En dröm om det nya

” De utvandrade icke till något, utan från något. Det är en dröm om den Nya världen. Till Nya Världen utflyttade alla de, som i hemlandet var arma och betryckta, alla de som i sina hemorter var pinade och plågade, fattiga och bedrövade, jagade och förtvivlade och olyckliga.”

Ur Vilhelm Mobergs roman ”Utvandrarna”, om svenskars utvandring, från hungersnöden och fattigdomen i Sverige, till USA på 1840-talet. Något att begrunda för de svenskar som anser att vi inte bör ta emot folk som flyr ifrån armod(så som svenskarna gjorde) PLUS politiskt förtryck och hot om våld och död i sina hemländer. Vi människor är alla lika, och reagerar lika i liknande situationer: man gör alltså vad man anser krävs för sin egen, och sina efterkommandes, överlevnad.

Svenskarna som utvandrade bosatte sig tillsammans i egna ”områden”. I Chicago t.ex bodde den största ”klumpen” svenskar, över 100 000, och var på den tiden den näst största svenska staden efter Stockholm! Än idag, när svenskar emigrerar(utan flykt som orsak), flyttar de oftast in i områden där andra svenskar bor. Se där: ännu ett tecken på att vi alla agerar på liknande sätt i liknande situationer.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: