Rökning VS. Alkohol – vilket är egentligen farligast?

https://i1.wp.com/www.systembolaget.se/ImageVault/Images/id_3672/width_175/compressionQuality_0/scope_0/filename_cPWeHLKyzTxy5sXPvR58.jpg/storage_Edited/ImageVaultHandler.aspx

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) har gett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att hitta fler miljöer som kan göras rökfria.

I Aktuellt (23/5) motiverar hon sitt förslag med: om du röker för dig själv och förgiftar din egen kropp – det är ens egen ensak – men när man drar in andra i sina giftiga laster och utsätter andra för fara, då är det ett samhällsproblem och då måste regeringen gripa in.

Det är helt i linje med mina egna åsikter: man bör klämma åt rökarna så mycket som möjligt. Jag tycker det är jättebra att man skäms, och känner sig dum (för det är man ju) när man drar fram en cigarett och röker bland folk. Inte alls synd om mig – trots att jag själv är rökare.

Men det hon säger är ju något som Islam (Gud) har sagt i alla tider. Därför går Islam ett steg längre än vad Äldre- och folkhälsoministern vill göra: alkohol – som är det absolut största hotet mot folkhälsan OCH familjehälsan – är förbjudet- Totalförbjudet. Varför?

I Sverige räknar man alkoholismen som en folksjukdom eftersom det beräknas att tio procent av befolkningen är fast i den. Enligt statistik upptas tjugo till tjugofem procent av antalet sjukhussängar i Sverige av personer med besvär som anses vara alkoholrelaterade. Vidare tas fyrtio procent av platserna inom psykiatrisk vård upp av människor som pga. alkoholmissbruk har tappat greppet om tillvaron.

De mest flagranta konsekvenserna ligger på det psykosociala planet. Missbrukarens familj, vänner och kollegor påverkas precis som hon/han negativt till ohälsa. Jobbet blir nästan alltid lidande förr eller senare. Tyvärr är tolv procent av alla anställda i vårt land idag beroende av alkohol. Eftersom missbruket förändrar personligheten kommer hans/hennes umgängeskrets att drabbas lika hårt som familjen. En alkoholist är ibland inte kapabel att ta hand om sig själv och absolut inte om andra.

Konsekvenserna av att alkohol klassas som en laglig drog är alltså förödande – för missbrukaren förstås (och de i dennes omgivning) – och framförallt för samhället i stort. Varför vår Äldre- och folkhälsominister, Maria Larsson, inte börjar med att olagligförklara denna förrädiska drog istället – för folkhälsans skull, då det är den hon säger sig vara orolig för, det förstår jag inte. Ja, hela regering och riksdag, om de verkligen månade om sin befolkning, borde lägga det lagförslaget och genomdriva denna lag…

https://i1.wp.com/mariamoberg.blogg.se/images/2011/alkoholist_141336655.jpg

Annonser
  1. #1 av sufi på 29 maj, 2011 - 14:30

    alla är farliga … men alkolen mest farliga …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: