Det enklaste sättet att utföra Qadha böner

http://inutiburkan.files.wordpress.com/2010/08/ramadan_50238410.jpg


Det kan vara svårt att utföra Qadha böner – speciellt när man har ett stort antal böner att be, vilket kan bero på vissa misstag man haft i tidigare böner så som ex vis renhet ”Taharat” eller att man helt enkelt missat en bön … eller av andra skäl. Därför kommer jag att försöka visa ett enkelt sätt att utföra bönerna, så att du kan utföra alla dina qadha-böner mycket enkelt och på kort tid också, inshaAllah.

Metoden

Vanligtvis när man lär sig metoden, utförandet, för bönen utav sina föräldrar, släktingar eller andra, tar de inte alltid upp vad som är obligatoriskt och vad som är rekommenderade saker i bönen. Därför tror man att allt det man lärt sig också är den metod som gör bönen giltig. Därför kan man ibland känna viss lathet inför att utföra sin qadha – och därmed fördröja den till nästa dag – tills du upptäcker att du har ett stort antal böner som du bör utföra. Nedan visas den enklaste metoden för bönen utan ”Mustahabat” (rekommendationer).

Den normala bönen med några Mustahabat är:
1 – Athan
2 – Iqamah
3 – Avsikt
4 – Takbiratul Ehram
5 – Qiraat + Mustahabat + Qunut
6 – Tasbeeh + Mustahabat (I den tredje och fjärde Rak’ats)
7 – Ruku + Mustahabat
8 – Sujood + Mustahabat
9 – Tashahhud + Mustahabat
10 – Salaam + Mustahabat

Medan en enkel bön utan Mustahabat är:

1 – Avsikt
2 – Takbiratul Ehram ”Allahu Akbar” en gång
3 – Qiraat ”Sura Al-Fatiha” + kort Sura som ”al-Kawthar”
4 – Qunut ”SubhanAllah” är tillräcklig
5 – Tasbeeh (I den tredje och fjärde Rak’ats) ”Subhanallahi Wal hamdu lillahi wa la ilaha illal Lahu wallahu Akbar” en gång räcker.
6 – Ruku ”Subhana Rabbiyal Adhimi wa bi hamdih” en gång eller ”SubhanAllah tre gånger
7 – Sujood ”Subhana Rabbiyal” A’la wa bi hamdhi ”en gång ellerSubahanallah tre gånger
8 – Tashahhud ”Ash hadu alla ilaha illal Lahu wahdahu la sharika lah, wa ash hadu enna Muhammadan” Abduhu wa Rasuluh, Alla Humma Salli ‘ala Muhammadin wa Ali Muhammad ”
9 – Salaam Assalamu Alaykum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh” är tillräcklig.

Att recitera Takbir (att säga Allaho Akbar) innan du går till sajdah och efter att du står upp från Ruku är något som rekommenderas och är inte obligatoriskt. Om du utför bönen på det sättet så är det tillräckligt.

Hur du utför din Qadha bön

Du kan utföra din qadhaa bön när och var du vill, förutsatt följande:

1 – Det är inte nödvändigt att bibehålla sekventiell ordning i qadha-bönerna, utom i fråga om böner utom för Zuhr och Asr bönerna eller Maghrib och Isha bönerna som man missat under samma dag. Men det är bättre att upprätthålla ordningen i andra qadha böner också.

2 – Om en person misstänker att han kan ha qadha på sig, eller att de böner som gjorts av honom inte var helt giltiga, är det inte obligatoriskt att utföra den.

3 – Om en person vet att han inte har utfört en bön som består av fyra Rak’ats, men vet inte om det är Zuhr eller Isha, så är det tillräckligt att utföra en fyra Rak’at bön med niyyat(syfte) att utföra qadha-bön för den bön som man missat (vare sig det är Zuhr eller Isha).

4 – Om en person har ett antal Fajr eller Zuhr böner qadha på sig, och vet inte deras exakta antal, för att man har glömt: till exempel om man inte vet om det är tre, fyra eller fem böner han måste be qadha, kommer det vara tillräcklig om han utför bönen det minsta antal gånger han är osäker på (i detta fall tre böner).

5 – Ett annat råd man kan ge är att utföra ett antal qadha böner efter den dagliga obligatoriska bönen varje dag. Till exempel att utföra tio qadha av Fajir bönen varje dag – resultatet blir då att ett års qadha av Fajir bön är klar på bara 36 dagar.

Eller annat exempel: om du har ett års Fajr böner kan du utföra tio qadha böner efter Fajir, Zuhr och Asr, Maghrib och Isha bönerna varje dag, så resulterar det i att du är klar med ett år av qadha – Fajir böner på bara tio dagar!

.

Må Allah (s.w) acceptera alla era Aamaal (önskningar).

Källa

Annonser
 1. #1 av Mohamed på 4 augusti, 2011 - 22:46

  Hej Marie Ramadan Karim hur skulle du själv gå tillväga om du skulle haft över ett års böner att ta igen?

  • #2 av Marie på 5 augusti, 2011 - 13:40

   Tack allihopa, Ramadan Karim till er allihopa också! Mohamed: Om jag skulle ha ett års Qadhaböner så skulle jag kanske göra så som tipset i texten – att kanske be intensivt under en månad. Men jag skulle kanske ta alla Dohr och Asr bönerna första månaden och be dem intensivt under lediga stunder. Och sedan ta ”ledigt” en månad för att sedan be Maghreb och Asha bönerna nästa period. Sobeh-bönerna går ju snabbt att få undanstökade så de kan man lika gärna be 3-4 st sådana Qadha efter att man har bett den ordinarie bönen på morgonen.

   • #3 av Mohamed på 5 augusti, 2011 - 17:24

    Okej tack så mycket för dina tips de är verkligen till stor hjälp, må Gud belöna dig stort. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: