Profeternas plikter och bedrifter: punkt 11

Fortsättning på Profeternas Plikter

 

11)  Att leda mot ljuset.

Koranen säger:

” Det är Han och Hans änglar som välsignar er för att leda er ut ur mörkret till ljuset; och Hans barmhärtighet omsluter de troende. ” [33:43]

Profeterna sändes till folken för att de skulle kunna leda folket från mörker till ljus, ut från ignorans till kunskapens ljus, bort från splittring till hjärtats renhet, bort från rädsla till fred och stillhet, bort från övermod till tolerans, bort från splittring till enhet, bort från att vara blinda anhängare till att vara rationella anhängare och ut ur passionerade begär till rättfärdig vägledning.

Dessa är Profeternas plikters perfekta hållning. Men deras uppgifter var inte begränsade enbart till dessa områden, deras absolut specifika plikt inkluderade att kalla folket till monoteism; och slåss emot varierande slag av polyteism, avgudadyrkan, att ge de förtryckta deras frihet, att slåss mot vidskeplighet, och framför allt – inbjuda folken till att göra gott och förbjuda dem att begå ondska. De varnade folk för Guds Vrede och muntrade upp dem med Guds Nåd och Väljvilja.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: