Blir den nya djurskyddslagen gammalmodig nu?

Islam beskylls ofta för att vara en gammal dammig religion, likt kristendom och judendom. Gud har ändrat vissa lagar och regler under årens gång, men den avslutande, och för alltid bestående, lagboken kom för dryga 1400 år sedan. Vi människor har en benägenhet att anse att bara för att en lag är gammal, så måste den bytas eller strykas.

Så gör människan det, vi sitter och knåpar och sliter och försöker förbättra, men efter några år måste samma lagar revideras igen och man sätter sig åter igen ned och knåpar och funderar ut nya förändringar – som efter en tid även de måste bytas ut. Och så fortgår livet i vårt samhälle år efter år… och vi medborgare litar på att våra beslutsfattare vet bättre än oss… och självklart vet de mer än Gud. Som vi förstås inte tror på längre, för de mänskligt skrivna lagarna är ju SÅ mycket modernare, och därför bättre för samhälle, människor, djur, hälsa och miljö.

Tidelag, dvs otukt med djur, är en sådan lag. Denna gärning var tidigare i Sverige, liksom i andra länder, under den mosaiska lagens inflytande belagd med dödsstraff och detta straff för tidelag kvarstod fram till 1864. Från 1864 fram till 1944 reglerades tidelag i strafflagen, och bestraffades vanligtvis med straffarbete i högst två år. Under den del av modern tid som tidelag var kriminaliserat dömdes cirka 20 personer årligen.

När man 1944 avkriminaliserade homosexualitet i Sverige legaliserades även tidelag, då de låg under samma paragraf. Det har pågått en debatt rätt länge, i framför allt djurskyddskretsar och bland veterinärer, om att kriminalisera tidelag igen. Gustav Fridolin från Miljöpartiet lade 2002 fram ett förslag om förbud mot tidelag. Detta röstades dock ner, i vårt moderna land. Varför? Det förtäljer inte historien, men det säger ganska mycket om vad de som sitter i Sveriges regering och riksdag har för syn på djur.

År 2006 gjorde Hanne Marie Revholt en avhandling som  heter Offret som inte säger ”nej”. Avhandlingen bygger på en enkät, som författaren sände till 703 av Norges veterinärer. Av svaren framgick, att veterinärerna beträffande 124 djur haft misstanke eller visshet om övergrepp av efterfrågat slag. Detta motsvarar i det närmaste 22 %.

Författaren har gjort en indelning av svaren i djurgrupper och i tidsperioder om 10 år med början 1970-1979. På detta sätt kan antal fall fördelat på djurslag under 3 decennier och ett avslutande halvt decennium (2000-2005) överblickas. Antalet fall har ökat stadigt, totalt 124 under dessa år.

Nu, 2011, anser jordbruksminister Eskil Erlandsson att den svenska djurskyddslagen bör ses över. En lag som han dock tidigare varit mycket nöjd över. Anledningen?: ”Människors syn på djur har förändrats”, säger Erlandsson. DET är anledningen. Det är inte längre ”modernt” att tycka att tidelag ska vara lagligt. Och precis så tänker vi människor i alla frågor kring etik och moral. Det som för tillfället inte är ”inne”, ska genast förändras och tillåtas. För att man sedan ska ändra på det igen.

Gud, som skapat allt, Hans syn på djur har varit statisk och Han har lagstadgat, ända från början(se ex de mosaiska lagarna), om hur vi ska behandla varandra, djur och miljön. Vad var det för fel på den lagen? Behövde den ”upphottas” på något sätt? Har det funnits en tid när vi människor ansett det vara särskilt gammalmodigt att inte få idka sex med djur? Tydligen har det ända till idag ansetts som gammalt och trist att lagstadga förbud mot tidelag, då man röstade ned förslaget så sent som 2002.

Men NU, när ”människors syn på djur har förändrats” DÅ kan man börja fundera på saken, hittills har man aldrig funderat på djurets egna värdighet. Islam förbjuder all typ utav misshandel och vanvård utav djur. Det gäller alla djur. Vi får äta vissa av djuren, men till och med vid slakten utav dom måste vi respektera dom oerhört mycket. Vi får inte stressa djuret, vi måste lugna det, bjuda det på vatten och döden måste vara ögonblicklig.

Betyder vår jordbruksministers funderingar kring djurskyddslagen att han blivit gammal och mossig nu?

Förbannad är han
Den Heliga Profeten(S) sade: ”Förbannad är han, som parar sig med djur.”

[Al-Kafi, vol. 2, s. 270]

En gång ställde Ammar ibn Musa en fråga till Imam Sadiq(A) angående att genomföra sexuell penetrering av djur eller att onanera med handen eller andra av kroppens lemmar. Imam Sadiq(A) svarade: ”Varje sort av dessa former och de som liknar dessa där mannen låter sig komma, anses vara otukt och detta är otillåtet (haram).”

[Al-kafi, vol. 5, s. 541]

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: