Profeten Muhammeds personlighet

618px_Aziz_efendi_muhammad_alayhi_s_salam.jpg

Bland alla profeterna, är den Heliga Profeten den enda profet vars detaljer i sitt vardagsliv har nedtecknats under sin livstid. Alla andra profeters biografiska historia har nedskrivits århundraden efter deras död, med vad man kan ha vetat vid det tillfället och sedan har deras historia förändrats och förvanskats än mer med tidens gång.

Men när det gäller Islams Profet Muhammed, den siste av alla Guds Sändebud, liv och attribut har det nedskrivit många böcker på det arabiska språket. Jag ska göra några inlägg om några av hans karaktäristiska drag, moral och ur hans privata liv.

Profetens sympati och medkänsla:

Innan Islams tillkomst, var folk oroliga över den förfärliga hungersnöden. Abu Talib, den Heliga Profetens farbror, var också lika oroad. Han hade en stor familj att försörja med mycket begränsade resurser. Den Heliga Profeten bestämde sig tillsammans med sin farbror Abbas för att gå till Abu Talib för att minska bördan av hans dagliga utgifter, så de tog var sin av Abu Talibs söner med sig hem. Abbas tog Jafar och den heliga Profeten tog med sig Imam Ali och blev alltså dennes beskyddare och vårdnadshavare från mycket tidig barndom. Detta var ett exempel på den Heliga Profetens medkännande natur.

Profetens moral:

Profeten brukade sova på golvet på en enkel matta. Han lappade sina skor och kläder själv. Han log bort varje hånfull anmärkning från någon. Han gick själv och köpte sina egna saker som han behövde, vilket ingen ledare någonsin gjorde på den tiden.

Anas bin Malik säger: ”Under många år var jag i tjänst hos Profeten, men inte någon gång tillrättavisade han mig något av mina felsteg. Profeten mjölkade alltid själv sin gethona, hälsade alltid först på barnen och mottog hjärtligt sina slavars inbjudan. Han sa eller gjorde aldrig något nedsättande om maten han blev bjuden på, även om det var något som han fann osmakligt. Han var alltid särskilt noga med att rensa sina tänder med sin miswak och särskilt mån om sitt bad på fredagarna. När han gick hemifrån klädde han sig alltid i vita kläder. När han åt lutade han sig aldrig mot någonting, för att inte framstå som högmodig när han satt framför Guds gåvor.”

Annonser
 1. #1 av Ella på 21 april, 2012 - 15:07

  Selam Marie!

  Jag har en fråga som jag hoppas du kan klargöra:

  Jag undrar hur islam ser på kusin gifte finns det något vers i Koranen som säger att det är godkänt/ tillåtet med kusin giftemål? Eller har det kanske inte med islam att göra utan om
  Tradition i vissa länder?

  Inshallah så kan du svara ❤

  • #2 av Marie på 21 april, 2012 - 21:37

   Kusingifte är tillåtet i Islam, men inget som uppmuntras, främst för att undvika sjukdomar. Jag känner inte till att det står något i Koranen i ämnet men Profeten(S) sa: ”Gift dig med en främling (icke närsläkt) för att inte få svaga och sjuka barn.” [Lesan al-Arab Zawa, s. 558].
   och
   ”Om man gifter sig med nära släkt får man svaga och sjuka barn. Avstå därför (hellre) från ett sådant giftermål.” [Mohjat al-Bayzae, vol. 3, s. 94]

   Det har inget med islam att göra alls. Det har varit vanligt även här i Sverige och Europa med kusingifte, däremot är det väl inget man uppmuntrar till idag – och säkert inget man uppmuntrat till förr heller för den delen. Det är bara något som är tillåtet, men absolut inte uppmuntras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: