Syriens vittrande mångfald

New Times rapporterar om samhällelig desintegration och etnisk rensning i Syrien.
I en artikel 3/8 kan man läsa ett reportage från Kapil Komireddi, en journalist som nyligen besökt Syrien. Han skriver, bland annat:

“Syriens 2,3 miljoner kristna, som utgör cirka 10 procent av landets befolkning har en mer privilegierad tillvaro under Assad dynastin än till och med den shiitiska Alawi-sekten som president Bashar al-Assad tillhör. En del kristna ville ha politisk förändring under de första månaderna av protesterna mot regeringen.

Men eftersom upproret blev alltmer dominerat av militanta Sunnimuslimer, som var sympatisörer eller medlemmar till al-Qaida, drog sig kristna tillbaka. En religiös syrier berättade för mig att han brukade se sig själv i första hand som “syrier” och att religiös identitet var en idé som aldrig föll honom in – tills ett oppositionsgäng attackerade hans familj tidigare i år i Homs. “Om deras revolution är för alla, varför är de kristna måltavla?”

Samtidigt som vapen och pengar från Saudiarabien stärker oppositionen har 80.000 kristna “rensats” från sina hem i Homs provinsen i mars av Fria Syriska Armén (FSA). Många som tidigare betraktade regimen som en kleptokrati ser den nu som den bästa garanten för Syriens hotade pluralism. En Sunnimuslimsk butiksinnehavare i en fattig förort, som delvis förstördes i striderna i förra veckan, ger inte längre sitt stöd för upproret. “Det som hände här skrämer mig. Jag kan inte stödja mordet på mina grannar i namnet av en förändring. Du kan inte införa demokrati genom att döda oskyldiga människor eller genom att bränna shiiternas helgedomar. Syrierna gör inte det. Detta har utförts av wahhabiterna i Saudiarabien”, en ultrakonservativ sunnitisk sekt.

Den likgiltighet som det internationella samfundet visar för försämringen för Syriens religiösa minoriteter – och den nästan totala frånvaron av kritik gentemot oppositionen, men som västvärldens regeringar gärna avfyrar mot Assad – föder en bitter anti-amerikanism bland många sekulära syrier som ser hur USA lierar sig med Saudiarabien, wahhabismens källa, mot den arabiska världens mest beslutsamt sekulära stat.

Efter att nyligen ha slagit ned det prodemokratiska upproret i Bahrain kan Saudiarabiens ingripande i Syrien ses som en del av sin strävan att dämpa Irans inflytande. De flesta syrier, oavsett tro, vill ha möjlighet att ändra sitt styre. Men de väpnade grupper som har tagit kontroll över upproret, nu tillsammans med al-Qaidasoldater och styrda av saudiska pengar har stött bort många människor.

Ett och ett halvt år efter det att upproret började, är Assads styrkor utmattade och modlösa – men det finns inga tecken ännu på större uppror i någon av de större städerna. Istället samordnar rebeller – betalda av Saudarabien – attacker på värdefulla mål och FSA hämnas med oproportionerligt våld och lägger ut videor från förödelsen på Internet.

Förespråkarna för en fredlig politisk lösning, bl.a. de som undertecknade “Sant’Egidio-apellen” förra veckan i Italien, har kommit i skuggan av sekteristiska ledare för FSA:s uppmaningar  till det internationella samfundet att ge dem vapen mot flygplan. Washington är medveten om problemets omfattning. Redan i juni 2011, informerade Robert Ford, USA:s Syrienambassadör Al Qaidas penetration av oppositionen. Genom att ändå gå vidare med sitt stöd för Saudiarabiens försök att destabilisera Syrien har Washington, långt från att hjälpa Israel eller försvaga Iran, bidragit till att driva en humanitär kris som faller tillbaka på USA:s anseende.

Om det nu vore så att ”rebellerna” och den Fria Syriska Armén slåss för frihet och för de syriska medborgarnas skull (som tillhör många religiösa grupper), hur kan det då komma sig att det finns så många massakrer på shiamuslimer, alawiter och kristna? Shiamuslimer och alawiter tillhör regimledningens egna folk och de kristna har alltid varit omhuldade utav regimen. Man måste se till vem som skulle vinna på en sådan rensning: inte är det då den syriska regimen i alla fall, de enda som har en vinst i dessa massakrer är USA och Israel – ingen annan. Och inga sunnimuslimska syrier skulle komma på tanken att begå dessa illdåd. Därför VET man, alla vet, att den s.k. Fria Syriska Armén är legosoldater, inhyrda och betalda ifrån utlandet; från Israel, USA genom deras största allierade – diktatorstyret Saudiarabien som, av någon outgrundlig anledning, aldrig kritiseras utav det ”frihetskämpande” USA:s regering…

Salafister begär stöd – erkänner att de tar emot vapen från Saudiarabien

A photo posted online on August 15 showed State Sen. David Storobin in an Israeli army uniform and with a rifle in his hands side-by-side with Israeli officers on Syrian border. 

Annonser
 1. #1 av Amina på 22 augusti, 2012 - 21:26

  TACK! Jag har väntat att du ska ta upp Syriens situation:) Bra skrivet.

  • #2 av Marie på 23 augusti, 2012 - 05:22

   Tack Amina, men jag har tagit upp den även tidigare… om du hängt med :)?

 2. #3 av M@hotmail.com på 22 augusti, 2012 - 22:59

  Det finns inga shiter (förutom hemlösa irakier)eller Shitiska helgedomar
  I Syrien ,dessa tillhör sunna/sufister och alawiter
  Terroristerna Iran har absolut inget med Syrien och göra dom ska ut från damascus ,

 3. #4 av Zulqarnain på 23 augusti, 2012 - 07:32

  @M
  Tydligen är du inte från Syrien eftersom då skulle du veta att det finns 12 imam shia i syrien, Ismaeili och Alawiter och sufi.
  finns det ingen shia helgedom i Syrien 🙂 vad är Sitt az Zaynab helgedom för något då?
  Terroristerna Iran? är det plural nu? vad är din bevis att vi finns i damaskus ? Om Iran fanns där så skulle varenda lego soldat som får sin lön från Saudiarabien rensas bort, hur definerar du terrorist förresten? vad jag ser så är dina wahabi vänner de som spränger bort barn och oskyldiga människor men du anser att Iran är terrorist eftersom Iran hjälpte Hizbollah och göra mos av dina arbetsgivare Israel 2006, då förstår jag din ståndpunkt.

 4. #5 av UmmIbrahim på 24 augusti, 2012 - 14:22

  Att syriska armén INTE skulle bestå av syriska sunnimuslimer är helt befängt! Jag känner personligen många som slåss inom rebellrörelsen i Aleppo för ett Syrien utan Assad. Och de gör det DEFINITIVT inte tillsammans med några israeliska legosoldater! De gör det för att det som startade som fredliga, obeväpnade demonstrationer mot regeringen (oftast utförda efter fredagsbönen) bemöttes med våld från militären. De gör det för att deras hus bombats sönder och deras släktingar dödats eller ”försvunnit” efter att ha kallats till förhör.
  Det är farligt att uttala sig med sådan övertygelse som du gör, utan att själv ha kunskapen. Allah yi samhik.

  • #6 av Marie på 24 augusti, 2012 - 15:45

   Okej UmmIbrahim, varför skulle plötsligt – efter alla år som regimen suttit på sin stol – deras hus bombas sönder utav regimen? Bara sådär….utan orsak? Vad skulle de vinna på det? Det må varit en diktatur, vilket jag absolut inte förnekar, men jag har aldrig hört att just den diktaturen är känd för att bombardera medborgarnas hus.

 5. #7 av UmmIbrahim på 24 augusti, 2012 - 17:13

  Du väljer alltså att svara på en av de ”bisaker” jag tar upp, inte det faktum att du påstår att syriska armen består av uteslutande legosoldater? Är det för att detta med bombningen var det enda som du kunde kritisera? Och att inte förstå varför regeringen skulle bomba et bostadsområde där rebellrörelsen är mycket stark är ju bara naivt. Allt handlar ju om att kväva en frihetsrevolt, med alla tänkbara medel! Min familj drabbades av hunden Hafez al-Assad på 80-talet (jag hoppas du känner till massakern i Hama, om du nu ska uttala dig i dessa frågor) och den drabbas nu av hunden Bashar. Om en familj haft makten över ett land och alla dess tillgångar i mer än 40 år kommer såklart alla medel användas för att behålla denna makt när den är påväg att förloras? Det är väl inget nytt i diktaturer?

 6. #9 av Zulqarnain på 25 augusti, 2012 - 08:35

  I mina ögon är majoriteten av ”Syrian free army” lego soldater, alla avhoppade soldater får lön från Saudiarabien och när de kallar sig själva för en arme och får lön från en främmande land så kallas detta för legosoldat.
  http://www.presstv.ir/detail/2012/06/23/247611/saudi-regime-to-pay-syria-rebels-report/
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/22/saudi-arabia-syria-rebel-army

  Om att Bashar är en diktatur är det väl ingen som förnekar det men han är beredd för reformer men andra vill se en svag Syrien och där wahabister får ta över och då blir Syrien en lydstat

 7. #10 av M@hotmail.com på 25 augusti, 2012 - 22:38

  Aså herregud zurgaenian eller vad du nu kallar dig för jag e halv syrisk och kommer från
  Aleppo/damascus zit zaynab moské är en muslimsk helgedom den ägs av inga sekter och där välkomnar vi ÀLLA, shiter också välkomna att turista vårt land haha
  Den fria syriska armen kan man hitta många
  Sekulära Alawiter som stödjer demokrati och frihet för en gångs skull och det finns många rika sunniter som stödjer bashar och hans familj [ bashar fru är sunah)
  Jag har sett Marie i stan massa gånger en gammal svensk med huckle på sig som bara skriver strunt och försöker provocera muslimer och folk som tillhör annan religion/etnicitet
  Hon kommer inte med fakta hon skriver ner vad hennes irakiska man har berättat för henne
  Jag förstår inte vad Syrien har o göra med Iran liksom / ni avskaffade baath de ska vi också göra och kristna/muslimer ska kunna åka till Syrien utan att bli förföljd utav spioner och poliser

  • #11 av Marie på 25 augusti, 2012 - 23:07

   M@hotmail.com: Zeyneb, hon som är begraven i helgedomen i Syrien, vet du vem hon var? Vet du hur hon hamnade i Syrien? Hon bodde ju i Arabien, hur kom hon dit? Om du vet det, då vet du också att det är en shiamuslimsk helgedom. Sunnimuslimer vill helst inte prata om den historien, vad kan det bero på: om det nu är en Syrisk helgedom, och inte en specifikt shiamuslimska helgedom?

   Är det demokrati och frihet dom stödjer när de dödar och slaktar, precis på samma sätt som du säger att motståndarsidan gör? Om du är en klok person så kanske du har följt utvecklingen i världen de senaste årtiondena…? Då kanske du har lagt märke till att den sida som får stöd utav USA, och sedan vinner, alltid förtrycker värre än den regim som blivit besegrad med stöd av USAs pengar. Du har väl, liksom alla andra politiskt kunniga i världen, lagt märke till det? Eller är det bara falskt prat… bara för att en gammal kvinna i huckle skriver det? För gamla kvinnor kan väl ändå inte komma med sanningar… säg det till din mamma också: att hon ska knipa munnen så du slipper lyssna på alla lögner som kommer ut ur den: det är bara unga kvinnor, utan huckle, som känner sanningar enligt dig…?

   Och om du inte vet vad Syrien har med Iran att göra… ja då bör du nog inte delta i en diskussion som handlar om politik. Särskilt inte om det har med Syrien och Iran att göra: förrän du har läst in dig lite på några politiska sidor först – bara ett litet tips för framtiden.

 8. #12 av M@hotmail.com på 25 augusti, 2012 - 23:04

  Vadå Iran är redo för reformer jag vill inte att syriEn ska bli sträng Religiöst land där kvinnor inte får arbeta/studera eller visa sitt hår kallas de för REFORMER Marie
  Och Egypten har sayeda nafisa,ruqeyya och zaynab moské kallas de också för Shitiska helgedomar eller vad sägs om MUSLIMSKA helgedomar som ALLA kan besöka

  • #13 av Marie på 25 augusti, 2012 - 23:14

   Japp: de är shiitiska, men självklart är alla välkomna dit. Till och med DU!. Han sa att Syrien är redo för reformer. Och jag vet inte precis NÄR Syrien har varit ett strängt religiöst land? Har du varit i Syrien någon gång? De gånger jag varit där har jag aldrig känt att det är ett strängt religiöst land, kvinnor studerar och får visa sitt hår precis som de vill…. menar du att det är dessa frågor som du/och de män i FSA/ vill att man ska ändra på alltså?! Dom slåss alltså för kvinnors frihet att studera och visa håret: men dessa privilegier finns ju redan….!?

 9. #14 av Zulqarnain på 26 augusti, 2012 - 10:15

  @M
  Då får du verkligen tänka på vad du skriver, du skrev det finna inga Shitiska helgedomar och nu säger du att det är en muslims hegldom, vänta nu så ni besöker det precis som vi shia gör? så du menar att även wahabi besöker det? 😀

  ”Jag förstår inte vad Syrien har o göra med Iran liksom / ni avskaffade baath de ska vi också göra och kristna/muslimer ska kunna åka till Syrien utan att bli förföljd utav spioner och poliser”
  det var du som kallade Iran för terrorist, annars ser jag inte Iran inblandad i detta och för din KUNSKAP, IRAN har inte haft någon Baath parti.
  Tillägg är att ifall Maries korrekta fakta stör dig oh inte följer din linje så har du ingen rätt och förolämpa henne

 10. #15 av Zulqarnain på 26 augusti, 2012 - 10:23

  ”Vadå Iran är redo för reformer jag vill inte att syriEn ska bli sträng Religiöst land där kvinnor inte får arbeta/studera eller visa sitt hår kallas de för REFORMER Marie”

  Förutom dessa tendenser som du pratar om kan jag inte tänka på någon annat land förutom några arabiska gulfstater, Saudiarabien som ni får stöd av har blockerat kvinnors framgång men du nämnde Iran också 😀 Iran där 65 % av universitet studenter är kvinnor, Iran där vi har kvinnliga ministrar 😀 Iran där en kvinna som är med barn kan få 8 timmars lön men jobba halvtid ifall hon har barn eftersom Iran vill inte förstöra relationen mellan barn och deras mor och en kvinna ska inte ha en ursäkt för att få stanna hemma och hennes man ska inte ha någon ursäkt för att få kvinnan och stanna hemma.

  Men kvinnor har all frihet i syrien men Assads motstånds män vill se en saudisk version av det hela.

  Imam khomeinis första talesman under revolutionen var inte en man, det var en ung kvinnlig student!

 11. #16 av Noor på 2 september, 2012 - 11:18

  lyssna på mig era luffare, min mamma e från syrien och min pappa från irak
  Förra sommaren bestämde jag mig att åka ner själv till syrien damaskus hamoriee precis vid saaqba. Min pappa e shia muslim men min mamma är sunni och jag bodde hos min mormor morbror osv och alla är sunni muslimer. jag kan säga till er att dom HATAR HATAR rebellerna för det är bara ett gäng med vapen som får mkt pengar från utlandet dom har förstört landet, och jag såg flera demostrationer som bestod av max max 250-300 människor och dom flesta va arbetslösa, aloholister och röker cannabis. min morbror berätta detta till mig så allt detta hära skitsnack ni kommer med att folket inte vill ha bashar är rena skitsnacket, rebellerna är brottslingar det är inga ”frihetskämpare”. jag har sett så många avrättningar från fsa på oskyldiga människor som ska föreställa ”shabiha”, Lyssna fsa är usa,israel,frankrike, saudiarabien och hjärntvättade sunni/salafi muslimer som hatar shia, det är ingen revolotion det är ett krig för usa och israel så att bashar ska bort så hezbollah, hamas och iran blir svagare och så att saudi arabien blir glada när shia muslimer går bort. Den som vet han vet och den som inte vet han vet inte. Jag träffa inte en enda människa i syrien stödjer fsa och jag såg inte en ena stor demostation emot bashar , dom enda stora demostraionerna va med bashar men det visa dom inte i väst och wahabi media nää. Och soldaterna i syrien va skit treviliga jag lovar, min mormor servera varje dag te till soldaterna, hon har till och med en bild på bashar på hennes mobil telefon, 80 år gammal. Jag hoppas bashar stannar kvar så slipper folk dö det är haram wallah ni gör fitna vad är det med er wahabis ni e ju helt ute och cyklar ni älskar att använda guds namn när ni dödar och skär av folks huvud, jag lovar jag kan inte ens äta en kyckling om jag ser den dö framför mig. Marie din blogg är jätte bra !

  • #17 av Zulqarnain på 3 september, 2012 - 09:04

   Noor om det bara var Iran,Hizbollah och Hamas.
   USA planer är mycket större än så, målet är inte Iran.
   Det är att slå ut syrien och därefter Hizbollah och sen Iran, med detta slår man ut Hamas totalt. och slutligen har Ryssland och Kina förlorat sina allierade i ME och USA kontrollerar oljan och allt annat och med detta stärks Israel 100 gånger mer och stor Israels skapas mycket snabbare än vi hinner och blinka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: