Varför slår man sig när man sörjer Imam Hussein?

Ännu en fråga jag ska försöka ta itu med:

”och min adra fråga varför slår ni  er själva( aså shiamuslimer) ?”

.

När det gäller hur man hanterar känslor är vi alla olika. Det beror inte bara på våra personligheter utan även på den kultur vi är uppvuxna i. Detta blir mycket uppenbart när vi ser olika ”homemakeover” program, som ju finns i många länder nu. Här i Sverige kan vi t.ex se amerikanska och svenska dito. När programledarna ska ”avslöja” för hemägarna hur rummet, eller ibland hela huset, blev så ser man stor skillnad i känsloyttringarna mellan svensk och amerikansk kultur. När en amerikan blir föremål för en homemakeover så ser man glädjen, men framför allt så hör man den! De skriker, fäktar med armarna, håller sig för huvudet och gråter.

Som svensk sitter man där och tänker: ”Okej…. tagga ned lite, vi förstår att du är glad, men behåll en del utav din värdighet i alla fall…”

De svenskar som blir föremål för en husrenovering/styling däremot, visar knappt några som helst känslor. Man vet inte riktigt om de är nöjda eller missnöjda, förrän man låter dom sitta i soffan efter en stund och beskriva sina känslor med ord. När man tittar på dessa svenskar tänker man: ”Okej, du kan väl åtminstone visa lite glädje… även om du är missnöjd med resultatet, om inte annat så kan du väl spela lite. För vår skull. Visa lite tacksamhet människa!!!” Det hela känns bara pinsamt, nästan så man zappar till ett annat program när huset ska visas till husägarna.

Detta är en jämförelse mellan två kulturer i väst. De är så enormt olika, ändå känns det som att vi har samma värderingar och kultur.

I öst är man också olika, en japanes som känner sorg springer inte ut på gatan och skriker ut den, sliter sina kläder och slår sig i ansiktet. De håller sorgen, som svenskar oftast gör, inom sig. Gråter när ingen ser osv… Det scenario jag precis beskrev om vad japanesen inte gör, så ser det ofta ut i den arabiska kulturen. Man uttrycker sin sorg väldigt mycket fysiskt och i grupp. Alla tillsammans och de som inte sörjer deltar i alla fall som ett stöd på något sätt. På så sätt blir de också av med sorgen betydligt snabbare än i en tillknäppt sorgekultur som t.ex här i Sverige där sorgen inte får synas, den tär på en människa innifrån istället.

Vilka känslouttryck som är rätt och fel det kan man ju dividera länge och väl om, men till syvene och sist så baserar man ändå sin åsikt på hur man själv hanterar sånt, vilket ofta i sin tur baseras på den kultur man kommer ifrån.

Varför slår sig folk när de sörjer Imam Hussein? Först och främst så handlar det om vem Imam Hussein var, vad han stod för och vad han gjorde. Vad blev resultatet utav hans gärning? Han har stor betydelse i att det idag finns folk som är muslimer och vänder sig till Mekka varje dag och ber till Allah. Om du inte känner till det, då kommer du aldrig att förstå varför folk överhuvud taget sörjet honom. Så det är steg ett, OM du verkligen vill förstå varför man slår sig, och inte bara vill vinna poäng på att säga att folk är dumma som slår sig för att de sörjer?

En amerikaniserad version utav minnet av Imam Hussein kanske skulle ligga närmare de afroamerikanska kyrkornas gospel på något sätt. Ett svenskt sätt vore kanske att alla samlas och en person pratar och alla andra sitter tillknäppta och lyssnar, fäller en stilla tår som man snabbt torkar bort så då ingen får se hur svag man är….osv…

Det är därför folk slår sig för Imam Husseins skull: för att de sörjer, och för att de känner till hans betydelse för Islam idag och de sörjer på ett sätt som passar deras kultur. Det är dock många Ulama som förbjuder sådant, eftersom det är förbjudet i Islam att skada  både sig själv och andra, oavsett orsak. Men folk struntar i det, de vill sörja på ett, för dom, passande sätt. Ett sätt som, för dom, visar respekt. Om någon, på en svensk begravning, skulle sörja genom att skrika ut sin ångest och börja slå sig själv eller kasta saker skulle denne genast ledas ut ur kapellet för man skulle anse att personen inte visar respekt för den döde. I andra länder skulle det vara respektlöst att bara stå bredvid och vara tyst… världen är stor och vi är alla olika. Om man inte gillar det kan man åtminstone försöka ha förståelse för det.

Här ser du några, ickemuslimers, uttalande om Imam Hussein(a) och att det är fler än muslimer som förstår hans gärning:

“Imam   Husayns uppoffring är inte begränsat till en nation eller ett land,   utan det är det ärftliga tillståndet för hela mänsklighetens   broderskap.”/ Dr. Rajendra Prasad, Indiens första president 

“Om  Husayn slogs för att släcka sina världsliga begär, då förstår jag  inte  varför hans systrar, fru och barn följde med honom. Detta bekräftar  då  att hans uppoffring var rent för Islam.” / Charles Dickens

“Jag lärde mig från Husayn hur man kan vara förtryckt och bli en   vinnare.”/ Mahatma Ghandi

Annonser
 1. #1 av Kurdilele på 7 april, 2012 - 12:50

  det är haram att slå sig själv 🙂

  • #2 av Marie på 7 april, 2012 - 13:15

   Precis vad jag skrivit också.

 2. #3 av Happy på 8 april, 2012 - 06:50

  Jätterbra skrivet!
  Tack kära syster,

 3. #4 av Mersa på 8 april, 2012 - 10:04

  Vad har han specifikt gjort för islam? Genom att läsa din text uppfattar jag det som att det endast är shia muslimernas egna påhitt (ursäkta ordval) att minnas imam Hussein på det viset? Eller?

  Som jag har förstått det ska man inte blanda kultur och islam. Man ska ändast följa religionen där finns också vägledning för hur vi ska leva, dyrka Allah och minnas profeterna. Vad som är tillåtet och inte. Kultur är väl också fint och trevligt att minnas men när det går emot religionen (som många anser att detta göra illa sig själv är) då kanske det inte är så bra.

  Jag kan inte alls mycket om shia muslimer, om ens något. Det enda jag vet är det man hör av media att ni ”slår er själva”.

  Det jag undrar är om ni också lägger stor vikt vid att minnas den sista profeten och dyrka Gud som ni verkar (rätta mig gärna då detta är bara vad jag har för uppfattning som mycket väl kan vara fel) värdesätta dessa imamer?

  Allt gott!

  Salam aleykum

  • #5 av Marie på 8 april, 2012 - 12:43

   Mersa:
   Det är ju synd att du inte känner till vad Imam Husseing har gjort för islam. När ickemuslimer, som studerar revolutionärer som står upp mot förtryckare, känner till och uppskattar Imam Hussein så är det till och med sorgligt att du inte känner till honom. Jag har länkat i inlägget till ett annat inlägg där det visar vilken tid Hussein stod upp mot förtryckarna. Inte särskilt djupgående inlägg, det finns mycket mer att tillägga. Det var en tid när äkta islam var påväg att försvinna helt och hållet. Om du inte hittar länken i inlägget kan du klicka på denna:

   https://mammamaries.wordpress.com/2010/12/12/imam-hussein-varfor-han-tog-stallning/

   • #6 av Mersa på 10 april, 2012 - 12:38

    Man kan inte veta allting, man lär sig något nytt varje dag. Nu vet jag mer om imam Hussein.

    Men tycker man skilja på det som imam Hussein gjorde och hur vissa väljer att sörja/minnas honom. Jag anser att man först och främst ska handla efter vad islam säger att man får och inte får göra.

    Man får inte skada sig själv. Tror du han, som gjorde så mycket för islam, skulle tycka om att man visar sin uppskattning för honom på ett sätt som egentligen går emot islam?

 4. #7 av zulqarnain på 8 april, 2012 - 19:34

  Mersa, Imam hussein har påverkat historien i så stor grad att en som inte ens är troende använder Imam Husseins väg som sin försvar.
  I Iran har det alltid funnit kommunister och vänster aktivister men fråga en av de om vad han tycker om Imam Hussein, dennes svar är att Hussein var den största revolutionär genom tiderna och alla förtryckta människor får sin inspiration från han.
  Gole Sorkhi är en känd kommunist och innan han blev avrättad av shahen, under hans domstol sa han att jag lärde mig av Moolla Hussein hur man ska stå emot förtryckarna och han lovprisade imam Hussein.
  Om inte Hussein hade funnits och om han hade övergett Islam lik andra personer som gjorde för Yazids guld skulle Islam kanske Islam inte vara lika stark.
  Vi Iranier brukar säga att Imam hussein uppnådde det högsta förälskelse som en person kan uppnå, han var förälskad i Gud och rättvisa och inget kunde få honom på andra tankar.
  Han var så förälskad i sin religion att djävulen inte kunde få en enda av hans anhängare och överge sin Imam för pengar och livet.
  Han gav sitt liv men hans andra och väg lever fortfarande och det blir inte svagare.
  Du frågar vad han har gjort för Islam, förutom det som jag nämnde så ska jag nämna en sak till, i Iran kan man hitta alkohol drycker 24 timmar dygnet runt men under muharam kan du inte hitta en enda droppe sprit eftersom till och med de som säljer sprit vägrar göra det på grund av respekten för Imamen.
  Åk till Iran och du kan se kriminella killar gråter som en femårig endast för imam hussein och ber om förlåtelse, Under den månaden är djävulen i kedja och har ingen makt och denna månad är välsignad av Gud.

  • #8 av Mersa på 10 april, 2012 - 15:55

   Ja, det är fint 🙂 tycker man isf ska visa lika mycket respekt och kärlek för Allah med att inte sälja alkohol överhuvudtaget någonsin! Månaden ramadan är till för att endast dyrka Allah och visa vår tacksamhet gentemot honom! Speciellt en sådan sak som alkohol som bringar så mycket elände inte bara gör människan som dricker utan ofta också dennes familj.

   Jag menade inget illa om imam Hussein bara för att jag inte visste vad som påstås att han gjort för islam jag anser bara att man INTE ska sörja och visa honom sin tacksamhet på ett sätt som inte är islamiskt. Hur skulle han säga om han visste att han sörjdes och mindes på ett vis som inte är accepterad av islam? Islam och kultur inom hemlandet går inte nödvändigtsvis ihop, speciellt Inte när det går emot islam och vad Allah sagt. Jag personligen ser inga problem med att minnas och sörja honom, utan sättet det görs på.

   Allah vet ändå bäst av oss alla. Vem som än syndar och gör fel hoppas han förlåter oas en dag insha’Allah.

   Salam aleykum

   • #9 av Marie på 10 april, 2012 - 17:13

    Det är haram att sälja alkohol, oavsett månad på året.

   • #10 av zulqarnain på 17 april, 2012 - 08:14

    Ja Marie det är haram och sälja sprit och det är det i Iran också men sanningen är att det finns men jag tror inte jag fick fram det jag ville.
    Vår vän Mersa frågade vad Imam Hussein har gjort för islam och jag menade att respekten för Imam Hussein är så stort att en som säljer sprit vägrar sälja sprit under den månaden.
    Alkohol bringar alltid olycka oavsett tid och rum.

   • #11 av Mersa på 17 april, 2012 - 13:31

    Tkr ni ändå fortfarande inte svarar på huvudfrågan utan endast kommenterar godbitar, vad ni vill. Frustrerande när man vill ha svar! Svar för att förstå.

   • #12 av Marie på 17 april, 2012 - 17:19

    Och vad menar du att huvudfrågan är?!

 5. #13 av Fatima på 9 april, 2012 - 21:01

  Tack, som vanligt ett jättebra inlägg på en fråga jag fått för många gånger. Det är det enda folk tror de kan komma med, ”varför slår shia sig själva”, vad sägs som att läsa lite om Imam Hussain? Och vill de inte det kan de ju alltid dra åt helvete. Blir så himla trött på MUSLIMER som tror att de vinner poäng genom att försöka ”förnedra” shia som sörjer Imam Hussein. Om man verkligen är muslim ska man akta sig för att prata illa om folk som älskar och följer profeten och hans familj. Kan inte förstå hur de vågar, vi tror ju alla på helvetet.

 6. #14 av Mersa på 10 april, 2012 - 12:41

  Man måste kunna få ifrågasätta för att lära sig och få förståelse 🙂 om imam Hussein förespråkade att man ska ”slå sig själv” när man sörjer, ja då vill inte jag vara en del av den sorten för det går emot det islam jag vet.

  Du är inte bättre själv kära vän, med de ordvalen du valt att använda – ”dra åt helvete”. Så tycker du isf, borde vara lika rädd som de 🙂

  Salam aleykum.

  • #15 av omar på 4 november, 2013 - 11:21

   Mersa imam hussein lärde inte att slå sig själv..läs lite om vad latmiya är för nått så kommer du skratta åt dig själv ..dessutom borde du be allah lm förlåtelse att du försöker håna profeten mohammed och hans familj

 7. #16 av N på 10 april, 2012 - 13:22

  Tack för inlägget!

 8. #17 av Samira på 26 november, 2012 - 23:56

  väldigt fint skrivit mashaAllah! jag hittade hit genom din dotters blogg =) jag är en Sunni muslim och för mig spelade absolut ingen roll om du är shia eller Sunni, men jag ska vara helt ärlig så har jag flera gånger frågsätt shia muslimer, jag förstår att vi ska Älskade Ahlul bayt, men varför till en sån hög grad? varför ger Shia muslimer mer uppmärksamhet(vilket jag nu har lärt mig är extremister) till imamerna är våra profeter? rätta mig om jag har fel, men ni verkar gå mer upp i imamerna och Fatimah(RA) än profeterna, och Quranen. jättefin blogg=)

  • #18 av omar på 4 november, 2013 - 11:19

   Kära syster samira..det är inte sant att shia muslimer ger mer uppmärksamhet till imamerna än profeten absolut inte..profeten nämns varje dag i vsrje sammanhang..i varje moske träff nämns profeten minst 10ggr..men historien om ahl ul bayt MÅSTE berättas då det är pga dom som islam inte kunde förfalskas efter profetens bortgång..och deras sätt att försvara islam på kostade dom fruktansvärda offringar och islam-fienderna på den tiden var brutala/mördare som inte respekterade äldre/kvinnor/barn..imamerna här barnbarn till profeten mohammed så varför ger vi inte profeten den uppmärksamhet han och hans familj förtjänar? Du får inte glömma att fatima är profetens dotter och imamerna är hennes barn..uppfostrade av profeten..ätandes och sovandes med profeten..de är profetens familj..hur kan vi förneka dom astaghfirullah..shia islam är den mest barmhärtiga och extremism tillhör inte här..den tillhör wahabism-sunni islam..du ser dagens regler som sätts emot er kvinnor..bara kvinnoförtryck från dessa sekter..shia muslimer och riktiga sunni muslimer har koranens budskap och respekt till kvinnan

 9. #19 av muslim-konvertit. :-) på 3 december, 2012 - 08:04

  Assalamo alaikom wa rahmatullahi wa barakatuh!

  Jag håller med andra här om att det verkar som att shior verkligen upphöjer Hussein och alla imamer för mycket, många av er säger alltid ”alayhi sallam” efter ni nämt ”Imam Hussein” men ni yttrar ingen fredshälsning över Profet Muhammad (salAllahu alayhi wa sallam).(?) Och alla dessa Ashura-firanden är bid’ah(innovation) och har ingen grund inom Islam. Alltså inte tillåtet. Och det spelar ingen roll varför folk vill piska & skada sig själv, är det inte tillåtet så är det inte tillåtet. Det blir inte okej bara för att dessa personer tycker att det är det. Håller med Mersa.
  Sedan fattar jag inte varför alla shia-hemsidor har målade avbilder som ska såkallat ”föreställa Imam Hussein” och ”Profet Muhammad” (salAllahu alayhi wa sallam), när det är haram inom islam att ens avbilda en katt eller levande varelse över huvudtaget. Då är detta ju så otroligt mycket värre…
  Och sen så är det ju verkligen inte tillåtet inom Islam att uppdela sig i sekter. Det sägs flera gånger i Koranen och i Profet Muhammads (salAllahu alayhi wa sallam) hadeeth…

  Hoppas du kan svara lite på det här, inshaAllah!

  Fred vare med dig!
  🙂

  • #20 av يا حسين på 14 december, 2012 - 04:16

   شيعي و أفتخر

  • #21 av amin på 4 november, 2013 - 11:09

   Konvertir. Salam alejkom till att börja med..sedan vill jag rätta dig lite då du tyvärr har för lite kunskap om shia muslimer..1 vi säger alyhi al salam..ochnär vi nämner profeten ssäger vi ALLTID sallallaho alejhi wasallam..vare sig du nekar det eller ej så är det obligatoriskt för oss shiamuslimer dessutom ropar vi allahome salli ala mohammed wa ali mohammed ..varje gång profeten nämns ..så nu har du fått ny kunskap inshallah gällande det…sen nämner vi självklart profeten m (as) mer än imamerna eftersom profeten är deras morfar..så ni borde visa mer känslor för profetens familj (ali..fatima..hussain..hassan etc) vilket ni inte gör trots deras offringar för att islam idag excisterar..inshallah ni ger profeten m den respekten han förtjänar och den kärleken till sin familj (fatima ali hassan hussein etc) som profeten levde och sov med tills han dog…att slå sig själv har olika grader..tanken är att man skall hålla en takt likt (klappning) och det är tanken med det hela eftersom profeten mohammeds dotter slog sig när profetens barnbarn (hussein etc) mördades. Men sen finns det folk som överdriver och slår överdrivet..detta har imam khomeini högsta muslimska ledare i moderntid förbjudit..men vissa vill köra på sitt sätt och dessa är 2% av 98% så dömm helst inte blint..wsalam:)

 10. #22 av amin på 4 november, 2013 - 10:58

  Tack syster..jätte fint skrivet!!

 11. #23 av Jafar på 12 juli, 2015 - 14:52

  Jag förstår inte hur man ska ha förståelse för våld, deras handling innebär många negativa konsekvenser, ifall en pappa slår sig och hamnar i sjukhus kommer inte familjen försörjas och därmed drabbas barnen. Att slå sig innebär inte att man sörjer utan det är mer lik att man är barbarisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: