God Jul

Gooo Juuul

.

Denna juletid verkar bli något utöver det vanliga: bara 2 av 4 barn är hemmavid, inte ett enda julpynt är uppsatt – inte ens julljusstakarna som ska stå i fönstren och tindra!! DET är faktiskt lite katastrof…men vi verkar klara oss ändå. En av orsakerna antar jag är att den stora starka sonen inte är hemma, som kan klättra in och hämta julkrimkrams-kartongen som befinner sig läääängst in, och allra lääängst upp i hörnet utav vårt överbelamrade källarförråd och hämta ned sk*ten. Även julgranen befinner sig där nere på en lite mer odefinierbar plats i förrådet, sånt gör det betydligt svårare att hitta den, för när man öppnar vårt förråd känns det som att det är ett monster man ska in och fightas med. Ett monster som man har all anledning att låsa in bakom det galler det befinner sig i…. inte ens lilljäntan har insisterat på att vi ska ha julgran, hon har blivit gammal och tillräckligt klok för att inse det oöverstigliga jobb det skulle innebära att ställa fram julgranen i år. Så det tackar vi för.

Men det viktigaste av allt är ju förstås julmaten, som nästan är fixad och klar, revbensspjällen grillade jag häromkvällen, och igår hade vi julmys här hemma med Fatima med make, Yomyom och jag knåpade med lite godisbak. Så jag passade på att knåda ihop köttbullsdegen så att jag fick hjälp med rullning av köttbullar. Det var tur jag väntade tills dess, för det går i ett nafs att rulla ihop en sådär 150 köttbullar med 3 par händer! Härligt.

Det här året har jag köpt lutfisk också, för första gången på en sådär 17 år tror jag. Jag vet inte om någon kommer att äta det, men själv är jag oerhört sugen på lutfisk, det är nästan det jag längtar mest till: lutfisk med vitsås och en massa grovmalen kryddpepparkorn! Yummi! Jag hoppas det blir lika gott som det låter i mitt huvud :)!

Men det känns ändå oerhört trist att 2 av mina små hjärtan inte är med oss i jul, deras platser kommer att kännas tomma, det vet jag. Men det är tur jag har tillverkat en liten drös med barn, för jag har ju ändå 2 små hjärtan kvar att mysa med, TACK GODE GUUUD, för det! Jag tänker mer och mer på att det kanske kommer en dag när barnen inte längre bor i samma stad som oss föräldrar…då blir det långt mellan de gemensamma sammankomsterna. Och sen börjar de ju själva skapa sina egna traditioner när de firar hemma… jag hoppas dock att det är långt kvar tills dess!

Hjärtliga kramar till er alla och en riktigt, riktigt GOD JUL önskar jag er :)!

 1. #1 av Fatima på 23 december, 2012 - 19:42

  HAHA! Bilden är bara för härlig. 😉

  Vi ses imorgon mamma min. Nästa år har vi inshaallah ännu en familjemedlem hos oss. ❤

  • #2 av Marie på 24 december, 2012 - 00:01

   Ja jag längtar verkligen :)!!!

 2. #3 av Svarten på 23 december, 2012 - 21:35

  God Jul, Marie och resten av familjen!

  • #4 av Marie på 24 december, 2012 - 00:03

   Tack detsamma Svarten, jaså du vågar dig in hit – trots ”skadlig programvara”-varningen :)? Hoppas du får en superhelg med barn och barnbarn!

 3. #5 av Dodoooni på 24 december, 2012 - 20:17

  Kristna firar jul eftersom att dom tror att det är den dagen Gud blev människa wal3iathubillah! Den tron går klart emot islamiska tron. I min stad har kristna kyrkan satt afisher överallt där det står: När Gud blev människa o så en bild på en bebis astaghfirullah o ändå firar ni. Den som firar jul går ut från islam och måste säga shahada för att bli muslim igen. Man får inte ens gratta kristna för julen. Detta skriver jag för ditt bästa inte för att klandra ner dig. Hoppas att du tar emot min nasi7a o slutar fira jul. Jul är ingen svensk tradition utan det är en kristen högtid med en innebörd som går emot islamiska tron.

  • #6 av Marie på 24 december, 2012 - 22:06

   Dodoooni:
   Tack så mycket för dina råd, jag förstår att de är väl menat. Men jag måste bara vidare upplysa dig om att sånt som tar ut en från islam är detsamma som ”tar in en” till islam. Och det som gör en person till muslim är att man tror på EN Gud, att man tror på att Muhammed(s) är Guds sista Profet, att Koranen är Guds ord och att man tro på Domdagen. Om man tror på detta så är man muslim – och om man en dag vaknar upp och inte längre tror på en eller flera av dessa, ja då är man inte längre muslim.

   Att det skulle finnas fler sätt än dessa att ”gå ut från islam” är rena påfund från folk och fä. Alltså så kallade ”innovationer” – vilka är strikt och uttalat haram inom islam. Om du är klok och tänker själv, istället för att lyssna på andra agitatorer, så kanske du inser att man inte slutar vara muslim bara för att man lagar god mat och äter den tillsamman den 24 dec! Och dessutom tittar på Kalle Anka. Detta är en dag när ändå hela världen är ledig, och hela Sverige står stilla, så förmodligen kommer inte många att göra annat än att sitta hemma ändå!

   Det finns de som inte har pengar att hjälpa andra människor, och det finns de som inte har möjlighet,hälsa eller styrka att med kroppen hjälpa andra medmänniskor men det minsta man kan göra är att hälsa på sina medmänniskor. ”De snålaste människorna är de som inte ens kan ge en hälsning till sina medmänniskor”, sa Profeten(s). Och om du, som muslim, skulle vilja få andra att närma sig islam och söka större förståelse för islam, så ska man inte visa sig arrogant. Gud vill att man reser runt i världen och närma sig folket i andra länder, och det absolut bästa sättet är att använda länders traditioner för att komma närmare folket om man bor i främmande land. Det minsta man kan göra är att lyckönska sina grannar på deras högtider…om man inte kan göra det, så har man nått höjden av sin arrogans. Och sånt ska man akta sig för. Om ickemuslimer ser dig som arrogant, så kommer du bara att få dom att känna sig långt ifrån dig.

   Skulle du inte tycka att det vore roligt, och känna dig närmare dina grannar, om de gratulerade dig på Eid? Jag tror att du i ditt hjärta skulle känna dig glad och en slags förståelse och acceptans ifrån dina ickemuslimska grannar. Tro inte att ickemuslimer är annorlunda än du själv är. Det är inte bara tillåtet att önska god jul till folk, det är däremot mycket mostahab! Det är precis såna saker som gör att osynliga murar, som kan finnas mellan folk av olika kulturer, sakta rivs. Och det är precis det islam handlar om: enighet!

   Imam Ali(A) sade: ”Bli inte envisa (’anid), och följ inte strikt era egna idéer, eftersom sådana personer går mot undergång.” [Tasnif Qurrar al-hekam, s. 443]
   Imam Sadiq(A) sade: ”Den som bara har det minsta av arrogans (takabor) i sitt hjärta kommer inte att få tillträde till Himlen.” [al-Kafi, vol. 2, s. 310]
   Imam Ali(A) sade: “Inget grundar folkets hat, lika mycket som arrogans (takabor) gör.” [Qurrar al-hekam, vol. 6, s. 59]

 4. #7 av Sara på 24 december, 2012 - 21:52

  Heej Marie:)
  Har nyligen hittat till din blogg och det låter intressant , att du är gift med en irakier.
  Nyfiken på hur ni träffades och hur du blev muslim, vad var det som gjorde att du valde att bli muslim?
  låter så spännande:)
  (Du behöver inte svara om du inte känner för det)

  Ha det så fint!

 5. #9 av Dodoooni på 24 december, 2012 - 22:47

  Julen är fortfarande en kristen högtid och inte någon svensk tradition. Att höja en högtid som har som titel att Gud blev människa waliathu billah tar ut från islam. Ni lagar inte bara god mat o tittar på kalleanka bara för att..utan ni gör det för att fira just julen och det är det som går emot islam. Även om du inte direkt tror på att gud är människa så har du ändå höjt upp och accepterat att kristna kallar gud för människa och att han har barn waliathu billah genom att fira deras högtid. Denna tron går emot hela islams grundtro, det som islam är uppbyggt på (tawheed). Sägelser om arrogans (takabbor) osv går emot dig själv då du inte vill erkänna att det du gör är fel..du vägrar inse att det ni gör är fel o går emot islam. Du kan vara trevlig o respektera landets befolkning på annat sätt än att fira deras religion. Jag skulle råda dig att respektera Allah före landets befolkning och höj inte upp en högtid vars syfte är att förnedra Allah och kalla Han för människa och spädbarn o likna han vid sina skapelser. Tro nu inte att jag är en wahabu för wahabister är inte ens muslimer. Jag är en vanlig muslim. Som sagt, jag vill dig bara väl och absolut inget illa. mvh

  • #10 av Marie på 24 december, 2012 - 23:30

   Precis varifrån har du fått att det är fel att fira andra länders traditioner? Är det ifrån Koranen?

 6. #11 av Dodoooni på 24 december, 2012 - 23:34

  I vissa länder i asien tex. då har dom som tradition att be till statyer …betyder det att du måste tillbe statyerna bara för att vara trevlig? Är du arrogant om du inte tillber statyerna som är deras tradition? Svaret är nej, du ska inte tillbe statyerna eller gratulera dom på deras högtid då dom tillber statyer för att det går emot Allahs religion. Regel är: så länge landets tradition/tro går emot Allahs religion så får man inte fira det eller höja upp det.

  • #12 av Marie på 25 december, 2012 - 00:10

   Sverige är ett land vars kultur alltid cirkulerat kring solens vardande eller icke vardande, dvs kring mörkret och dagsljuset. Läs om Svensk historia så kommer du att finna att när sommarsolståndet står som högst – så har man gjort en massa väsen kring detta. Idag kallar man det Midsommarfirande. När vintersolståndet har varit i sitt lägsta, så har man även då gjort ett himla väsen utav det – förr hade man Midvinterblot t.ex. Man har i alla fall velat sätta ett mål för folket, att se fram emot under de mörkaste dagarna på året, förmodligen för att uthärda mörkret och kylan?

   Sen när Sverige blev kristet så ändrades traditionen vid vintertid till att fira Jesus födelse, inte för att Jesus föddes i december utan för att man ville göra det lättare för folket att gå bort från sin gamla tradition utav Midvinterblot och asaguda-dyrkan. Vilket verkar ha gått vägen. Och i midvintertid har man länge firat Jesus födelse i Sverige, det är sant.

   Idag firar dock INGEN jul i åminnelse utav Jesus födelse. Ingen! Ja, förutom ett fåtal då, men de är väldigt ringa. Idag är julen inte en religiös högtid i Sverige, utan en rent traditionell sådan. Det finns ingen som tillber Jesus, varken vid julbordet eller vid Kalle Ankan, varken före eller efter det heller. För att traditionen Jul ändå ska fyllas med lite andligt innehåll så kretsar visserligen historien om Jesus födelse men mer som en åminnelse. Och eftersom jag är muslim, och tror på Jesus som en av Guds största profeter, så kan jag gott köpa ett firande utav hans åminnelse. Att fira folks högtider går INTE emot islam, tvärtom: det är genom traditioner som ett folk enas och håller ihop.

 7. #13 av Dodoooni på 24 december, 2012 - 23:45

  Allah har sagt i Koranen vid betydelse: Allah accepterar inte kufur till sina skapelser. Det innebär att allt som är kufur accepteras inte av Allah, även om det vore en tradition. Vad är tradition? Det är något som folket är vana att göra regelbundet vid en viss tidpunkt. Det spelar inte någon roll om den traditionen utförs av miljontals människor. Är det kufur så är det och man får inte höja upp det. En annan aya i koranen vid betydelse: Kristna och judar kommer aldrig att vara nöjda med dig förrens du följer deras tro/traditioner. Ett annat bevis att man kan gå ur islam endast genom handling även om du inte tror på det utan bara gör det är ayan: Tillbe inte solen eller månen, dvs gör inte soujud till månen eller solen. Gud har varnat oss från att göra soujud till månen eller solen eftersom att den handlingen tar ut från islam. Det är som att man dyrkar solen och månen. Även om man inte tror på att solen eller månen är gud utan endast gör soujud till det (pga av tradition tex) så åker man ändå från islam eftersom att man utfört en handling som är kufr. Det finns fler exempel från koran, hadith och lärdas sägelser. Men som sagt Marie..jag säger det här för ditt bästa. Du måste öppna ditt hjärta och acceptera. Islam handlar om att underkasta sig. Även om det är en tradition du är född med så måste du lämna det för Allahs skull. Man firar inte något som har i syfte att förnedra Allah genom att kalla honom för människa och likna han vid sina skapelser. Firar man det är som att man tror på det.

  • #14 av Marie på 25 december, 2012 - 00:16

   Profeten(S) sade: ”De visaste av människor är de som handskas med tolerans (sabr) gentemot andra människor.” [Nahj ol-Fasaha, nr 358]
   ”Den som söker efter människors tillkortakommanden, bör börja med sig själv.” [Ghurar al-Hikam p. 659]

   Kan du ge mig kapitel och versnr på de aya som du nämner? Annars får det vara, för jag har inte sett dom.

   Om en muslim tjuvar (vilket är haram i islam) blir denne kafir då?
   Om en muslim mördar en människa (vilket är haram i islam) är denne kafir då?
   Om en muslim dricker sprit (vilket är haram i islam) är denne kafir då?

   Jag vill bara se vad du känner till om hur man blir kafir.

 8. #15 av Dodoooni på 25 december, 2012 - 00:53

  Nej, en muslim blir inte kafir om den tjuvar, mördar eller dricker sprit. Det som tar ut från islam är handlingar, tro och sägelser som går emot självaste grundtron. Likaså om en person förnedrar Allah eller islam eller något som har med islam att göra tar ut från islam. tex om någon svär åt Gud eller slänger koranen i soptunnan tex. det tar ut från islam även om personen fortfarande tror på islam och tycker om Gud. Men själva handlingen tog ut från islam. Handlingen att slänga guds namn eller koranen tyder inte på att personen älskar Gud utan det är förnedring. Exakt var i koranen ayan finns ska jag skicka till dig imorogn . Likaså om man vet att julen är en högtid vars syfte är att fira att Gud blev människa som dom säger och ändå firar man den tar ut från islam (för man har då gått emot självaste grundtron). Om man däremot inte alls vet vad julen har för innebörd eller någon som helst aning att det är kristnas högtid är en annan sak.

 9. #16 av Dodoooni på 25 december, 2012 - 00:59

  Förtydligande till mitt tidigare inlägg: Nej, en muslim blir inte kafir om den tjuvar, mördar eller dricker sprit så länge den personen tror på att det är haram. Personen har då syndat, men inte gått ur islam. Om personen däremot förnekar att alkohol är haram eller att tjuva och mörda är haram och säger att det är halal, då går den ur islam. Varför? Jo för att den personen har gått emot självaste tron. Den har kallat det som är haram för halal och gått på så vis emot Allahs ord.

  • #17 av Marie på 25 december, 2012 - 01:11

   Precis, ”Den har kallat det som är haram för halal och gått på så vis emot Allahs ord.” vilket innebär att man har ändrat på Guds regler. Gud säger ingenstans att det är förbjudet att fira födelsedagar. Den som påstår något sådant har alltså tillverkat en ny regel inom islam – vilket alltså innebär att man har blivit kafir….
   Man firar inte Guds födelse, utan Jesus födelse.

 10. #18 av Ali Johansson på 25 december, 2012 - 11:21

  GOD JUL PÅ ER ALLA

 11. #19 av Amina på 25 december, 2012 - 17:48

  Salam alla muslimer och Mamma Marie. Sedan liten har jag firat julen med min familj, aldrig ALDRIG var det någon som nämnde Jesus namn under firandet, då min familj ej var praktiserande kristna. När jag sedan i vuxen ålder konverterade till Islam, införde jag själv historien om Nabi Isa till min familj (Far och Mor). Vilket betydde att julen för oss var en ledig stund, till att samlas samt för att mötas i glädje och självklart att äta god mat:) Respekt för varandra är det viktigaste som finns, inte pekfingrar, som viftas hårt på så vis som man själv vill ha det. GOD JUL TILL ER ALLA. KRAM MAMMAMARIE:)

  • #20 av Marie på 25 december, 2012 - 18:09

   God Jul önskar jag dig och din familj också, och särskilt en stor kram till dig förstås :)!

 12. #21 av niqab på 25 december, 2012 - 17:49

  salam..dodoooni har ratt…det ar bidah att fira jul och andra icke muslimska hogtider..det finns flera hadither andgaende detta…vi muslimer har 2 hogtider per ar som vi firar, vara 2 eid..

  There is a common practice here in the west, that at christmas time some non-muslims, young and old, get together and gather all of their names, put them in a hat and have all of the names mixed up, then each person choses the name of another person who they will give a gift to on christmas day.
  This is called chris kringle.
  This basic idea was taken on by a group of sisters last year and now they want to take this practise on this year also for the end of eid. All that the practice consists of, is each sister randomly assigned another sister for whom she must buy a gift of a set value ($20 )
  Some of the sisters invloved beleive that this practsie is tashabu of the kufar, is this correct?

  Praise be to Allaah.

  What some sisters have said to you, that this action is something that is not permitted, is correct, because it involves imitating the kuffaar in two ways.

  Firstly it involves celebrating this festival, which is something that is haraam according to sharee’ah, including offering gifts on this festival.

  Secondly, it involves imitating the kaafirs in these customs on the day of their celebration of that innovated festival.

  In Islam we have only Eid al-Fitr and Eid al-Adhaa. Any other festivals that have been innovated besides these two amount to nothing, especially if they are the religious festivals of other religions or groups that are beyond the pale of Islam.

  Please see Question no. 947

  This matter opens the door to bid’ah, and it comes under the general meaning of the words of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him), “Whoever innovates anything in this matter of ours that is not part of it will have it rejected.” (Narrated by al-Bukhaari, al-Sulh 2499; Muslim, 1718). And Allaah knows best.

  Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

  • #22 av Marie på 25 december, 2012 - 18:15

   niqab: Vi muslimer har bara 2 källor att ösa ur när det gäller islamisk fiqh och det är Koranen och Profetens Sunnah, vart har man hämtat dessa uppgifter? Att förbjuda något som Gud gjort tillåtet, och tillåta något som Gud gjort förbjudet – det är haram, om något.
   Till er som följer Koranen:
   [5:87] O ni som tror, förbjud inte goda ting som GUD har gjort lagliga, och attackera inte; GUD tycker inte om dem som attackerar.

   • #23 av zulqarnain på 27 december, 2012 - 13:56

    Så fel ni har!!
    Under den tid Imam Ali var kalif så sände Iranier gåvor till han och han frågade vad är dessa? man sa att Iranierna firar Norowz och man byter prsenter Imamen sa ” låt varje dag vara Nowroz”

 13. #24 av niqab på 26 december, 2012 - 20:56

  det finns en hadith langst ner efter fatawan om du misade den?? det ar vad profeten sagt, forutom koranen sa foljer vi hadither!! de goda ting allah gjort lagliga inraknar inte bidah och haram saker, utan halal..

  • #25 av Marie på 27 december, 2012 - 20:02

   Det är otroligt vad du är orolig för att man firar folk och visar folk vänlighet, som om Profeten vore den suraste som finns. Det var tack vare hans öppenhet gentemot andra som folk faktiskt i sin tur öppnade sina sinnen och tog emot islam tillslut. Hade Profeten uppfört sig så som du och dina vänner, så hade det inte funnits några muslimer i världen idag.

   Det som räknas som bidah är när man ändrar något i sättet att dyrka Gud, som går emot det som Gud eller Profeten har förevisat. Ett exempel är Tarawih bönen, dvs de böner som följare av Ahl-ul-Sunnah utför varje kväll i Ramadan månad. Det är ett sätt att be som absolut inte är förespråkat utav varken Gud eller Profeten, utan något som hittades på (alltså en innovation) utav Umar ibn-Khattab. Under Khalifen AbuBakrs tid var det fortfarande (precis som det var vid Profetens tid) brukligt att be nafila-bönerna ensam, i sina egna hem.

   The Prophet (s) said: “O people! Perform your prayers at your homes, for
   the best prayer of a person is what he performs at his home,
   except the compulsory (congregational) prayer.”
   [Sahih al-Bukhari, volume 9, book 92, number 393]
   [al-Nasa’i, Sunan, volume 3, p. 161, p. 198]

   Jag antar att du är lika bekymrad över de innovationer som efterföljande islamiska ledare knåpat ihop, som du är över att man äter julbord och tittar på Kalle Anka den 24:e december?

   • #26 av zulqarnain på 28 december, 2012 - 09:39

    Jag förstår inte, var det inte profeten själv som sa att
    ”He who introduced some good practice in Islam which was followed after him (by people) he would be assured of reward like one who followed it, without their rewards being diminished in any respect. ”
    Sahih Muslim, Book 034, Number 6466
    Så var är det för fel när en familj samlas och umgås, är inte detta något bra?

    Nu vänder jag mig till Sunnitiska böcker eftersom om jag ska gå efter våran källor så accepteras andras högtider lik Norooz som en del sunniter anser att det är haram.

    I koranen framkommer det att gud skapade oss olika för att vi ska lära känna varandra men det verkar som en del vill isolera sig själva

   • #27 av Marie på 28 december, 2012 - 11:41

    Ameen, Zulqarnain. Och God jul i efterskott och jag önskar dig god fortsättning på det nya året som kommer, och inshaAllah alla år framöver 🙂

 14. #28 av zulqarnain på 27 december, 2012 - 13:46

  Förlåt att jag skriver nu
  Jag ÖNSKADE dig och din familj God Jul 🙂

 15. #29 av muslim på 3 januari, 2013 - 21:22

  Assalamu alaykum ,
  Din logik är vacker syster marie men samtidigt har dom rätt att ifall en högtid innebär att man firar ngn staty som dyrkas lr liknande så är det inte så bra. Julen är däremot en profets födelse o vi kan tom närma oss Gud genom att fira Jesus födelse, vår kära profet.

  • #30 av Marie på 3 januari, 2013 - 22:07

   Ja, hade man firat guden Ra:s födelse så skulle jag inte delta i något firande, så mycket kan jag ju säga. Inte heller gillar jag påsken, jag brukar inte uppmärksamma påsk eftersom den uppmärksammar Jesus död, vilket är något som jag inte tror på….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: