Har hijab inget med islam att göra?!

.

Ella frågar:

Selam Alaykum underbara Marie:)

Jag måste bara ställa en snabb fråga:) vad anser du om kvinnor/män som påstår stenhårt att hijab inte är nämnt i koranen och att det inte har med islam att göra?

Inshallah att du kan svara:D

Svar:

På den tiden Profeten ”kom till byn”, så att säga, gick kvinnor – och även män – i Arabien klädda med huvudduk, en slags sjal som hängde ned från huvudet och efter sidorna, en del virade den istället runt huvudet som en slags turban, men alla bar i alla fall en sådan. Antingen var plagget av gammal sed, eller så berodde det på att man ville skydda huvudet ifrån den gassande solen – jag vet inte vilket. Alla klädde sig också i fotsida klädesplagg, men kvinnorna täckte inte nödvändigtvis upp barmen utan klädde sig, som idag, antingen mer eller mindre urringat.

Man bör känna till detta när man läser Koranversen nedan:

”Och säg till de tro­ende kvin­norna att de bör sänka blic­ken och lägga band på sin sinn­lig­het och inte visa mera av sina behag än vad som [anstän­digt­vis] kan vara syn­ligt; låt dem där­för fästa slö­jan så att den täc­ker bar­men. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svär­fa­der, sina söner, sin makes söner, sina brö­der, sina brors­sö­ner, sina sys­ter­sö­ner, när­stå­ende kvin­nor, dem som de rätt­mä­tigt besit­ter och sådana man­liga tjä­nare, som inte längre kän­ner begär efter kvin­nor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinn­lig naken­het. Och låt dem inte gå med sva­jande gång för att dra upp­märk­sam­he­ten till sina dolda behag. Tro­ende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och syn­der]; kanske skall det gå er väl i hän­der!”

Koranen 24:30

Hur ser man ut om man har en slöja på huvudet, likt dessa män och kvinnor hade på den tiden, och sedan ”…fäster slöjan så den täcker barmen”? Då ser hon ut som muslimska kvinnor klär sig idag; dvs hon visar enbart ansikte, händer och eventuellt fötter.

Än idag klär sig männen i Arabien samma typ av klädesplagg som man gjorde på den tiden, liksom kvinnorna. Skillnaden mellan dom är att kvinnorna har täckt sin barm, så som Koranen nämner att de ska göra.

Eftersom Koranen innehåller få lagar där brott och straff tydligt nämns (endast 30 verser behandlar detta, de s.k. hudud-lagarna), är haditherna (som utgör sunna) viktiga lagkällor. Haditherna presenterar levnadsexempel kopplade till Muhammed och personer som stod honom nära. Och vi känner alla till på vilket sätt som kvinnorna i Profetens familj och närhet klädde sig; i full hidjab.

Som svar på din fråga så tycker jag att de som stenhårt går ut med att påstå att hijab inte har något med islam att göra – kan ta sig i brasan :-/ !… eller nånting dito…

.

Män med proper hijab

Annonser
  1. #1 av annokas på 3 december, 2011 - 17:52

    Mammamarie:) gillar din slutkläm;).

    Saknar dig kramar annokas

    • #2 av Marie på 3 december, 2011 - 18:38

      Jotack Annokas, ibland vet man inte hur man ska avsluta det hela, men jag tyckte detta passade rätt så bra den här gången :). Och du, jag saknar dig också, min kära vän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: