Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 17

human570

Ingångna löften och avtal

88. Om din fiende inbjuder till ett fredsavtal som Allah finner älskvärt, vägra aldrig att acceptera ett sådant erbjudande eftersom fred kommer att ge vila och lättnad åt din armé och kommer att befria dig från oro och bekymmer, och kommer att medföra välstånd och rikedom för ditt folk. Men även efter dessa fördrag, vara mycket aktsam med fiender och fäst inte alltför stor tilltro till deras löften, eftersom de ofta tar till fredsfördrag för att bedra och lura dig och dra fördel av din försummelse, slarv och ditt förtroende. Var samtidigt mycket försiktig med att aldrig bryta ditt löfte med din fiende, överge aldrig det skydd eller stöd som du har erbjudit honom, dra aldrig tillbaks dina ord, och bryt aldrig mot villkoren i fördraget. Du måste till och med riskera ditt liv för att uppfylla givna löften och villkor – för av alla skyldigheter som av den Allsmäktige Allah gett människan (i förhållande till varandra) finns det inget så viktigt som att hålla sina löften.

89. Även om människor kan variera mellan olika religioner och ideologier, och kan ha olika synpunkter på Statens olika problem, är alla överens om att när löften ges måste dessa hållas. Även hedningar är noga med att hålla löften sinsemellan, eftersom de har sett och insett de onda följderna av att bryta löften. Ta därför mycket speciellt hand om löften och avtal, ta aldrig tillbaks givna löften, gå aldrig på offensiven innan du blivit utmanad och givits ultimatum av motparten. Fusk och bedrägerier, även mot din fiende, är ett bedrägeri mot Allah och ingen annan än en eländig syndare skulle våga göra det.

90. Gud har gett löften och avtal denna höga rang att fungera som budbärare av fred och välstånd och genom Hans Godhet och Nåd har gjort det till en gemensam önskan (att hålla löften) i alla människors medvetande, och ett gemensamt krav för alla. Han har gjort löften till ett sådant skydd och fristad att alla vill vara under deras beskydd.

91. Därför bör det inte finnas några tysta förbehåll, inga bedrägerier eller villfarelser och ingen underliggande mening mellan raderna, när du avger ett löfte eller ingår ett fördrag. Använd inte sådana ord och fraser i dina löften och fördrag som har möjligheter att översättas på mer än ett sätt, eller som kan ha olika tolkningar och många förklaringar, låt det inte finnas några oklarheter i dem, och låt dem vara tydliga och precisa – ner till minsta punkt. Och när en gång ett fördrag slutligen har ingåtts, försöka inte dra nytta av eventuella tvetydiga ord eller fraser i det. Om du hamnar i en kritisk situation, på grund av fördraget som gjorts i Allahs sak, försöka då att klara ut situationen och ta konsekvenserna tappert och försök inte att backa ur villkoren som getts, att väl vårda sådana svåra situationer, där du kan förvärva Hans belöning och välsignelser, är bättre än att bryta dina löften på grund av svårigheter och sedan förtjäna som du känner dig nervös för och som du sen kommer att få stå till svars för inför Allah, och kanske sänder Allah ned sin vrede över dig i denna värld och fördömelse i nästa.

92. Akta dig för den stora synden att skapa blodsutgjutelse utan religiös motivering och sanktion, för det finns inget som snabbare kan åkalla Allahs Vrede, ta bort välsignelser, och minska din livslängd mer än att utgjuta oskyldigt blod. På Domedagen kommer Allah att först ta itu med synden blodsutgjutelse, som utförts av människa mot människa. Försök därför aldrig stärka din makt, position och prestige genom att utgjuta oskyldigt blod. Istället för att göra din position stark kommer, kommer sådana mord, inte bara försvaga dig väsentligt, utan kan också förflytta din makt och helt tas ifrån dig och anförtros till någon annan.

93. Om du avsiktligt mördat en människa, så finns ingen godtagbart ursäkt hos Allah, eller hos mig, då bestraffning av ett sådant brott är nödvändig.

94. Och om du dödar en människa av misstag, utan avsikt eller motiv att döda, samtidigt som de levererar rättsliga påföljder: att din piska, svärd eller hand oavsiktligt och av misstag dödar den straffade – eftersom även ett kraftfullt slag som levererats eller örfil kan leda till döden – vägra då inte, på grund av prestige och ställning, att betala ut ersättning till de efterlevande.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: