Toalettbesök

Så här under Ramadan månad kan det vara bra att förkovra sig lite i Fiqh av olika karaktär. Här kommer regler som gäller något så till synes trivialt, men ack så nödvändigt, som att gå på toaletten:

.

https://i1.wp.com/gemensamstyrka.se/res/user/idea/large/645d702445369d22b2e84d92e6007262d16d58d81d7c289ff02117bb34433526.jpg

 

TOALETTBESÖK


Följande bör observeras vid toalettbesök:

 1. Den plats, där man tömmer blåsan eller tarmen, måste vara skyddad så att ingen kan få syn på Dina intima kroppsdelar.

 2. Det är Haram att tömma blåsan eller tarmen på följande platser:

 3. (a) på tomt tillhörande annan person utan dennes medgivande;

  (b) på plats som är Wakf för viss grupp – för en person som inte tillhör denna grupp;

  (c) på en Momins grav och på plats som är helig enligt islam, såsom en moské, Imambada o s v.

 4. Det är Haram att vara vänd mot Kibla eller att ha ryggen vänd mot Kibla medan man kissar eller bajsar.

 5. När man kissat färdigt måste berörd kroppsdel tvättas två gånger (tre är bättre) med vatten.

 6. När man bajsat färdigt måste berörd kroppsdel tvättas med vatten eller, alternativt, med tyg, papper eller lera, under förutsättningen att tyget, papperet eller leran är Tahir och torrt. Det är Wajib att utnyttja tre olika stycken, även om kroppsdelen dessförinnan blir ren. Om kroppsdelen inte blir ren efter utnyttjandet av tre stycken bör ytterligare stycken användas tills kroppsdelen är ren.

 7. Om avföringen även innehåller något annat Najasat (t ex blod) eller om avföringen spridit sig onormalt mycket utanför kroppen, eller om något Najasat kommit i kontakt med berörd kroppsdel, kan kroppen endast rengöras med vatten. Papper o s v kan inte göra den Tahir.

 8. När man bajsat är det bättre att använda vatten till rengöring, även om papper o s v tillåts.

 9. Det är Haram att använda heliga föremål för att tvätta kroppen sedan man bajsat, t ex Khak-e-Shifa eller ett papper på vilket Allahs eller Masomeens namn står.

 10. Man får ej använda ben eller spillning för att rena kroppen sedan man bajsat.

Annonser
 1. #1 av Hej på 18 augusti, 2011 - 21:21

  Hej
  Jag har en fråga gällande punkten: ”Det är Haram att vara vänd mot Kibla eller att ha ryggen vänd mot Kibla medan man kissar eller bajsar.”

  Kanske låter dumt, men ja förstår inte, toa stolen är ju byggt på ett visst sätt, o när man sätter sig på den (typ min toa stol) så blir man så klart bortvänd mot kibla, men den är konstruerad o byggd så, vad gör man då?..ska man vända lite ppå sig i kibla riktningen? hehe

  • #2 av Marie på 19 augusti, 2011 - 10:58

   I muslimska länder ser man till att inte bygga toaletterna så att de är vända i riktning mot Mekka, men här har man ju ingen anledning att tänka på sådant, så om du har en toastol som gör att man är vänd rakt fram eller med ryggen mot Mekka, så måste man vrida sig lite åt höger eller vänster när man sitter ned. :)! Inte besvärligt alls, däremot kan det förstås vara svårt att komma ihåg sånt.

 2. #3 av samer på 20 augusti, 2011 - 16:16

  Bästa är ju att sätta sig bak och fram hahahah

 3. #4 av takwa lahwal på 12 februari, 2015 - 09:56

  Hejsan!
  Jag har fått höra av en släkting som studerar islam , att det är haram att gå in på toan barfota. Han sa att ”almalaika” kommer inte besöka dig i 40 dagar . Jag undrar om det är sant eller inte och önskar verkligen att jag får ett svar .Tack o hej !

  • #5 av Marie på 13 februari, 2015 - 11:10

   Hej,
   Man kan ju undra vad det är för studier som din släkting bedriver? Jag hoppas att det varken är i svensk högskola/universitet eller vid islamiska institut. Jag får luta mitt hopp till att det är google-universitetet som din släkting bedriver utbildning vid.

   Nej det är inte haram att gå in på toan barfota. ”Haram” är något som är förbjudet. Om något är förbjudet i Sverige, vad händer om man bryter emot en förbud? Någon typ utav straff utdelas antagligen om man blir påkommen. Varför skulle det vara förbjudet att gå in på toan barfota? Din släkting måste ställa denna typ utav följdfrågor, frågor är alltid viktiga när man studerar, och särskilt om man studerar islam.

   Det är snarare makruh. Anledningen är att toaletter kan vara nedjis(orent), på grund utav att det kan finnas urin el.dyl som har stänkt på golvet, och för att vara mer säker på att man inte har trampat i dessa droppar så är det rekommenderat att ha någon typ utav sko/sandal på sig på toaletten. Detta gäller kanske särskilt sådan typ utav toaletter som finns i många delar av världen där toaletten är ett hål i golvet och man sitter på huk när man gör sina behov. Man ska alltid vara noga att tvätta allt som blir nedjis när man är på toaletten, för om det finns ett stänk av urin eller annat nedjis på kroppen när man ber, då blir bönen ogiltig. Även om man inte visste om att det fanns nedjis på kläder eller kropp. Därför ska man som praktiserande alltid vara uppmärksam. Så det är makruh, och anledningen är att det är för din egen skull – för att bönen inte ska bli ogiltig.

   Jag hoppas att jag har hjälpt dig med frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: