Gott och ont

När det gäller frågan om gott och ont är ifrågasättandet om varför det onda ska finnas i världen, vid sidan av det goda, och varför allt helt enkelt inte endast kunnat vara gott och frid och fröjd-  utan några svårigheter och brister, en vanligt förekommande fråga.

En fråga om perspektiv:

  En viktig punkt att lägga märke till här är att människans  syn utgår från henne själv; det vill säga människan har satt sig själv i centrum och med utgångspunkt från sig själv ser sig om i världen, och indelar och bedömer fenomen och händelser i sin omgivning som gott och ont därefter.

Med andra ord, har människan genom historien i sin bristande kunskap, oförmågan att se det större perspektivet och i avsaknad av eftertanke vid tillfällen, tenderat att se och kalla sådant som passat henne och fallit henne i smaken för bra, och därmed för godhet – och det som inte gjort det har kallats för dåligt och ondska.

Det som människan vid tillfällen tenderat att bortse ifrån är att allt i världen fyller sin funktion och inget är utan anledning och detta kan man oftast enkelt inse om man är lite uppmärksam och eftertänksam. Ett enkelt exempel är farlig gift som kan skada och rent av döda en människa. Av en vanlig outbildad människa skulle detta mycket möjligt kunna refereras till som något dåligt och kanske även ondska.

Om man istället ser på detta från ett större perspektiv så finner man snart att även detta ”dåliga” farliga gift fyller en särskild funktion. För en giftorm t.ex. är det en nödvändig livsfunktion som möjliggör både försvar och infångandet av byten och därmed tillförsel av föda helt enkelt som ormen behöver för att överleva, medan samma gift för en människa skulle innebära ett allvarligt livshot.

Att anta giftet som ”ond” endast med tanke på det mänskliga perspektivet, vore likt hur en del barn kan reagera, särskilt när de själva har husdjur, och tycker synd om den lilla söta musen som blir uppäten av den stygga ormen och sedan när de kanske får höra att även ormen behöver mat och måste äta så undrar de i all sin oskuld om den inte kunde äta något annat istället – som om det skulle göra någon skillnad?! I verkligheten är det lika orealistiskt som att be den vara ”vegetarian”!!

Andra vanliga exempel som fått ondska-stämpeln genom ett liknande tankesätt är jordbävningar, vulkaner, stormar och andra typer av naturliga fenomen, som i sig inte är något ont utan helt enkelt ingår i skapelsen och världsordningen och fyller sin naturliga funktion. Utan plattektonik och jordskorpans rörelse, inget väder och vind och inga årstider = inget liv… Alltså helt naturliga fenomen tills de träffar på människan och börjar kallas för naturkatastrofer!

Med dessa exempel vill sägas att en del saker är nödvändigheter som finns och det är perspektivet man ser det utifrån som påverkar hur man bedömer och vad man antar.

Läs mer på islamsljus.se

Annonser
  1. #1 av Nadia på 21 april, 2011 - 20:51

    Din blogg är så bra! Tack så mycket för de fina och lärorika inläggen, verkligen!

    • #2 av Marie på 21 april, 2011 - 21:33

      Oj, tack ska DU ha Nadia :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: