Dödligt våld minskar i Sverige

https://i0.wp.com/www.bra.se/graphics/logo_big_uk.gif

.

BRÅ meddelar att det dödliga våldet har minskat med ca 25% de senaste 20 åren. Detta är en utveckling som man kan se i flera västländer.

 I början på 1990-talet upplevde Sverige toppen på en ökning av det dödliga våldet som pågått sedan 1950-talet. Men sedan dess har ökningen inte bara avstannat, utan vi kan till och med se en tydlig minskning, säger Sven Granath, utredare på Brå.

Även det dödliga våldet mot barn har minskat, med hälften. Nu handlar det inte om ett tiotal fall per år som på 1990-talet, utan snarare om 4-5 fall per år. De flesta fall av dödligt våld mot barn sker inom familjen.

Sedan 50-talet har alltså mordfrekvensen stadigt ökat i Sverige, fram tills 1990-talet – då man nådde en topp. På 50-talet var invandrare mycket sällsynta i vårt land. Närmast en kuriosa.

Antalet mordförsök har inte minskat men oplanerade händelser med dödlig utgång, som spontana bråk och händelser kopplade till alkoholmissbruk har minskat. En förklaring till utvecklingen kan vara att alkoholvanorna har förändrats hos senare generationer.

Hmmm… bland de senare generationerna finns fler muslimer än någonsin representerade. Hos dessa är alkohol något förbjudet och fult. Vilket med säkerhet hjälper nämnd generation att hålla nere drickandet. Även om det finns muslimer som dricker alkohol, så finns ändå något i deras uppfostran att det inte är riktigt bra, vilket säkerligen håller många från att nyttja alltför stora mängder, och därmed inte råkar utföra ”oplanerade mord”. Kanske något att fundera på…..?

Hur kommer Sverigedemokraterna förklara dessa siffror: att morden har minskat i vårt land, samtidigt som invandringen aldrig varit större– vilket, enligt SD innebär ökad brottslighet och ond bråd död i det här landet, vilket är en argumentation som många svenskar uppenbarligen fallit för? Och som sagt, siffrorna gäller flera västländer. Jag har inte kollat, men dessa västländer kanske är de som tagit emot många invandrare? Who knows?

 1. #1 av Jassim på 30 april, 2011 - 07:53

  Salam.

  Tänkte dela med mig min C-uppsats om SD.

  http://www.2shared.com/document/LY5NQmxk/Jassim_Ahmadi_C-uppsats_korrig.html

  trevlig läsning.

  Wa salam.

  • #2 av Marie på 30 april, 2011 - 08:54

   Oj, vad kul! Den ska jag verkligen läsa :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: