Hijabuppropet – (uppdaterat inlägg)

hijabis

Som de flesta förmodligen redan hört blev förra lördagen en gravid muslimsk kvinna, iklädd hijab, misshandlad å det grövsta. Med anledning av detta startades en manifestation, ett s.k. ”Hijabupprop”. En facebooksida skapades och folk, både män och kvinnor, publicerade där bilder där de iklär sig en slöja till stöd för rätten att klä sig hur man vill. En del hade på sig slöjan hela dagen, medan andra, antar jag, bara fotograferade sig med slöja, la ut den men hade inte på sig den resten av dan. Det spelar dock ingen roll, jag tycker att det var en, för svenska mått, otroligt stark uppvisning utav ryggrad.

Mycket kritik har dock yppats angående detta ”Hijabpupprop”, en del har tyckt att det hela är ett hån emot kvinnoaktivister, andra att uppropet på något sätt ‘exotifierar’ muslimska kvinnor – över huvud taget är all kritik subjektiva åsikter som – i min mening – utgår ifrån att muslimska kvinnor är lite ”dum i huvve”, för att uttrycka det milt.

”Att tro, att alla kvinnor som bär hijab gör detta frivilligt och av eget val, är naivt. Huvudbonaden är en religiös symbol för kvinnoförtryck. Det är beklämmande hur politiker och människor som ser sig som feminister följer i andras spår utan att blinka.”

Skriver Sara Mohammad och Virpi Hellmark, från Riksorganisationen GAPF– Glöm Aldrig Pela och Fadime. Själv tycker jag att de är lika naiva när de utgår ifrån att ALLA som bär hijab är påtvingade detta, och att det är DE som följer sådant som andra påstår ”utan att blinka”.

” Den initiala tanken med dagens uppmärksammade hijabmanifestation var att frigöra. Men kampanjen har tagits över av en vit medelklass, som nu skyltar med sin välvillighet bara för att om några timmar ta av sig slöjan igen – och återgå till vardagen. Än en gång exotifieras muslimska människor av vit medelklass totalt omedveten om sina egna privilegier.”

Skriver debattören Sara Yazdanfar. Hon skriver vidare: ”Vilka konsekvenser får en aktion, där kvinnor oberoende av sina erfarenheter tar på sig en slöja?”

Ja ungefär så låter den mindre grova kritiken emot upproret. Jag tycker att man helt missat själva poängen med hela aktionen och jag tycker nog att det är konstigt att ingen verkar inse detta: dvs att ingen har rätt att misshandla en kvinna på grund av hennes klädsel!! Oavhängigt om hon har tvingats till att klä sig på detta sätt eller inte! Vad är det för nonsens? Inget annat handlar det om. Jag förutsätter nästan att ingen av de som deltagit egentligen förstår sig på slöjan eller islam, de flesta anser förmodligen att den är onödig. Utan de ville enbart göra en markering, att det som händer otaliga muslimska kvinnor dagligen i dagens Sverige är oacceptabelt – that’s it, inget annat!

Många menar att eftersom slöjan är en symbol för ett kvinnoförtryck så är det motbjudande att sätta på sig en slöja för att symbolisera stöd för den utsatte. Visst, jag förnekar inte att det finns kvinnor som är mer eller mindre påtvingade sin hijab – även om de är betydligt färre än gemene man i Sverige vill tro –  men ursäktar det att en kvinna som bär slöjan blir nedslagen, huvudet dunkat in i en bil flera gånger tills hon svimmar? 

Hur många kvinnor är det inte idag som känner sig tvingade att klä sig på diverse olika sätt? Här i Sverige och just nu? Hur många kvinnor är det inte idag som känner sig tvingade att stöpa sig själv i en eller annan ”mall”, för att passa in på något sätt. Det är en oerhörd mängd kvinnor som svälter sig, opererar om ansiktet och förstorar brösten – allt för att göra någon diffus ‘massa’ nöjd och tillfreds med deras närvaro. Är dessa kvinnor fria? Det finns kvinnor som blir misshandlade(läs: våldtagna) på grund utav att de klär sig ”provokativt”, vilket de i sin tur kanske inte gjort helt av egen fri vilja utan mer för att ‘passa in’ i en särskilt lokal eller sammanhang. Det är ju inte länge sen(kanske sker det ännu, jag vet inte) argument som ”provokativ klädsel” friade våldtäktsmän i domstolar.

Om hijaben är en ‘symbol’ för kvinnoförtryck, så kan en del anse att slimmade kortkorta miniklänningar och 15 cm höga klackar är en ‘symbol’ för prostitution. Ska då alla som anser att den typen av verksamhet är förkastlig ha rätt att misshandla kvinnor som klär sig på det sättet? Och visserligen finns det många prostituerade som klär sig på det sättet, men långt ifrån alla. Och inte alla som klär sig på det sättet är heller prostituerade….det är samma sak med övrig kvinnlig klädsel; t.ex så är det långt ifrån alla som klär sig i hijab som tvingas till det, faktiskt så är det nog de flesta, som lever i Sverige idag i alla fall, som satt på sig slöjan frivilligt när de går ut och är alltså inte förtryckta(inte i den meningen i alla fall). Samtidigt som det finns många kvinnor i vårt land (muslimer eller inte) som dagligen lever under förtryck, helt utan att bära den stora symbolen för kvinnoförtryck – dvs slöjan.

Jag skulle vilja att jämställdheten i samhället tog sig in i folks medvetande på det sättet att när man vill bedöma en kvinnas intelligens eller ‘frihet’, så gör man inte det på grundbasis utav hennes klädsel, dvs jag önskar att man använder samma måttstock på kvinnor som på män när man ska fälla dylika omdömen. Men om detta handlar aldrig frågan när man diskuterar slöjan.

Kritiken emot de som deltagit i Hijabuppropet har kommit att handla mer om hur förtryckt kvinnor i slöja är, istället för att handla om ifall det är rätt och riktigt att kvinnor som bär hijab ska bli utsatta för diverse attacker i form utav fysisk misshandel och verbala påhopp…detta oavsett om hon är påtvingad slöjan eller inte. Det är ingen som ser det absurda i att om nu kvinnan ÄR påtvingad slöjan så anser alltså många att det är helt okej att hon även blir trampad på utav främmande människor när hon är ute i samhället – ett förtryck ifrån flera håll verkar vara mer godkänt än om det bara kommer ifrån ett håll verkar det som.

Man klagar på att det är en ”vit medelklass” som deltar i uppropet, och sätter på sig slöjan för en dag eller några timmar, för att senare för alltid ta av sig den och fortsätta leva sina ‘fria’ liv. Men det är ju precis så denna typ utav manifestation/upprop ska gå till: det är den genomsnittliga svensken, dvs den som inte tillhör den utsatta ”gruppen” som ska manifestera. Tänk vad som hade hänt om den ”vita tyska medelklassmannen” hade satt på sig en kippa under en hel dag i jobb och skola dagen efter den s.k. ”Kristallnatten”!! Hur hade då Hitlers krig emot judar utvecklat sig måntro? Jag kan tänka mig att det hade varit en ”förintelse-som-kom-av-sig-innan-den-ens-började” som hade varit effekten. Men om judarna däremot själva hade gått ‘man-ur-huse’ med kippa, till jobb och skola, hade det däremot inte fått någon sådan effekt. Men om detta får man aldrig veta, eftersom ingen ” vit genomsnittstysk” protesterade på något vis.

De journalister och debattörer som de gångna dagarna förlöjligat, hånat och förminskat de som ställt upp i Hijabuppropet är samma personer som skulle förlöjligat, hånat och förminskat den tyska vita medelklassen ifall de hade iklätt sig kippa dagarna efter Kristallnatten. Det är samma journalister och debattörer som skulle förlöjligat, hånat och förminskat den genomsnittlige ‘straita’ medelklassen i Ryssland, ifall de gått ut och målat sina naglar i regnbågsfärger för att stödja de homosexuella i Ryssland(apropå den senaste hysterin kring Emma Green Tregaros naglar under senaste VM). Nu gjorde ju ingen vit, stait, rysk medelklass detta – men omutifallatt de hade gjort det!

—————————————————————————————————————————————————————————–

Den misshandlade kvinnan har blivit attackerad än en gång – notera att hon är fortfarande gravid:

Den gravida kvinna i slöja som misshandlades i Farsta har attackerats igen, uppger tidningen Mitt i.

Okända män ska ha angript kvinnan i Haninge och krävt att hon ska ta tillbaka sin polisanmälan.

– Hon blev misshandlad utomhus på förmiddagen av okända gärningsmän som uppmanade henne att ta tillbaka sin polisanmälan. Hon har varit på sjukhus och hon hade synliga skador, säger Towe Hägg vid polisens länskommunikationscentral till Mitt i.

 1. #1 av ali Johansson på 23 augusti, 2013 - 14:57

  Nice inlägg!

 2. #3 av Anonym på 23 augusti, 2013 - 19:08

  Salamo aleykom! Den muslimska kvinnan som här om dagen blev misshandlad p.g.a hennes hijab har åter igen blivit misshandlad. Det måste få ett slut! Var är demokratin?! Var är religionsfriheten?! Gå gärna in på min blogg och ta del av mina tankar kring denna fruktansvärda händelse (livetsframtid.blogg.se)… Ta hand om våra systrar som var dag kämpar med att bära hijab.

 3. #4 av Me på 25 november, 2014 - 20:27

  EN HEL DEL FOLK I SVERIGE SOM INTE VILLE DELTA I HIJABUPPROPET VERKADE INTE KUNNA FÖRSTÅ ATT: Det finns ingen som HELST motsättning mellan att stötta kvinnor som frivilligt bär tygslöjan och blir trakasserade av vissa för det och att samtidigt stötta dem som tvingas till det OCH DESSUTOM blir trakasserade av vissa för det! Kanske för att vissa ville blunda för att det ÄR ett stort problem i Sverige idag med trakasserier mot kvinnor som själva väljer att gömma sina egna hår och ett ännu misogynare problem att kvinnor som blir mer eller mindre tvingade att gömma sina egna hår dessutom trakasseras för att de är tvingade till det! I det senare fallet är det ju i högsta grad vad som på engelska kallas Shaming the victim! De flesta som inte ville delta i att stötta offer för trakasserier pga huvudsjal i detta upprop verkade inte förstå att de kunde stötta ÄVEN de som blivit tvingade till att täcka håret inom ramen för detta! Vissa krävde istället ett klargörande från initiativtagarna att Uppropet endast kunde handla om att stötta kvinnor som villigt dagligen bar Hijabstylad huvudsjal.

  Jag tycker ärligt talat det är värre att de som trakasserar dessa kvinnor ofta gör det med utgångspunkten att de ger sig på en kvinna som är kuvad och tvingad av en misogyn kvinnoförtryckare till något och anklagar henne för det! Det är som att folk går fram till någon kvinna de tror är ett offer för sexslavhandel och har en hallick som anser att han äger henne och hennes kropp och själva börjar skrika åt HENNE och anklaga HENNE för att hon visar upp mer av sin kropp än vad som är social norm för kvinnor i landet där hon befinner sig. Och sedan, om hon inte förstår det nationella språket, blir ännu mer provocerade av det och kastar på henne kläder och skriker åt henne att klä på sig och hoppas att hon åtminstone fattar andemeningen! Om hon käftar emot kan folk ju alltid börja misshandla henne, särskilt om hon är uppenbart gravid, för vem skulle bry sig om att en jävla kvinnlig sexslav som vågar visa sig utomhus misshandlas på öppen gata? Hon passar ju inte in i den nationella gatubilden och kan väl rymma tillbaka till Östeuropa eller var fan hon nu kommer ifrån? Hon kan fortsätta vara sexslav om hon nu tydligen vill vara det också. Bara folk i det jämställda landet slipper se att hon är sexslav! Denna attityd låter omänskligt hård, men det är samma attityd bakom sådana hatbrott mot kvinnor som anses vara alldeles för påklädda på gatorna som mot kvinnor som anses vara alldeles för slampigt klädda på gatorna. Utrensning!

  Ett kvinnoförtryck ifrån flera håll är mer godkänt än om det bara kommer ifrån ett håll verkar det som att vissa hatare ologiskt påstår! Just det!

  Det är också ett Stort hyckleri att endast mer avklädda kvinnor än rådande norm får kallas kvinnoaktivister och feminister i västvärlden idag, då mer påklädda kvinnor än rådande norm självklart också kan vara kvinnoaktivister och feminister. Speciellt i västerländsk kultur idag, där kvinnor ständigt förväntas skyla sina kroppar med mycket mindre tyg än män och där det väl enbart är brösten som kvinnor fortfarande efter 45 år kan provocera lite mer med att visa upp om de ser ut som män.

  ”jag tycker att det var en, för svenska mått, otroligt stark uppvisning utav ryggrad.” LOL! Så sant, det var oväntat från det ljumma och ibland iskalla landet lagom! Synd bara att det resulterade i att hon blev attackerad igen när hon var höggravid dessutom! Det visar ju på en slags protest mot protesten! För här i Sverige får man inte protestera!

  Det där argumentet att det exotifierade muslimska kvinnor gick ut på att det inte räckte med att ha på sig huvsjalen en dag för att visa sig duktig och sen tro att man visste hur det var att bära den varje dag! Det hade en poäng. Men det var heller ingen initiativtagare som förbjöd folk som verkligen ville leva sig in att prova på att ha den varje dag att göra det under en längre tidsperiod. (En vecka? En månad? Några månader? Ett helt halvår? Ett HELT ÅR till och med? Kritiker kunde nog ha valt lagom lång tidsperiod åt sig själva och lagt upp upplevelser som de successivt kom på sina bloggar!)

  Förresten var inte kritiken i huvudsak riktad mot muslimska kvinnor, utan mot de specifika muslimska kvinnorna som startat uppropet som individer! Flera av dem bar för övrigt inte själva huvsjal, utan hade sina hår utsläppta och helt uppvisade till vardags, precis som normala västerländska kvinnor. De ville nog mest bara belysa att ett problem låg i de här trakasserierna av huvsjalsklädda kvinnor! Trots, eller kanske delvis på grund av, att de visste om -och även sa- att en del muslimska kvinnor pressades till att bära detta plagg.

  Många av kritikerna och politikerna som såg sig som feminister kritiserade detta upprop utan att blinka. Men jag tror inte att lika många skulle ha kritiserat Slutwalk. Där skulle de nog mer ha hyllat andras fotspår! En hel del av dem hade ju förresten själva valt att bära högklackade skor och snäva kontorskjolar för att följa i andra karriärkvinnors fotspår, trots att de nog visste att det finns många kvinnliga sexslavar som inte har valt en sådan rörelsehindrande klädsel själva! Och självklart är det ju bara en klädsel som de själva inte ville ha som kan vara en symbol för kvinnoförtryck för dem. (Hycklarnas logik.) Jag tycker att det hade räckt för dem att klargöra att de inte ville ha på sig en sjal över håret! (Och uttalat sin eventuella medvetenhet om att det är fel att misshandla kvinnor som har sjalar över håret.)

  Vad gäller Pela och Fadime så hade de inte huvsjalar, utan utsläppt hår vad jag minns och blev inte heller hedersmördade för det utan av andra orsaker!

  Många av de som deltog förstod sig nog inte på huvsjalen eller dess användning inom religionen Islam, nej och jag gillar poängen att de inte heller behövde göra det för att få delta! Andra menade att EFTERSOM ”slöjan” är en symbol för ett religiöst kvinnoförtryck så var det motbjudande för dem att sätta på sig en ”slöja”. JAG menar att folk som mig, som självvalt bär huvsjal av andra skäl än religiös eller kulturell tillhörighet och av HELT andra skäl än kvinnoförtryckande påbud i och med detta osynliggjordes helt i debatten! Men vi existerar faktiskt. Det finns en lång rad skäl till att någon kan välja att bära detta plagg, som förmodligen har burits innan de Abrahamitiska religionerna uppstod också. Till exempel ett eller en blandning av dessa: Tappande av hår och en fallenhet för mer bekväma sätt att dölja det med än med peruk, personliga estetiska preferenser, praktiska skäl såsom att vilja använda tunnare tyg på huvudet och inte mössor inomhus eller på sommaren, personlig/a trosåskådning/ar, av feministiska skäl, av konstnärliga skäl, nyfikenhet, en vilja att för ett tag gå i andras skor (de som provar på detta självmant för olika långa perioder, de finns de också!) med flera med flera….

  Jag tycker personligen att det finns betydligt VÄRRE former av kvinnoförtryck än klädesplagg. Till dem som fastnar vid det yttre kan jag bara säga att jag som nu huvsjalsbärande kvinna som har provat på diverse olika klädstilar känt mig mer förtryckt av rörelsehindrande och obekväma plagg, samt att huvsjal är bekvämt bara du har lärt sig fästa/knyta den. Ansiktsslöja eller helkroppslånga sjok kan jag inte uttala mig om, eftersom jag bär en mer vanlig form av ”slöja” som jag helt enkelt kallar för huvsjal. Jag tror inte på ett förbud, även av andra orsaker än personliga estetiska preferenser. (Jag tycker att det kan se snyggt ut, liksom jag tycker att hår kan se snyggt ut.) När detta plagg förbjudits, som till exempel på skolor och statliga arbetsplatser i Frankrike, har det visat sig att de flickor och kvinnor som varit tvingade till att ha det inte upplevt sig ha blivit befriade från själva förtrycket. De har faktiskt upplevt att de blivit ännu mer kontrollerade, på värre sätt, efter att förbudet införts! Ett exempel är skolflickor som haft frihet att röra sig ute med kompisar på sin fritid som efter förbudet mot synliga religiösa påbud tvingats gå raka vägen hem efter varje skoldag och stanna hemma på helgerna också. De har alltså blivit mycket mer inlåsta i hemmet. Detta hemmsittarförtryck är förstås betydligt svårare att bevisa och att befria dem från än klädförtryck, särskilt innan de blir myndiga och har sina föräldrar som vårdnadshavare. Det är ju föräldrarnas lagliga rätt att neka sina barn och tonåringar att umgås med andra barn och tonåringar som de finner olämpliga samt att avkräva städhjälp, tvätthjälp, diskhjälp och matlagningshjälp av dem hela helgerna! Många av de här förtryckta muslimska flickorna har således blivit deprimerade efter att förbudet infördes, för att det resulterade i att frihet togs ifrån dem. Hijab-huvudsjalen i Islam är ju tänkt för ”kvinnor” från puberteten och för social samvaro ute i samhället. I hemmet med de närmaste släktingarna bär muslimska kvinnor den vanligtvis inte! De flickor och kvinnor som dagligen lever under förtryck som muslimer gör det alltså i hemmet helt utan att bära den stora symbolen för kvinnoförtryck – dvs den sk ”slöjan”!

  ”Jag skulle vilja att jämställdheten i samhället tog sig in i folks medvetande på det sättet att när man vill bedöma en kvinnas intelligens eller ‘frihet’, så gör man inte det på grundbasis utav hennes klädsel, dvs jag önskar att man använder samma måttstock på kvinnor som på män när man ska fälla dylika omdömen. Men om detta handlar aldrig frågan när man diskuterar slöjan.” DET HÄR STYCKET SKRIVER JAG UNDER! Kunde kanske inte ens ha skrivit det mer likt mina egna tankar!

  (För övrigt tycker jag det skulle ha varit lite väl sent att komma på att protestera först efter Kristallnatten!)

  • #5 av Marie på 26 november, 2014 - 09:28

   Det var ett långt och uttömmande inlägg, tack för det 🙂 ! Jag håller med dig i allt du säger; det är fascinerande att se hur accepterat det är att anse det vara klokt att förtrycka de förtryckta. Eller snarare de som man anser vara utsatta för förtryck…men det visar mest på hur lite människor egentligen tänker efter själva. Jag menar PÅ RIKTIGT, sätter sig ned och tar sig en funderare kring saker och ting – innan de uttalar sig, eller agerar på annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: