USAs kongress köper vad som helst

Netanyahus tal till kongressen (den 24/5 2011) visar att Amerika köper vad som helst.

Mannen som uttryckligen sade att han skulle göra sitt bästa för att förstöra Osloavtalen säger  plötsligt att han är för fred med palestinierna.

https://i1.wp.com/farm4.static.flickr.com/3600/5756668554_23e71da43d.jpg

.

Det var ett tal utan mål, fylld med lögner ovanpå lögner och illusioner staplade på varandra. Mycket sällan är utländska statschefer inbjudna att tala inför kongressen. Det är osannolikt att någon annan har försökt sälja dem en sådan hög med propaganda och undanflykter, hyckleri och skenhelighet som Benjamin Netanyahu gjorde den 24 maj framför den amerikanska Kongressen.

Det faktum att kongressen reste sig upp flera gånger för att applådera honom säger mer om okunnigheten hos dess medlemmar än kvaliteten på deras gästs tal. ”En israelisk närvaro vid Jordanfloden” – hurra! ”Jerusalem måste förbli enat Israels huvudstad” – applåder! Vet de amerikanska förtroendevalda att de jublande för döden av möjlighet? Om Amerika älskade detta då har vi stora problem.

Det faktum att den enda sanningen som kom fram i Capitol denna dag var att en före detta israel skrek ”lika rättigheter för palestinier”, vilket är en hedersutmärkelse för oss och ett skammens tecken för Amerika. Netanyahus ”speech of life” var ett tal för fredsdöden.

Det var som en show från 70-talet. Den tid då folk fortfarande köpte de högar av vackra, kloka ord som spadades ut av en ”fredsälskande” israelisk premiärministern. Hur kan en israelisk premiärminister våga påstå att hans land ”till fullo stöder de önskemål som de arabiska folken i vår region har, om att få leva i frihet” utan att spotta ut hela den bittra sanningen – så länge de inte är palestinier.

Plötsligt förundras Netanyahu över den ”arabiska våren”, men var någonstans var han när den började? Jo, han var på sin gamla vanliga skrämselkampanj; som varnar för farorna med en extremistisk islamisk regim och rusar för att bygga en mur längs gränsen mot Egypten. Och igår (24 maj), plötsligt, är det ”löftet om en ny gryning.” Tydligen finns det inget slut på hyckleriet.

Och hur kunde han ösa beröm över Israels demokrati, när hans regering har gjort mer än sina föregångare för att dela ut dödliga slag mot denna demokrati, genom att anta fullständigt anti-demokratiska lagar? Hur kan han skryta med Israels arabiska medborgares status, medan hans höger nationalistiska koalition antar rasistiska lagar mot dem? Att säga att Israels araber har större frihet i Israel än i någon arabisk stat är som att säga att svarta i Amerika har fler rättigheter än de i Afrika. Så vad? Betyder det att afro-amerikaner hade lika rättigheter flera generationer sedan, och att de aldrig varit tvungna att kämpa för sina rättigheter?

Och hur vågar han tala om fri religionsutövning i Jerusalem vid en tid då hundratusentals palestinier har förnekats denna frihet i åratal.  Och för 2 miljoner människor i Gazaremsan, finns där ingen sådan frihet alls.

Hur kan Netanyahu prisa freden med Egypten, när det är lätt att gissa att han skulle ha röstat mot den? Mannen som uttryckligen sade att han skulle göra sitt bästa för att förstöra Osloavtalen – plötsligt säger att han är för fred med palestinierna.

Igår kväll såg vi att amerikanerna kommer att köpa vad som helst, eller åtminstone kommer deras applåderande lagstiftare att göra det.”

/ By Gideon Levy

HAARETZ

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: