. Vår Profet gjorde ju inte det. Och vi gör inte väsen ifrån oss dagen då Profeten dog eller. Han var ju den bäste av de bästa, bättre än oss,sina kompanjoner och sina barnbarn.
  Jag förstår att Hussein är viktigt, men jag ser inte hur detta liv har nágot stöd i islam, bara genom att se på vad Profeten gjorde för de som dog, kan man ju säga att detta inte är djupt rotat i islam, menar hellre att det är en tradition, nu främst inom shia.

  Tack för svaret i alla fall.

  • #4 av Marie på 7 november, 2013 - 11:08

   Man kan tro att den svåraste tiden för islam är när den låg i sin linda, så att säga. Och Profeten hade definitivt ingen ‘picknick’ så att säga, många svårigheter och många fiender hade han. Och allt han ville var folkets bästa! Men 50 år efter hans död så var Budskapet han kom med på väg att tyna bort, som jag påpekat tidigare. Och islam var på väg att försvinna helt ur folks medvetanden, och DET om något är väl det värsta? Orsaken bakom den årliga åminnelsen om slaget vid Karbala kan sammanfattas i Imam Jaffar Sadiqs svar när någon frågade exakt det du frågar:
   Någon frågade Imam Jaffar Sadiq: ”Varför sörjer ni Hussein varje år, till och med flera generationer efter hans död? När alla de med något som helst minne av händelsen är döda och borta för länge sedan!? Varför slutar ni inte med det?”
   Imam Jaffar Sadiq svarade: ”Då skulle ni alla glömma Karbala, så som ni glömde Ghadir.”

 3. #5 av Abdu på 16 november, 2013 - 20:01

  Selam!
  Intressant diskussion du för här Mammamarie!
  För att föra en konstruktiv ärlig diskussion så måste du förhålla dig till slamisk litteratur på något sätt.Du påstår i princip med din argument att vi ska sörja dem och inte sahaba som dött för att någon (inte profeten) tycker att hans död/uppoffring var `viktigare` tidpunkt. Din argument menar du att sunni är kuffar och att sahaba inte följde islam. Men det allvarliga i ditt argument är att du menar att profetens prövning var mindre allvarliga än Hussein ibn radi Allahu anhu. Varför har då Allah valt att ge profeternas prövningar som exempel i koranen.

  • #6 av Marie på 17 november, 2013 - 13:44

   Du har uppenbarligen inte förstått det du (förutsätter jag) läst i mina länkade inlägg. Touché for you.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: