Vart är tro och åsiktsfriheten i Sverige på väg?


Den senaste trenden är att skolan ska vara ”objektiv” och inte ta ställning när det gäller trosfrågor (dvs religiösa frågor). I sitt arbete att vara subjektiv har man, på flera håll, slutat hålla skolavslutningar i kyrkor. I de fall man gör det så har man förbjudit (ja förbjudit) prästen, att i sin egen kyrka i sitt prästämbete, att utdela välsignelse till sin publik.

Att förbjuda en präst att välsigna barnen, att inte hålla avslutningar i kyrka – det är inte att vara objektiv, det är inte att avstå från att ta ställning: det är ett ställningstagande om något. I det fullständigt sekulära landet kommer alla människor att bli fria, glada och lyckliga. Målet är väl att ha ett helt religionsfritt land – ett mål man aldrig kommer att uppnå. För det som gör människan olycklig och okunnig, det är religionen: Det är det som är ställningstagandet.

Jag vet inte varifrån man har fått tanken att en människa kan – eller ens bör – vara objektiv? Är en människa som inte tar ställning i frågor, är hon bättre än en som tar ställning i frågor? Det är det som ”objektiv” och ”subjektiv” handlar om. Vad är det man vill mångla ut till sin växande befolkning – eleverna? Är det verkligen att man ska hålla sig på mattan och hålla käften om man tycker något? Detta är ett led i den ultimata, mycket prydliga, hjärntvätt som sker av våra nya generationer. Vad målet är, det vet jag inte man kan bara spekulera. 

Det enda ämbete i världen där man måste, i egenskap av ämbetet, vara objektiv är domare. Alla typer av domare, oavsett om man är domare i en rättssal eller på en fotbollsplan. Men inte ens domare är helt objektiva, även domare har åsikter i det de ska döma. Det är tack vare att de måste följa lagar och regler som de har möjlighet att vara någorlunda ”objektiva”. Det är nog inte många domare som inte har dömt i motsats till sin egen övertygelse och sitt eget ställningstagande, och det är ju så det ska vara. Men det finns. Det finns de som inte enbart använder sig utav ”lagenlig rättvisa”, utan även ömhet. En person som, enligt lagboken skulle haft ett års fängelse kan dömas till några månader, kanske på grund av omständigheterna som den dömde levat i och kan ha varit orsaken till brottet?

En del kan tycka att det är fel, andra att det är rätt. Oavsett så förekommer inte total rättvisa någonstans. Det är alltid någon som kommer att känna att orättvis dom har fallit. Man kan inte göra alla nöjda för vi är människor och som människor är vi subjektiva varelser. 

Varför blandar jag då in rättvisa och religionsfrågan i detta, kan man undra? Jo, jag vill visa att man inte kan neutralisera den mänskliga subjektiviteten, och att vi nog inte heller bör göra det. Det vore katastrofalt. Vi skulle bli blinda ja-sägare utan egna åsikter, eller snarare: vi skulle inte våga säga våra åsikter tillslut, för hur ”neutral” man än är, så har man ändå någon åsikt. Om man i kyrkan, som tydligt har en åsikt, inte får säga den utan att bli kritiserade och få något slags straff, inte får säga den utan att rabalder uppstår: hur ska då vanliga medborgare, som inte innehar någon slags maktställning, tillslut få säga sin åsikt?

Att det är ”fult” att ha en tro på en Högre Makt, det är vi väl medvetna om här i Sverige. Men att förbjuda företrädare för de som tror på denna Högre Makt att uttrycka sin tro, gränsar inte det till lagstridigt? Barn är som svampar, de suger åt sig allt som vi vuxna gör. De lär sig i skolan att det är förbluffande och osmakligt, dessutom förbjudet, att en präst välsignar barnen på skolavslutningen. Det är kontentan av agerandet ifrån skolan och Skolverket i denna fråga. Vad kommer de att bära med sig utav det? Ja det får väl framtiden utvisa antar jag…

Så om regering, skola och skolverk får fortsätta som de vill, då har vi en helt ”avprogrammerad” generation inom snar framtid. Som växer upp som ”neutrala”, ”objektiva”, icke ställningstagande medborgare. Är det goda mänskliga egenskaper? Vem säger att man slutar vid förbud för präster att uttrycka sitt ställningstagande? Varför skulle man inte fortsätta till andra institutioner och ämbeten? När kommer förbudet till vanliga medborgare? Jag anser att när vi nått dit, då vi nått regeringsmålet om ”neutrala människor” – då har vi upphört att vara människa. Det värsta är att allt sköts så snyggt och kliniskt att ingen medborgare protesterar. Folket sover förbi dylika nyheter – för det handlar ju om religion. Och Sverige är, trots att präster hittills fått sprida sina budskap fritt, inte särskilt religiöst och därför känns frågan inte angelägen hos folket. Om man sätter yttrandeförbud på präster, i yttrandefrihetens land, vad spelar det för roll…? Det är väl ingenting. Det är säkert jättebra, eftersom det är regering och Skolverk som säger att det är bra. Och vi litar ju på att allt går korrekt till i deras korridorer. Eller hur?

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

Religionsfriheten är garanterad i artikel 18 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter: ”Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, andaktsövningar, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor.” Religionsfriheten och rätten till tankefrihet och samvetsfrihet garanteras i artikel 9 i Europakonventionen, som från 1995 är svensk lag. Artikel 10 av Europakonventionen garanterar yttrandefrihet, vilket också inbegriper åsiktsfrihet och informationsfrihet. Föreningsfriheten och församlingsfriheten garanteras i artikel 11. Religionsfriheten slås dessutom fast i den svenska Regeringsformen 2 kap. 1§, 6 p. och regeringsformen är tydlig vad gäller yttrandefrihet: ”Varje medborgare är tillförsäkrad yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.”

.

St.Andreas Kyrkan i Malmö där prästen, helt fräckt, välsignade barnen inför sommarlovet….

  1. Julavslutning: i kyrkan eller ej…? « MammaMarie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: