Profeternas plikter och bedrifter : punkt 3 – 4

.

Fortsättning på Profeternas Plikter

3)   Koranen säger om Profeten Ibrahims beslutsamhet, när han säger till sig själv:

”För sig själv sade han:] ”Jag skall vid Gud sannerligen ta itu med era avgudar så snart ni vänder ryggen till!”      [21:57]

Den tredje viktiga uppgiften som Profeterna innahade var att slåss emot månggudadyrkan och vidskeplighet och utrota all idoldyrkan bland folket. Denna idoldyrkan, som naglade fast befolkningen i hårda rutiner och begränsade dem i livet och därför möjliggjorde att tyranner kunde bibehålla sin makt. Profeterna förde ett oförsonligt krig emot makten, auktoriteter, tillfälliga begär, rikedomar och all annan sorts avgudadyrkan. Och detta var också Profeten Ibrahims mål.

Efter att ha provat alla möjliga sätt; genom att försöka övertala sin farbror (som var den i staden som tillverkade gudarna i sten och trä) med vänliga ord, att argumentera med Namrud med logik och förnuft och försök i att övertyga dyrkarna av solen och månen med sina starka argument insåg han att hans ansträngningar var förgäves.

Så han deklarerade högljutt för folket att han snart skulle förstöra deras gudar – och sen gjorde han det också! För när förmaningar, predikningar och andra argument inte har någon effekt på folk, då är en beslutsam revolutionerande handling nödvändig för att höja folkets moraliska känsla.

Så när staden tömdes på folk, under en avgudahögtid, passade Profeten Ibrahim på:  Han krossade alla avgudar med en yxa, men lät den största, gudarnas ”chef” vara kvar.  Han hängde yxan på den gudens axel och gick därifrån.

”Och så slog han dem i stycken, alla utom den förnämste av dem, så att de skulle kunna vända sig till honom.”           [  21:58]

När folket återkom till staden och besökte templet frågade de varandra om vem som kan ha varit så grym mot deras gudar. Men snart nog kom de ihåg Profeten Ibrahim och hans ord. Och de ville att han skulle hämtas så att han skulle erkänna, för att sedan få sitt straff. De hämtade Ibrahim och frågade varför han förstört deras gudar. Profeten Ibrahim svarade: ”Det är bättre om ni riktar frågan till chefsguden som är kvar, han kommer att besvara den.” Folket tittade på varandra och sa: ”Men den han kan ju inte prata!”

Ibrahim, som förväntat sig det svaret, såg att folket nu såg helt förvirrde ut och började besvärat titta ned i market. Då talade han, med hög röst till dom: ”Ni tillber de gudar som inte har någon kontroll över era förluster eller framgångar! Inser ni inte dessa enkla saker?”

Denna historia, som startar från vers 58 i kapitel 21 (Profeterna) i Koranen, visar egentligen på en av Profeternas mirakler, som ihärdigt stod upp, ensam, mot avgudadyrkan och vidskepligheter och fick genomgå alla de faror som detta innebar; allt för att väcka folkets slumrande samvete. Historien visar hur Profeten Ibrahim slänger sig själv rakt in i världselden för att rädda folket ifrån den flammande Helveteselden.


4)   Den Heliga Koranen säger:

”[Och Vi sade:] ”David! Vi har gett dig makt och myndighet på jorden. Döm därför mellan människor med sanning och rättvisa och låt dig inte påverkas av känslor [för eller emot en part]; då kan du lockas att överge Guds väg. Och ett strängt straff väntar dem som avviker från Guds väg och glömmer Räkenskapens dag.”           [38:26]

Denna vers poängterar ännu en viktig aspekt i Profeternas prestationer, förpliktelser och skyldigheter: dvs deras ansvar att döma baserat på sanning och rättvisa. Koranen säger:

”TILL VARJE folk har [Vi sänt] ett sändebud och när sändebudet har kommit [till sitt folk], skall rättvisa domar avkunnas över dem och ingen skall tillfogas orätt.” [10:47]

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: