En del konvertiter byter logik emot ologik när de byter religion

flowe

.

Emma skriver:

Salam, tack så mkt för svaret ! :)
Det känns som en befrielse att äntligen hittat rätt.. Har gått o tänkt på de länge o tänk ”varför gör jag si o så, varför tar jag inte reda på mer saker istället för att bara följa med strömmen o inte lära mig själv”. Så de känns riktigt bra att veta nu.
Har lärt mig att bara fråga de som jag känner är vettiga o kan lyssna på för i början av min konvertering så hade jag mkt kontakt med vissa systrar, o några av dom är ganska extrema nu tyvärr, men de va dom jag lyssna på i början så de är lite läskigt att tänka kanske jag fortsatt lyssnat. Så jag råder alla nya muslimer att söka egen information, kolla på bevis o framförallt känna vilket som verkligen är rätt för dom, o sen inte kolla så mkt att folk dömer en för det är inte ens deras jobb utan det är bara Gud som kan döma.

Jag gillar din blogg mkt o ha läst den i något år faktiskt :)

Ju mer jag läste om shias syn på ahlulbayt o alltig så blev det mer o mer självklart. Nu håller jag på att kolla lite historia osv :) men än är jag nybörjare hehe. ha det bra o må Gud belöna dig.

SVAR:

Islam följer logikens lagar, eftersom det är Guds religion och det är Han som skapat alla naturlagar som finns, som helt baserar sig på logik. Inom fysiken vet man att vissa element och materia agerar och reagerar på ett visst sätt, men om man inte känner till varje element närmre så kan man inte veta varför respektive element reagerar som det gör. Ett exempel: Känner man inte till t.ex järnets egenskaper kan detta ske: man har en gryta gjord utav järn, och kanske finner man det som en genialisk idé att laga en maträtt i en smältugn som har ca 1540 grader värme(om man händelsevis råkar ha en sån tillgänglig…). Då kommer man säkert att bli förvånad utav att se att ugnen nog inte fungerar som en micro, då resultatet man ser inte blir att maten kokar extra snabbt. Det man istället kommer att se är att grytan smälter ned helt och hållet!

Men om man känner till järnets egenskaper så kommer logiken att stoppa en från att ens prova en sån dumhet. Eftersom logiken (som följer på kunskap) på förhand ger resultatet.

Det är sorgligt att se att vissa konvertiter ger upp sitt logiska tänkande när de antagit islam. Den logik de hade innan de blev muslim, den logik som fick dem att välja islam, den förkastar de så snart de börjar praktisera religionen. Detta i sig är helt ologiskt. Logik ändrar inte skepnad bara för att man byter religion. Tvärtom så ska man ta reda på så mycket om livet och Guds skapelse så att man på förhand kan inse vad resultatet blir av ens handlingar.

Om det är något i islam som verkar ologiskt, då ska man ta reda på vilket sätt detta kan anses vara logiskt (är det något jag inte känner till men borde veta för att förstå?). Med mer kunskap får man mer insikt, antingen får man en förklaring som leder till insikten att det, till synes ologiska, är logiskt – eller så kommer man till insikt att den information som nått dig enbart är novisa folks tolkningar av saker och ting och att den tolkningen är helt fel. Det kan vara tolkningar som baserar sig på förutfattade meningar, eller på den kultur de kommer ifrån och är uppfostrade i.

Innan nämnda konvertiter blev muslimer så ansåg de, med säkerhet, det ologiskt att t.ex. döda någon människa som inte gjort någon förnär. Säkert ansåg de också att även om de begått vissa brott så skulle de kanske straffas – men absolut inte dödas. Och yttermera kan jag nästan gå i borgen att de även ansåg det logiskt med oliktänkande människor; att folk fick ha olika åsikter och livsåskådning, utan att de för den delen skulle vara värda att mista livet. Men när de så blir muslimer och konverterar till ”fredens religion” (som ju islam är) så anser de det helt logiskt att döda, mörda och lemlästa människor enbart på grund utav att de inte tror på Gud. Till och med måste de ha exakt samma tolkning utav Guds religion som de själva har – annars är de inte värda att leva!! Var ligger logiken i detta?! Följer man inte logikens lagar och regler så följer man inte heller Guds religion, det är allt jag kan säga, så har jag inte sagt för mycket….

Du säger att du ännu bara är nybörjare i ämnet. Jag vet inte om detta är nedslående eller uppmuntrande; men även jag är en nybörjare – trots 25 år i ”branschen” :)! När man tror att man nått vägs ände i kunskap om islam (och ahlulbayt), man tror att det bara finns en liiiten sak till att ta reda på innan man når toppen, så att säga. När man så står på den där toppen, då dyker ett enormt berg upp där bakom som man måste klättra upp i, och man inser att det inte ens är en kulle man står på – det är bara en liten tuva!

Sånt kan lätt göra en nedslående, och ge upp i sökandet. Men gör inte det. Sånt drabbar alla, i större eller mindre grad, som studerar något. Det är helt naturligt, och faktiskt följer även den känslan logikens lagar. Man kan kanske ta en paus en stund och göra något annat ett tag, men det är en spännande väg att vandra: den sökande muslimens väg att komma närmare Gud.

Annonser
 1. #1 av Emma på 3 juli, 2013 - 12:44

  Vilket bra svar, verkligen ! Det stämmer så bra det med det logiska tänkandet, på vissa så försvinner det. Att helt plötsligt tkr man någon är värd att tex dödas för att dom inte tror på samma religion eller har samma inriktining (men att dom aldrig tänk så innan), tycker det är sorgligt o hemskt för deras skull 😦
  Jag försöker verkligen inte tvinga på någon de jag själv tänker o tycker o vill inte att andra gör det heller mot mig. Men vissa är mer lättpåverkade, speciellt i början o då kan man hamna väldigt fel..
  O ibland tror jag att endel bara har bestämt sig för att va det eller det utan att söka någon egen kunskap, som du sa, o då har man ingen aning om varför man gör si eller så. Att söka kunskap kan verkligen få en att se andra sidor av saker och ting..
  Jag är glad att jag insåg att nu måste jag ta tag i det, för jag kände att om jag inte ens vet vad jag har för inriktning då kan jag ju verkligen inte veta nånting om min egen religion.

  Ja, kunskap får man nog aldrig nog av, o det är sant det du skriver att man tror man är på toppen men egentligen på en liten tuva, men hamdulillah man tog sig upp på tuvan, så man kan pausa när man blir lite trött men kan fortsätta sen 🙂
  Tack för ett super bra svar !

  • #2 av Marie på 3 juli, 2013 - 14:06

   Varsågod kära du, och lycka till 🙂 !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: