En gripande historia om hur vi kan påverka varandra

En liten gripande historia jag hittade på nätet

 

En dag bad en lärare sina elever att skriva ner namnen på sina klasskompisar på ett papper. Dom skulle sätta ett litet mellanrum mellan varje namn.

Sen bad hon dem tänka på det bästa dom kunde säga om varje person och skriva ner det under namnet.

Det tog klassen resten av lektionen att göra det, och när dom skulle gå så lämnade dom sina lappar till läraren

På lördagen gjorde läraren en lista till varje elev där det stod vad dom andra hade sagt om dom, och på måndagen fick dom den.

Efter ett tag log eleverna. Är det verkligen sant viskades det.

Jag visste inte att jag betydde så mycket för någon, och att dom gillar mig så mycket var dom flesta kommentarerna.Hon visste inte om dom visade eller diskuterade sina listor med sina föräldrar, men det gjorde inte så mycket. Uppgiften hade haft den effekt, hon hade önskat.Eleverna var tillfreds med sig själva och varandra. Gruppen arbetade vidare.

Många år senare, blev en av eleverna dödad i Vietnam, och läraren deltog i begravningen. Hon hade aldrig sett en militär död i en kista. Han såg så fin och vuxen ut. Kyrkan var fylld med alla hans vänner och en efter en gick förbi kistan en sista gång.

Läraren var den sista, som välsignade den döde i kistan. När hon står där, kommer en av soldaterna, som var med och bar kistan fram till henne. ‘Var du Marks lärare?’ Hon nickade ‘ja.’ Sen sa han: ‘Mark pratade mycket om dig’

Efter begravningen deltog dom flesta av Marks tidigare klasskamrater i en sammankomst. Marks mor och far var också där, dom ville gärna prata med hans tidigare lärare.

‘Vi vill gärna visa dig något’ sa hans far, medan han tog plånboken ur sin ficka. ‘De hittade det här på Mark, då han blev dödad. Vi tänkte att du kanske skulle känna igen det här’. Medan han försiktigt vek ut två pappersbitar, papper som tydligen hade blivit tejpad ihop, pga. slitage alla gångerna det hade vikts ihop.

Läraren visste utan att se på papperet, att det var det samma papper, som hon hade skrivet alla de fina orden klasskompisarna hade sagt om Mark.

‘Tack för att du gjorde det här’ sa Marks mor. ‘Som du kan se, så var det värdefullt för Mark.’ Marks kompisar samlades omkring henne, Charlie log snett och sa, ‘jag har också kvar min lista, den ligger överst på skrivbordet hemma.’Chucks fru sa, ‘Chuck ville ha det i vårt bröllopsalbum.’

‘Jag har också kvar mitt, det är i min dagbok’ sa Marilyn.Sen tog Vicky, en annan klasskompis, fram sin plånbok och visade sin listaför gruppen, och sa stolt. ‘Jag har det alltid med mig, jag tror att vi alla har kvar vår lista.’ Då satte sig läraren sig ner och grät. Hon grät för Mark och alla hans vänner som aldrig skulle få se honom igen.

De flesta människor i dag uppför sig, som att dom har glömt att livet en dag tar slut. Ingen av oss vet, när den dagen kommer. Så var snäll, berätta för dom du sätter pris på och tycker om, att dom är speciella och viktiga. Berätta det innan det är för sent.

Om du har fått det här, så är det för att en annan bryr sig om dig, samt att det är minst en person som tycker att du är värdefull.

Kom ihåg, du skördar det du sår. Kom ihåg att du betyder något för någon.

  1. #1 av zulqarnain på 10 januari, 2013 - 08:27

    kommer inte ihåg exakt men hazrate Ali har sagt någon lik detta i nahjul balagha ” lev som om du har evigheten på dig men handla som du endast har imorgon på dig”

    Min uppfattning är att man ska göra goda gärningar eftersom imorgon är din sista dag

    • #2 av Marie på 10 januari, 2013 - 10:00

      Ja, Zulqarnain, det är ett favoritcitat jag har med mig genom livet och som jag ofta tänker på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: