Biståndsministern: Vi finansierar ockupationen…

…. istället för att utöva ekonomiska påtryckningar emot Israel väljer Alliansen att göra det mot palestinierna. Sverige kan knappast framstå som modiga i utrikespolitiken då de enbart vågar slå emot den svaga parten i en konflikt:

m

Det stormar runt den svenska biståndsministern Gunilla Carlsson (M). Under ett möte med unga palestinier i Gaza ska hon ha sagt: ”Ja, vi finansierar ockupationen”. Ett uttalande som har resulterat i hård kritik. Besöket i Gaza var till för att samtala om Sveriges roll i fredsprocessen. Men det har även resulterat i hård kritik mot biståndsministern Gunilla Carlsson (M).

Det som rört upp känslorna är ett uttalande under ett möte med en grupp palestinier förra måndagen. Biståndsministern ska då ha sagt: ”Ja, vi finansierar ockupationen, ni kan skylla på oss”, apropå det svenska biståndet till palestinierna.

Ett bistånd som Gunilla Carlsson vill sänka med 200 miljoner kronor – från de 700 miljoner kronor årligen som gäller nu. Något som den palestinska studenten och frilansjournalisten Rana Baker riktar skarp kritik mot i ett blogginlägg som fått stor spridning i sociala medier.

Dementerar inte

Biståndsministern vill varken bekräfta eller dementera uttalandet. Men hon säger samtidigt att det är taget ur sitt sammanhang.

– Svenska skattebetalare försöker år efter år lindra den humanitära nöden i till exempel Gaza. Hur länge har vi lust att göra det? säger Gunilla Carlsson som menar att biståndet finansierar effekterna av det nuvarande politiska läget.

Straffas inte palestinierna mer än israelerna om biståndet sänks?

– Vi kommer ju inte överge palestinierna. Men vi måste också berätta för israelerna att de inte kan räkna med att andra ska betala för det här.

Gunilla Carlsson berättar att hon var entusiastisk efter mötet med palestinierna i Gaza. Entusiasmen var dock inte ömsesidig att döma av Rana Bakers blogginlägg och de efterföljande reaktionerna.

– Vill man misstolka mig så är det väl så. Jag förstår att det här rör sig på Twitter, sådant är livet, säger biståndsministern.

”Provocerande”

Vänsterpartiets biståndspolitiska talesperson Hans Linde är kritisk till Gunilla Carlssons vilja att sänka det palestinska biståndet.

– Det är provocerande. Man har vägrat använda ekonomiska påtryckningsmedel på ockupationsmakten Israel. Men man är beredd att använda ekonomiska påtryckningsmedel på de ockuperade palestinierna. Det är ett väldigt märkligt sätt att förhålla sig till Israels ockupation, säger Hans Linde.

Idag framstår varken något Alliansparti eller Socialdemokraterna som alternativ att rösta på i nästa val. Återstår alltså Vänsterpartiet eller Miljöpartiet! Men vilket av dom återstår att se…

Källa: Johan Wikén, Aftonbladet.se

Annonser
  1. #1 av The Golani Snowman på 24 juni, 2013 - 19:16

    En av de få vettiga sakerna hon har sagt. Osloavtalet skriver explicit att palestinaaraberna ska sätta upp industriomrården med extern hjälp, inte att de ska leva på bakshish! http://tinyurl.com/chgcxc2 Varför LÅNAR inte Sverige dem pengar att sätta upp ett industrikomplex, som ska betalas av med produktion? Det hade höjt deras självaktning enormt, i stället för att tvingas leva på socialhjälp från Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: