30 år tillbaks vs idag

 

Hittade denna information idag på nätet som jag tyckte var informativ och värd att dela med sig av. För omvärlden att fundera lite över, orkar inte översätta:

Greatness of Iran 

30 years back student population was 170,000 and now, after 30 years it is more than 3 million.

30 years back the population of university teachers was 5000 and now, after 30 years they are more then 80 thousands

30 years back total number of universities 28 and now after 30 years there are more than 120.30 years back number of female universityteachers was 1000, and now after 30 years they are more than 12,000.

30 years back scientific articles coming from Iran was 300, and now after 30 years they are more than 22,000

30 years ago the population in Iran was 35 miljon, now it is 78 miljon

Science matrix from Canada has mentioned that Iran’s scientific progress is 11 times higher when compared to world countries.

Soon Iran, with this progress, will be fourth in the world in scientific articles.

92% of villages have electricity, water and school.

 1. #1 av zulqarnain på 17 oktober, 2012 - 09:27

  Soon Iran, with this progress, will be fourth in the world in scientific articles
  Just nu ligger vi på 16 plats men i en del områden ligger vi på top.

  Tillägg är att Iran är med N-11, http://en.wikipedia.org/wiki/Next_Eleven

  Det är exakt därför väst gör allt för att slå ner på Iran, man vill inte se en självständig nation som inte går där väst pekar!
  Nu har EU (friheten själv) stoppat Iranska tv sändningar eftersom dessa visade en annan Iran än det som de vill att vi ska se
  http://www.presstv.ir/detail/2012/10/15/266831/eu-bans-broadcast-of-iranian-channels/

 2. #2 av metusalem på 18 oktober, 2012 - 15:01

  Det är en intressant redovisning av utvecklingen i Iran under 30 år. Den slutsats man kan dra är att det muslimska prästerskapet varit en enastående korsbefruktare för kunskap och vetenskap. Eftersom Maria möjligen har sina rötter i det gamla Persien vore det intressant att få en analys över varför utvecklingen varit så enastående? Jag har grannar som för liv och pina inte vågar sig tillbaka till det framstegsvänliga landet.

  • #3 av Marie på 18 oktober, 2012 - 16:48

   Ja du, metusalem, det kan man fråga sig ängsligt vad det beror på. Kanske kan en orsak vara att iranierna inte går i andra länders ledband – som t.ex de flesta arabländerna gjort i årtionden. De länderna får inte själva tillverka någonting, utan är tvingade att importera allt som de är i behov utav – i princip. Och det som de FÅR tillverka, t.ex odla ris, måste de exportera. Om de själva vill äta ris måste de importera det ifrån samma länder som de tvingats sälja till! Ja, ungefär så är det i alla fall. Inte ens en synål får de tillverka, då dras sanktionsmaskineriet igång och landet i fråga beskylls genast för att tillverka massförstörelsevapen!

   Iran vägrar vara beroende av andra länder för sin överlevnad och har från början, när de blev fri ifrån diktatorn Shahen – som dina grannar säkerligen längtar efter – bestämt sig för att tillverka det mesta dom behöver. De till och med tillverkar egna bilar, bildelar, vapen, maskiner för forskning mm… för att inte säga dagligprodukter så som nål och tråd mm…

   Du kan läsa om Irans oberoende av andra länder här: https://mammamaries.wordpress.com/2010/02/11/iran-det-mest-sjalvstandiga-landet-i-varlden/

   Har du funderat på varför dina grannar inte vågar sig tillbaks till Iran? De flesta iranier jag känner, och jag känner många, åker nästan varje år till sitt land och hälsar på. De som inte ”vågar” är såna som har begått grova brott i landet. Precis som en svensk grov brottsling inte skulle resa tillbaks till Sverige – om han kommit undan lagens långa arm och flytt till annat land – så vill nog inte heller iranier med brottslig bakgrund göra det.

   Tänk på att en våldtäkt, incest och mord här i Sverige knappt är straffbart, om man ser det rent krasst. Vad får man för en våldtäkt? Blir det 1 års fängelse tror du? Planerade mord har reats ut till 1,5 års fängelse i vissa fall. För en iranier som gillar dylika ting kan Sverige ses som ett himmelrike, ty i Iran är det dödsstraff för såna brott.

   Sen är det så att det finns många män som flydde/flyr Iran, eftersom kvinnor har rättigheter från män (som män inte har från kvinnor), och hon kan kräva dessa rättigheter i domstol. Detta har gjort att män har tvingat sin fru och barn till annat land, så att de kan fortsätta sitt gifta liv utan att hotas av domstol. Jag har träffat ett otal iranska kvinnor under årens lopp som med tårar i ögonen frågat mig hur jag kan bära slöja – i Sverige. För själva längtar de att bära slöja, men får inte för sina män. Det är en fråga som aldrig tas upp, men förekommer på många håll.

   I Iran är 65 % av universitetsstudenterna kvinnor, de har kvinnliga ministrar, Imam Khomeinis första talesman var inte en man, utan en kvinnlig student! I Iran kan en kvinna som är med barn få 8 timmars lön men jobba halvtid ifall hon har barn, eftersom Iran inte vill förstöra relationen mellan barn och deras mor och en kvinna ska inte ha en ursäkt för att få stanna hemma, och hennes man ska inte ha någon ursäkt för att få kvinnan att stanna hemma.

   Var tar man upp såna här sidor om Iran i svensk media? Jag säger inte att Iran är ett perfekt land, inte ens mitt drömland, däremot anser jag det orättvist att media enbart vinklar fakta på det sätt som Stormakterna vill ha det. Man går Stormakternas ärende – istället för att leverera och redovisa sanningar och fakta i sin helhet. På samma sätt som man tar upp negativa saker om Iran så kan man väl i lika stor utsträckning redovisa positiva saker? Vore det fel? Den allmänna opinionen är ju, på grund av media, att det inte finns NÅGOT bra som fungerar i Iran, att iranier lever som på medeltiden och att alla iranier lever under ett extremt förtryck och hoppas flytta till Sverige. Men verkligheten är ju inte så. Varför vill man inte visa verkligheten i media? Har du funderat på det någon gång?

 3. #4 av Zulqarnain på 18 oktober, 2012 - 20:01

  @metusalem
  Nej det är inte prästerna som har fått oss och utvecklas, om vi Iranier ska tacka någon så är det väst! som en revolution gardist sa ”det ironiska är att alla dessa utvecklingar ska vi tacka USA för”, och det har han rätt eftersom tack vare dessa sanktioner så blev vi tvungna och bli självförsörjande, Imam khamenei sa i sin senaste tal att vårt mål borde vara att när en forskare i väst ska forska inom något så ska han känna sig tvungen och lära sig persiska eftersom källan är vi!
  Jag hatar shahen av Iran men jag kan inte ljuga, shahen kallades för en ö av stabilitet i en orolig område (Nixon) men när han sa i en av sina tal att han är trött på att betala tribut till de blå ögda ja då började man svartmåla då och då i västerländska tidningar.

  Du pratar om dina grannar, får jag fråga vad de har gjort som inte vågar tillbaka? jag har släktingar som flydde från slagfältet dvs desertör och han fick åka tillbaka efter att staten hade undersökt att han inte har stulit vapen, alla desertörer fick amnesti men förrädare får ingen nåd.
  Mina morbröder kunde åka tillbaka även om staten vet att de har varit stora huvudaktörer för vänstern i Iran, det är bara ringa iranska ambassaden och informera att du vill tillbaka och du får svar från de om du kan eller inte, har du varit med i mujahedin khalgh undersöker de om ifall du står anklagad för terrorist aktion eller inte, har du inte varit inblandad så måste du intyga att du inte är medlem längre.

  Men du har rätt, bank tjänstemannen som stal flera miljoner dollarn från iranska central banken flydde till Kanada och man vägrar lämna ut han eller pengarna som han stal, han har fått politisk asyl och dessa personer ska vara rädda för man avrättar honom tio gånger redan på flygplatsen.

  redan i början av 1980 när hela väst backade upp Saddam förstod vi att vi kan inte lita på väst och detta har varit en absolut bra beslut. under shahens tid då vi litade på väst där våran olje pengar gick till och köpa material har svängt om till att vi säljer material till andra länder.
  Nu bygger vi vår egna olje raffinerier, producerar egen bensin och exporterar det, Iran har fått flera viktiga olje kontrakt i Libyen och sudan och man diskuterar återuppbyggnads projekt i Irak!
  All hat mot Iran är endast för att väst förlorar marknaden till de! Under shahens tid köpte vi vapen från USA och dess allierade nu exporterar vi vapen !
  Men priset och vara självständig är rätt dyr, tack vare USA och EU nya sanktioner så får vi inte tag i en del mediciner och folk dör på grund av dessa sanktioner men ingen annan än USA och dess allierade ska anklagas!
  nu har man ju sanktionerat Iranska satellitkanaler men det ingår säkert i demokratin och yttrande friheten som väst förespråkar!

 4. #5 av metusalem på 19 oktober, 2012 - 15:14

  Min granne hade en framskjuten placering inom den Persiska statsförvaltningen. Dessutom är han Zoroaster vilket komplicerar umgänget med det nuvarande styrande prästerskapet. Duktig som han är har han skapat sig en bra tillvaro i Sverige, och vill inte riskera att komma i skottgluggen för sharialagens långa arm.

  Jag kan omöjligt ha någon egen uppfattning om vad anledningen kan vara till de remarkabla framgångar som redovisades under överskriften ”greatness of Iran”. Effektiv propagandaavdelning eller rättvis redovisning?

  • #6 av Marie på 19 oktober, 2012 - 18:36

   Det finns 4 erkända religioner i islam – i Koranen nämns de som ”Bokens Folk” och dessa religioner är: zoroastrism, judendomen, kristendomen och islam. I Iran har zoroasterna, precis som judar och kristna plats i parlamentet och deras åsikter och synpunkter tas tillvara och är viktiga i det iranska samhället, eftersom Iran inte är – eller försöker vara, eller ens framstå som – ett homogent samhälle. Därför framstår det som besynnerligt att din granne (”för liv och pina”) räds att åka tillbaks till sitt land. Av vad jag kan utröna, av det lilla du berättat, vore enda orsaken för grannens rädsla – landsförräderi. Jag skulle misstänka att personen fungerat som spion inom förvaltningen, för annat land, och blivit påkommen och därmed flytt landet, eftersom förräderi medför dödsstraff. Och jag är ganska säker på att även zoroasterna skriver under på den domen.

   Om en persons moral tillåter sig att förråda sitt egna land och sitt eget folk, hur lojal gissar du att den personen är om denne bor i ett annat land – med ett annat folk? En förrädare är en ”ulv i fårakläder”, och i Sverige skulle en sådan (om han var utlänning) försöka framstå som oerhört integrerad och föröka vara så ”svensk” som möjligt. Helst tala illa om, skratta åt och gärna förlöjliga sitt eget ursprung – allt för att försäkra omgivningen om hur oerhört ”normal” och assimilerad han är. Inte omöjligt att han även börjar engagera sig politiskt i sitt nya land…

 5. #7 av metusalem på 20 oktober, 2012 - 18:53

  Jag vill betyga att jag är mycket imponerad av att så många Iranska ungdomar får del av högre utbildning. Om man dessutom får fria möjligheter att googla, och ta del av allt som nätet erbjuder då kommer på sikt även en personlig frihet. Om denna utbildningsattityd spred sig till grannlandet och dess talibaner skulle jag känna mig ännu gladare.

  Som lite nyansering har jag googlat på gröna revolutionen, och konstaterat att en massa ungdomar inte delar den officiella uppfattningen om tillständet i landet.

  Vad gäller min granne som hade en bra befattning inom det juridiska fältet i Persien. Hans uttalande om rädsla från ett återbesök ligger kanske 10 år bak i tiden. Men jag vet att han inte funderat på den risk han menade att ett återbesök innebar..

  • #8 av Marie på 21 oktober, 2012 - 00:01

   Ja, som jag sa, metusalem: Iran är inte ett homogent land där alla har samma åsikter eller går i regeringens ledband. Iran är ett land som de flesta länder i världen, tro det eller ej! Det finns en massa som inte gillar hur det är nu, men det finns en större massa som är stolta över den styrka landet har och hur det har blomstrat sedan landet frigjorde sig från dess ledband som USA höll i tömmarna på. Om det styret fortsatt så hade de inte haft det som de har det idag. Alla har det inte tip-top underbart, men de flesta har det någorlunda drägligt – i jämförelse med för 30 år sedan…

   När det gäller utbildning och talibaner håller jag med dig fullständigt. Den övergripande majoriteten av afghanerna själva vill säkerligen höja utbildningsnivån i landet, men inte talibanerna. Och så länge Saudi-familjen sitter kvar på tronen på arabiska halvön så kommer den attityden inte att nå talibanerna eftersom saudi-familjen och dess styre är de som understödjer och håller liv i wahabismen (dvs talibanerna och al-qaida). Det är från de av saudi-styret stöttade wahabi-mullorna som i princip dagligen levererar fatwor om att än det ena, och än det andra är haram(förbjudet) – som t.ex att undervisa flickor/kvinnor. Och att man ska döda ”otrogna” i världen, var de än befinner sig…osv. Och det är dessa wahaber som begår illdåd världen över – men allra särskilt utför de sina dåd i de muslimska länderna- då nämnda mullor i sina fatwor definierar ”otrogna” som t.ex: män som inte har skägg, kvinnor som inte bär burka, kvinnor som studerar/och folk som utbildar flickor och shiamuslimer är bland de mest ”otrogna” enligt dom. Så dom åker runt i de muslimska länderna och utför terrordåd, dagligen – av vilka bara ett fåtal meddelas här i Sverige.

   Om stödet från den styrande familjen i Saudiarabien plötsligt försvann en dag, skulle därmed makten hos dessa wahabi-mullor försvinna. Mattan skulle dras undan för talibaner/al-qaida, som skulle bli helt maktlösa. Och vilka är det som mest av allt stödjer Saudiregimen i världen? Jo, det är de ”frihetskrigande” länderna USA och Europa, utan vilka regimen (familjen Saudi) skulle ha varit störtad för länge sedan – av folket.

   Om man ser ett problem så måste man gå till botten med det, inte bara titta på ytan, för där syns sällan roten till det onda. Den nuvarande ”cancersvulsten” i världen/ eller i alla fall i mellanöstern/ är USA och Europas villkorslösa stöd till diktaturerna i Saudiarabien, Baharain och länderna där omkring. För utan detta stöd hade folket gjort sig av med sina bödlar för länge sedan – men det tillåter vi inte här i väst, för då skulle regionen, enligt västländers syn på saken, bli ”instabil”. Översatt till ren svenska betyder ”instabil”(i detta fall) att ”vi (väst) kan då inte fortsätta att, gratis, dränera landet från dess tillgångar och fortsätta tjäna storkovan på det hele – vi skulle då tvingas KÖPA tillgångarna (olja, gas, kol, guld fosfor, uran…..mm…!!”

  • #9 av zulqarnain på 22 oktober, 2012 - 06:54

   Metusalem
   Ja, det är exakt så det är, många säger att jag kan inte åka tillbaka men när de försöker så visar det sig att det är inga problem!

   Får jag bara rätta dig på en punkt, vi kallar inte Iran för Persien, om det är någon som använder sig det namnet så brukar det vara monarkister men vi har alltid kallat oss själva för Iranier, persien referar till perser medan Iran referar till alla folkgrupper som bor i Iran.

   Ja många ungdomar delar inte den officella uppfattningen och det gör förmodligen inte jag heller men använda ordet gröna revolutionen är fel eftersom av de gröna så var det en minoritet som ville ha revolution majoriteten ville ha reformer och inte revolution.
   Detta var största anledningen att gröna rörelsen dog eftersom en del av dessa ville gå revolutionens väg och majoriteten var emot revolution och där dog den

   • #10 av Marie på 22 oktober, 2012 - 09:29

    Zulqarnain – det är första gången som jag fick en förklaring till varför man inte längre hör något om den ”gröna revolutionen”, tack för det! Du är en outsinlig källa till information i detta ämne och jag uppskattar det verkligen :)!

 6. #11 av metusalem på 21 oktober, 2012 - 13:02

  Jovisst har du rätt att saudiska härskarklassen är något av en cancersvulst. Dessutom kan man hålla med om att de länder som har intensiva förbindelser med saudierna borde lägga på ett kol för att medverka till att skapa rimliga förhållanden för landets kvinnor, gästarbetare osv.

 7. #15 av zulqarnain på 24 oktober, 2012 - 07:05

  @Marie
  Det var så lite! detta var endast en del av varför gröna rörelsen dog ut men det största biten är det som jag nämnde. I början av protesterna där antalet kunde räknas upp till hundra tusentals var slagorden endast emot Ahmadinejad men i senare skede där slagorden var emot själva islamiska staten så minskade antalet till endast tusentals och när slag orden var anti islamiska så var antalet nere till hundra tals enligt BBC.
  Det var så få personer på gatan att polisen hade roligt ute med de på gatorna, man struntade till och med arrestera dem eftersom polisen vet att det är inte så många som vill delta i en anti islamisk demonstration så man lät de vara för att visa hur svaga de har blivit

  M@hotmail.com
  Det finns väl iranska rasister, inga konstigheter med detta och dessa personer hatar sina grannar också!
  Förresten hat och rasism finns väl överallt, jag hörde från en saudier att Irakier är inte riktiga araber vilket jag inte kunde förstå, kan inte se skillnaden på en riktig arab och en halv arab!!

  I Iran har vi många skämt om olika städer och dess befolkning, vi skämtar om de olika iranska folkgrupper, tex vi har en hel del skämt om iranska turkar, iranska lorer, skämt om folk i norra Iran, skämt om araber…. nästan hatiska och rasistiska skämt
  Man undrar vad som ligger bakom dessa saker, den som kan Irans historia vet att när engelsmännen ville kontrollera Iran så startade de många stam fejder och man spred skämt om de olika folkgrupperna för att skapa osämja bland folken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: