Profeten Muhammeds personlighet

618px_Aziz_efendi_muhammad_alayhi_s_salam.jpg

.

Profeten Muhammeds familjeliv:

Trots att de flesta av Profetens fruar var av hög ålder, och vissa t.o.m. mycket hög ålder, änkor med barn och av varierande karaktär och lynne, så var han ändå alltid mycket vänlig mot var och en av dom. Som det står i den Heliga Koranen:Behandla dom väl 4:19. Detta trots att vissa av fruarna behandlade honom mycket illa, till den grad att till och med hans sahaba (närmaste vänner) brukade råda honom att skilja sig från dom. Men han brukade svara att en kvinnas brister även bör vägas mot deras goda kvalitéer. Man bör inte skilja sig från sin fru på grund av mindre förseelser, för hon besitter även goda och nobla attribut. Och det är dem man ska se.

Han sa också: ”Den som är förmögen på pengar och egendomar, men ändå är knusslig mot sin fru och sina barn, är inte från mitt folk.” (Mustadrak vol II, p. 643)

Efter hans älskade hustru, Lady Khadijas bortgång behandlade han alla hennes nära väninnor med respekt och högaktning. Profeten brukade säga: ”Bäst behandling ger jag mina familjemedlemmar.” (Wasa’il vol XIV, sid 122)

Den Helige Profeten observerade rättvisa mellan sina fruar så strikt att även om han var allvarligt sjuk, gjorde han i ordning sin säng hos den fru som stod i tur den natten.

Hans känslor gentemot spädbarn:  En nyfödd bebis togs till Profeten för att blli välsignad eller för att ge denne ett namn. Barnet kissade i knäet på Profeten och barnets föräldrar blev oerhört generade. Åt detta sa Profeten: ”Ingen fara, lugna ned er, ni skrämmer den lille när ni för sånt oväsen. Den skada ni åsamkar barnet lilla hjärta försvinner inte, men urinet från mina kläder försvinner med lite vatten.”

Hans initiativ till att alltid hälsa på barnen: Profeten brukade alltid nämna barns, pojkar och fllickors, namn mycket respektfullt när han ropade på dom. Han gav speciella instruktioner om att vara särskilt respektfull mot flickor. I hans uppförandekodex ingick föreläggande om att ge respekt till kvinnorna. En gång kom en nybliven far och var så rosenrasande över att han fått en dotter att hans ansikte var alldeles svart. Då kom en vers från Gud:

”[16:58] Då någon av dem får höra den glada nyheten om en dotters [födelse], mörknar hans uppsyn och vreden kokar i honom; ”

Under såna omständigheter i samhället var den respekt Profeten visade för söner och döttrar, och särskilt för döttrarna, väldigt iögonfallande. Profeten sa:

”Den bästa av er avkomma är döttrarna, och ett tecken på en lyckobringande kvinna är att hennes förstfödde är en dotter” [Mustadrak, vol II s. 614-615]

En man sa till Profeten att han aldrig någonsin pussat sina barn. Profeten sa: ”Det är ett tydligt tecken på din kallblodighet.”

Annonser
  1. #1 av Ninni på 25 april, 2012 - 12:33

    Skulle du kunna tänka dig skriva lite mer detaljer kring profeten Mohammeds (saw) liv? Dvs uppväxten, ahlulbajt, hur han gifte sig, sista åren osv. I olika inlägg exempelvis. Har du kanske tips på vart man kan läsa om detta, böcker, hemsidor? Tack på förhand!

    • #2 av Marie på 25 april, 2012 - 17:46

      Ninni, jag ska absolut fundera på ditt förslag! Om jag får tillräckligt med tid över ska jag absolut gräva i Profetens liv och försöka göra inlägg om det, tack för tipset :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: