Dessa flyktingar hade tur

https://i1.wp.com/lenis.superblog.se/files/2011/07/Ut%C3%B8ya--300x154.jpg

Det som slog mig ganska så snart när jag såg videoupptagningen som polisen gjorde över Utøya under attentatet fredagen den 22 juli, och såg alla som -på alla möjliga, och ibland tillsynes omöjliga sätt – försökte fly från den norske terroristen på ön, var att dessa människor, de som överlevde alltså, visste att de någonstans i alla fall hade en ”hamn” att fly till. Någon som skulle ta emot dem och välkomna dem, sedan de flytt – och klarat sig ifrån detta förtryck som skedde på ön.

De var, under en kort stund (som förmodligen kändes som en evighet för dom drabbade), flyktingar – i sitt eget land. Fångna i ”diktatorns” grepp, hade de ingenstans att fly – utom ut i havet, som för vissa även det visade sig vara en dödlig väg. De norska, överlevande, flyktingarna hade tur. De togs emot, är omhuldade och kommer att få hjälp att bearbeta sina intryck, sina upplevelser och sina hemska minnen. Helt korrekt och enligt de naturliga mänskliga principerna som vi alla bär inom oss: vi tar hand om vår nästa, särskilt i nöd.

Jag tänkte genast på de folk som bor i länder där de, dagligen, blir förtryckta utav en liknande diktator. Länder där varje familj har minst en medlem som blivit dödad utav denna diktator, ofta har familjemedlemmen blivit forslad till familjen i en svart plastsäck – och dumpad framför deras dörr.

De som inte längre orkar leva på det sättet försöker förstås – med all rätt – fly. Inte för att de inte älskar sitt land, utan för att de – som alla människor – önskar ett bättre liv för sina barn. Eller en meningsfull framtid för sig själva.

Det finns de som bor i länder där torka råder, där varken mat eller tjänligt vatten finns att tillgå. Ofta lever de även under ett diktatoriskt förtryck. De som orkar, och finner en möjlighet, flyr.

Om dessa flyktingar har tur, så finner även de en barmhärtig ”hamn” att komma till. Ett annat land, där de tas emot med öppna armar och förståelse. Där de blir omhuldade, omhändertagna och får hjälp med att bearbeta sina intryck, sina upplevelser och sina hemska minnen.

Men är det så vi tar emot flyktingar som, inte bara under en timme eller två – utan i hela sina liv – levat under hot om död, eller svält? Ja det är då inte så Anders Behring Breivik skulle önska ta emot dom. Och inte heller Sverigedemokraterna – och de sitter idag i Riksdagen just på den frågan: att de INTE vill att vi ska ta hand om, välkomna och hjälpa de som flyr undan ett sådant förtryck som de norska ungdomarna på Utøya precis har flytt ifrån.

Idag argumenterar SD desperat och säger att de inte ALLS har något gemensamt med den norske terroristen och landsförrädaren, men ämnet högst på Anders Behring Breiviks lista – precis som på Sverigedemokraternas dito – är just att hindra flyktingar från att komma hit. Något som alltså helt strider emot det naturligt allmänmänskliga. Sverigedemokraterna och deras allierade i Europa tillhör alltså inte de allmänt mänskliga, (i mina ögon i alla fall) ändå har skrämmande många i Sverige skrivit under på deras omänskliga politik och idéer, genom att de röstat fram dom till Riksdagen.

Vi har över 370 000 Sverigedemokrater (vilka sympatiserar med Anders Behring Breiviks högsta mål), vilket – om vi använder oss utav SD:s egna retorik – innebär att vi har över 370 000 potentiella terrorister och attentatsmän i vårt rike. Vad tänker Säpo göra åt detta?

Det värsta är dock inte, trots allt, dessa SD:are. Dom vet vi vad de tycker, utan andra politiker i Europa, som låtsas tycka att dessa högerextrema åsikter är befängda, men när Nordafrika brinner, och båtar fylls till brädden med desperata flyktingar som flyr korselden – då stoppas dom när de når Europa. Alla utrikesministrar ( och vi vet ju alla vad vår heter) som ständigt, utan att skämmas, stolt pratar om ”Mänskliga Rättigheter” som om detta ord vore deras egna påfund, samlas då snabbt för att besluta på vilket sätt de ska slippa ta emot dessa flyktingar. helt i SD:s och Anders Behring Breiviks anda och högsta vilja.

Folk kommer inte hit för att de är muslimer, de kommer hit för att undslippa förtryck.

Hyckleriet fortsätter – och lär fortgå.

https://i2.wp.com/www.nma.gov.au/shared/libraries/images/exhibitions/behind_the_lines_2009/news_of_the_day/news_of_day_21_480wjpg/files/30998/News_of_day_21__480w.jpg

Annonser
 1. #1 av Maryam på 26 juli, 2011 - 08:26

  Det här inlägget vore något för Europa att ta in, men det är ju lättare att låtsas blunda och ha sitt på det torra 😦

  Må Allah välsigna dig syster

  ws

  • #2 av Marie på 26 juli, 2011 - 09:55

   Tack Maryam 🙂

 2. #3 av SimplySava på 28 juli, 2011 - 00:29

  Men Gud så bra skrivet!

 3. #4 av Fatima på 28 juli, 2011 - 20:01

  Detta är något jag tänkt på sen i lördags.. Man läser alla hemska berättelser från de som överlevde massakern och tänker på de som har det så här varje dag. Hjärtslitande sorgligt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: