Den monetära trosläran – dagens förlamande religion

https://mammamaries.files.wordpress.com/2011/05/mammon-euro-dollar1.jpg?w=300

.

Idag står det monetära systemet som en av de mest oemotsagda trosläror som existerar. I en värld där 1 % av befolkningen äger 40 % av jordens rikedomar. I en värld där 34 000 barn dör varje dag av fattigdom och sjukdomar som kunde ha förhindrats, och där 50 % av befolkningen lever på mindre än 2 dollar per dag är en sak säker: något är väldigt fel.

Och oavsett om vi är medvetna om eller inte det, är livsnerven i alla våra institutioner – och därmed hela samhället – pengar. Därför är kunskapen om det finansiella systemet viktig, för att kunna förstå varför våra liv ser ut som de gör. Tyvärr betraktas ofta ekonomi som något invecklat och tråkigt. Alla tekniska termer, ekonomisk jargong och krångliga matematiska termer avskräcker människor att försöka förstå det.

Men sanningen är att den komplexitet som förknippas med det ekonomiska systemet bara är skenbar, konstruerad för att skymma ett av det mest socialt förlamande system som människan någonsin ställts inför.

”Inga är mer hopplöst förslavade än de som felaktigt tror sig vara fria”.

(Wolfgang von Goethe)

För ett antal år sedan publicerade den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, ett dokument med namnet ”Modern Money Mechanics”. Det dokumentet redogör för hur det institutionaliserade skapandet av pengar hanteras av Federal Reserve och dess globala nätverk av banker. På första sidan klarlägger dokumentet sin målsättning.


”Syftet med den här skriften är att beskriva den process som genererar nya pengar, genom ett system som baseras på överbelåning av kapital inom bankväsendet.”


Sedan beskrivs överbelåningsprocessen med diverse banktermer. En översättning, till ‘vardagsspråk’ skulle låta ungefär såhär:

USA:s regering kommer till slutsatsen att den behöver lite pengar. Så regeringen ringer upp Federal Reserve och begär, låt oss säga 10 miljarder dollar. Federal svara: ’Visst vi köper 10 miljarder i obligationer åt er’.

Så regeringen tar lite papper, målar några motiv med officiellt utseende på dem och kallar de för ”statsobligationer”. Sedan skriver den dit ett värde med summan 10 miljarder dollar, och skickar över dem till Federal Reserve. I gengäld tar även Federal fram en bunt vederhäftiga papper. Den här gången kallar de dem för ”Federal Reserve Notes”, och anger även de ett värde på 10 miljarder dollar.

Sedan tar Federal dessa ”Notes” och byter ut dem emot ”Obligationerna”. När detta har gjorts tar regeringen de 10 miljarder dollarna i Federal Reservesedlar och sätter in dem p ett bankkonto. I och med insättningen så blir sedlarna officiellt lagligt betalningsmedel, som utökar den amerikanska tillgången av betalningsmedel med 10 miljarder dollar. Och voila – där har vi det! 10 miljarder i nya pengar har skapats.”

Självklart är detta exempel generaliserat. I verkligheten sker ovanstående transaktion elektroniskt – utan papper inblandade. Faktum är att endast 3 % av amerikanska betalningsmedel består av fysiska sedlar och mynt. De övriga 97 % finns i huvudsak i datorer.

Statsobligationer är, per definition, styrmedel skapade av skuld. Och när Federal köper dessa obligationer, med pengar som skapats ur tomma intet, så lovar regeringen att betala tillbaka dessa pengar till Federal Reserv. Med andra ord skapades pengarna av skuld.

Ska tilläggas att den amerikanska centralbanken (Federal Reserve) inte är en institution som tillhör landet eller regeringen, utan är helt privatägd. Idag är Ben Shalom Bernanke ordförande för denna inflytelserika bank, han efterträdde den välkände Alan Greenspan.

Det är alltså privata personer som styr den amerikanska regeringen/ekonomin i landet. Eftersom det är dessa privata personer som regeringen ställer sig i skuld till – och skulden har uppstått ur pengar som Federal aldrig i verkligheten har haft, utan som de skapat ur tomma intet.

Betänk samtidigt att USA räknas som den största ekonomiska makten i världen, men i verkligheten är alltså den makten begränsad till ett fåtal privata – icke demokratiskt valda – personer. Så när man lägger denna stormakt under lupp, så ser man att den inte har någon som helst reell validitet, då alla pengar – all deras ekonomi – bara står på luft. Det är därför man nu pratar om att den kommande ”finansbubblan” kommer att vara den mest gigantiska någonsin och världen, som är beroende utav USA, och särskilt dollarn, kommer att ta årtionden att återhämta sig ifrån. Många säger att Finanskrisen 2008-2009 var ingenting i jämförelse med det som komma skall.

Varför då ta upp USA:s finansiella system? Jo, för att det är ledstjärnan för hela resten utav världen, och alla länder är beroende utav USA idag både ekonomiskt och politiskt. Alla tvingas böja sig (göra sedjoud) åt det landet: så snart de delar ut sina budord måste alla länder (som inte vill bli avskurna på något sätt) följa deras kommandon. Och inte många vågar avstå, inte heller Sverige.Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: