Koranen om djupa hav och dess inre vågor

Vad är interna vågor?

Densiteten av vattnet i en ocean eller ett hav är normalt inte konstant. Variationen i densitet beror i huvudsak på variationer av temperatur och salthalt. Solstrålning värmer upp det övre skiktet av vattnet, och flödet ifrån floder och issmältning sänker vattnets densitet närmast ytan. Över tid formar dessa ett stabilt densitetsskikt med ett lättare flöde längst upp och tätare flöde längre ned. Det skiktade vattnet, förutom de regelbundna ytvågorna, skapar de så kallade interna vågorna, vilka är gravitationsvågor som breder ut sig inne i vattenkroppen.

ocean18

Sydkinesiska havet: interna vågor sett ifrån ett av NASA: s rymdfärjor

Eftersom de interna havsvågorna sprider sig under vattenytan kan vi inte se dem med blotta ögat, men deras rörelser lämnar spår på ytan som kan ses eller spåras endast via satellit. De sneda remsor i ovanstående bild visar interna vågor under havets vattenytan.

waves2

Interna vågor i Rosario Strait North Puget, South Washington

 

”Or [they are] like darknesses within an unfathomable sea which is covered by waves, upon which are waves, over which are clouds – darknesses, some of them upon others. When one puts out his hand [therein], he can hardly see it. And he to whom Allah has not granted light – for him there is no light.” [Koranen 24:40]

Versen nämner även mörkret i de djupaste haven: där om man sträcker ut sin hand, inte kan se den. Mörkret i de djupa haven och oceanerna börjar ca runt ett djup av 200 meter . På detta djup, finns nästan inget ljus (se figur nedan). Under ett djup på 1000 meter finns det inget ljus alls. Människan kan inte dyka mer än fyrtio meter utan hjälp av ubåtar eller specialutrustning. Människan kan inte överleva utan hjälp i den djupa mörka delen av världshaven, till exempel på ett djup av 200 meter.

wv

Mellan 3 och 30 procent av solljuset reflekteras på havsytan. Då nästan alla av de sju färgerna i ljusets spektrum absorberas efter varandra i de första 200 metrarna, förutom det blå ljuset. (Oceans, Elder och Pernetta, sid. 27.)

Det var inte länge sedan forskare upptäckte detta mörker, med hjälp av speciell utrustning och ubåtar som har möjliggjort för dem att dyka ner i havsdjupen.

Vi kan också förstå av följande meningar i den föregående versen, ”… within an unfathomable sea which is covered by waves, upon which are waves, …. ”, att de djupa vatten i hav och oceaner är täckta av vågor, och över dessa vågor är andra vågor. Det är uppenbart att den andra uppsättningen av vågor är de ytvågor som vi kan se, eftersom versen nämner att ovanför de andra vågorna finns det moln. De förstnämnda vågorna (i versen) är de interna vågorna som jag beskrivit ovan.

wwInterna vågor vid gränsytan mellan två skikt vatten av olika densiteter. En är tät (det lägre skiktet), den andra mindre tät (den övre). (Oceanography, Gross, s.. 204.)

De interna vågorna täcker de djupa vattnen i haven, eftersom de djupa vattnen har en högre densitet än vattnet ovanför dem. Interna vågor agerar som vågorna på havsytan. De kan också bryta, precis som vågorna på havsytan. Interna vågor kan inte ses av det mänskliga ögat, men de kan upptäckas genom att studera temperatur eller salthalt som förändras på en viss plats. Och visuellt kan de, som kan ses i första bilden ovan, ifrån satellit.

[Obs: Jag har använt mig utav den engelska översättningen utav Koranen, då den är bättre översatt än den svenska ]

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: