Mutahharis råd till ungdomar

 

.

Mutahhari var en av de främsta teologerna i Iran. Han tillbringade större delen av sitt liv med att predika, särskilt för ungdomar, då han ansåg att de äldre hade ett stort ansvar gentemot ungdomarna som bär vidare religionen. Det fanns och finns en tro bland många muslimer, liksom icke muslimer, att man inte skall tillåta folk från andra uppfattningar få utrycka sig. De blir då trångsynta och instängda i sina fördomar, samtidigt som de blir svaga i sin tro.

 

”Jag varnar troende ungdomar som tror på islam, att de inte skall tro att vara en bra muslim, och behålla sin identitet, går genom att förhindra andra att visa sina övertygelser. Det enda sättet som hjälper en att behålla den sanna formen av islam är genom att ge andra chansen att kunna få uttrycka sin kritik mot vår tro. För att vi sedan skall kunna svara på kritiken öppet och tydligt”

 

Om man ställer sig frågan varför Mutahhari trodde att vägen till renare islam går genom kritik från oliktänkare, kommer till högvärdig slutsats. Man kan nämligen inte gå runt med en övertygelse och tro att man har rätt och andra fel, utan att man ens hört vad andra har för uppfattning om ens tro. Diskussion och dialog med andra religioner, eller andra islamiska grenar, kommer att visa vilken tro som är den mest bärkraftiga. Eftersom Mutahhari var övertygad om att kritik bara visar den sanna islamens glans, var han ivrig i att delta i teologiska diskussioner bland annat genom seminarier och tidnings artiklar.

 

Frågan är vad som skulle hända om alla andra trossamfund hade en liknande syn på dialog och kritiskt bemötandet, såsom den shiitiska teologin har banat väg för oliktänkande.

 

Det finns idag engagerade människor från olika samfund som under senare decennier börjat intressera sig för dialog(dock inte för att få kritik utan för att hitta gemensamma punkter med andra religioner).

 

När man lever i ett land som Sverige, med en halv miljon muslimer, bör man både som muslim och kristen vara öppen för dialog med motparten. En dialog som är grundad på ömsesidig respekt.

Själv älskar jag allt som är skrivet utav Mutahhari, han skriver om filosofiska, teologiska och rättsvetenskapliga frågor på ett enkelt och lättförståeligt sätt och får en verkligen att tänka i andra banor, så att man inte går kvar på gamla inkörda vägar. Jag rekommenderar högeligen alla hans skrifter.

shiaislam.se

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: