”Proportionell representation” i Brittiska Parliamentet: Sure!

”Storbritanniens muslimska befolkning är 2,4 miljoner eller 3,93 procent. Dess proportionella rätt är 25 platser i parlamentet, men de har bara åtta – en allvarlig brist. Om muslimer var överrepresenterade i samma utsträckning som judarna (det vill säga åtta gånger) skulle de ha 200 platser.”

Stuart Littlewood, författare till boken Radio Free Palestine

Alltför många pro-israeliska parlamentsledamöter talar och agerar som om de föredrar att vifta med den israeliska flaggan än Union Jack. Dessa Israel-företrädare vägrar att fördöma den olagliga ockupationen, Israels rasistiska politik och dess krigsförbrytelser. Eftersom Israels intressen ofta krockar med Storbritanniens, väcker deras försvar av det oförsvarbara  oundvikligen frågor om lojalitet, en dödligt allvarlig fråga med tanke på antalet sionister som finns i det offentliga livet.

”Proportionell representation” är det stora Ordet i Storbritannien dessa dagar. Det innebär mer rättvis röstning och rättvisare regering. Det påstås ge minoriteter en bättre chans att yttra sig och därför säger de att det bör ingå i den ”nya politik” som vår skinande nya koalitionsregering har lovat oss.

Men en minoritetsgrupp behöver ingen hjälp i den riktningen.

The Jewish Chronicle har publicerat en lista på judiska parlamentsledamöter i Storbritanniens parlament. De namner 24 stycken: konservativa 12, Labour 10 och liberaldemokraterna två.

Jag trodde det var mer. Men låt oss för diskussionens skull acceptera Jewish Chronicles siffror.

Den judiska befolkningen i Storbritannien är 280 000 st eller 0,46 procent. Det finns 650 platser i underhuset så, om man ska vara proportionerlig, är judisk rätt bara tre platser.

Med 24 platser är de åtta gånger överrepresenterade. Vilket naturligtvis betyder, att det måste vara andra grupper som är underrepresenterade, inklusive muslimer.

Storbritanniens muslimska befolkning är 2,4 miljoner eller 3,93 procent. Dess proportionella rätt är 25 platser i parlamentet, men de har bara åtta – en allvarlig brist. Om muslimer var överrepresenterade i samma utsträckning som judarna (det vill säga åtta gånger) skulle de ha 200 platser.

Helvetet skulle bryta lös.

Yes sir, i Rättvisans namn finns det gott om arbete här för proportionell representation. Bring It On!

Läs fortsättning av artikeln HÄR

Stuart Littlewood is author of the book Radio Free Palestine, which tells the plight of the Palestinians under occupation. For further information please visit http://www.radiofreepalestine.co.uk

Annonser
 1. #1 av Svarten på 30 augusti, 2011 - 04:03

  Min första reaktion är att det låter helt galet att snacka om ”proportionell rätt” att inneha en plats i parlamentet grundat på religiös tro. Det måste väl ändå vara politiken och antalet röster som är avgörande för vilka som blir valda. I Sverige har vi muslimer i riksdagen från flera olika partier, från V till M. Jag antar att situationen är likartad i Storbritannien.

  Det enda sättet att på sikt uppnå proportionell representation i demokratiska församlingar är att ta del i det dagliga politiska arbetet på olika nivåer i samhället.

  • #2 av Marie på 30 augusti, 2011 - 07:44

   Jag håller med dig, Svarten, men då ska man inte heller prata om att man ska ha proportionell representation i parlamentet heller. Det är det jag syftar på.

 2. #3 av Svarten på 30 augusti, 2011 - 07:52

  Tänk att vi (nästan) alltid är så överens 😉

  • #4 av Marie på 30 augusti, 2011 - 11:31

   Ja, eller hur…. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: