Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 15

human570

De fattiga:

 

71. Sen vill jag varna dig angående de fattiga. Frukta Allah angående deras villkor och ditt förhållningssätt till dem. De har inget stöd, inga resurser och inga möjligheter. De är fattiga, och utblottade och många av dem är krymplingar och arbetsoförmögna. Några av dem bedriver tiggeri och andra (på grund av självrespekt) tigger inte, men deras tillstånd och skick berättar om deras nöd, fattigdom, misär och brister. För Allahs skull, Maalik, skydda dem och deras rättigheter. Han har lagt ansvaret för detta på dina axlar. Du måste fastställa en andel för dem från Baytul Mal (statskassan). Förutom denna reservation i kontanter, måste du även reservera en andel i form av grödor etc. från regeringens spannmålsmagasin i städer där spannmål lagras och som odlas på statlig mark, eftersom dessa lager tillhör lika stor del dem som bor långt borta från dessa lager, som de medborgare som bor i närheten.

72. Låt mig påminna dig än en gång att du har gjorts ansvarig för bevakningen av fattiga människors rättigheter och för att se till deras välfärd. Var noga med att inbilskhet på grund av din position eller att rikedomens  fåfänga inte lurar dig att glömma ett så allvarligt och viktigt ansvar. Din position är av sådant viktigt slag att du inte kan åberopa immunitet från ansvaret, ens över ett mindre fel eller underlåtenhet, med en ursäkt att du varit för upptagen av Statens större problem och att du har löst dessa flitigt.

73. Var därför mycket försiktig med de fattigas välfärd. Var inte arrogant och fåfäng mot dem. Kom ihåg att du måste ta särskilt hand om dem som inte når dig, vars torftiga och sjukdomshärjade åsyn kan vara förhatlig för dig, och sådana som samhället behandlar med äckel, avsky och förakt. Du bör vara en källa till tröst, kärlek och respekt för dem. Utse en respektabel, ärlig och from person – en person som fruktar Allah och som kan behandla dem hedervärt, få honom att ta reda på allt om dem och sedan rapportera till dig.

74. Behandla dessa fattiga människor på ett sådant sätt att på domens dag kan du plädera för din sak framgångsrikt inför Allah, för av alla samhällsklasser i landet är denna klass mest förtjänar av din uppmärksamhet, din sympati och rättvisa uppgörelse.

75. Även om alla dessa fattiga människor förtjänar ditt medlidande och du måste skapa rättvisa för Hans sak för att kunna uppnå Hans ynnest, men du bör ägna mer uppmärksamhet åt unga föräldralösa och gamla krymplingar. Dessa har varken någon hjälp eller stöd, inte heller kan de enkelt komma sig ut för att tigga. De kan inte nå dig, därför måste du nå dem.

76. Kom ihåg att uppfyllandet av denna skyldighet och plikt är att betrakta som en tröttsam belastning av de flesta styrande, men de som vill uppnå sin välsignelse och ingå Hans rike, framstår detta arbete som lätt och trivsamt. De bär bördan lyckligt, plikttroget och uppriktigt. De hittar nöjen i det och de tror på det löfte som Allah gett.

77. Utav din arbetstid, fastställ en tid för dem som vill närma sig dig med sina klagomål. Under denna tid bör du inte göra annat arbete, utan lyssna uppmärksamt på deras klagomål och missnöje. För detta ändamål måste du ordna allmän audiens, och för Allahs skull, behandla dem med vänlighet, artighet och respekt. Låt inte din armé och polis finnas med i audienshallen vid sådana tillfällen, så att de som har klagomål mot din regim kan tala till dig fritt, utan förbehåll och utan rädsla.

78. Allt detta är en nödvändig faktor för ditt styre, för jag hörde ofta den Helige Profeten (s) säga: Den nation eller regim, där de missmodiga, utblottade och undertrycktas rättigheter inte vaktas och där de mäktiga och starka personerna inte tvingas att gå med på dessa rättigheter, kan inte uppnå frälsning ”. Du måste komma ihåg att vid dessa audienser kommer de vanligaste medborgarna att samlas. Därför, om du ser att de missköter sig, uppträder oartigt, eller om du känner att deras samtal är irrelevant – tolererar dem, var inte oartig och förolämpa dem inte, så att Allah kan vara vänlig och barmhärtig mot dig och kan belöna dig för att du lyder Hans kommandon oförbehållsamt.

Behandla dem hövligt, lyssna tålmodigt på deras klagomål och, om du är tvungen att avvisa deras krav, sedan då till att avvisa dem på ett sådant sätt att ditt avslag nöjer dem lika mycket som ett beviljande skulle ha gjort.

Annonser
 1. #1 av Seema Al-Rufeye på 11 april, 2011 - 22:54

  Hej!

  Tack för en mycket intressant blogg. Jag lär mig alltid något nytt när jag läser dina inlägg.
  Skulle jag kunna få din e-post adress (du kan maila mig så jag får din adress) för jag skulle gärna vilja prata med dig om en sak 🙂

  Med vänliga hälsningar
  Seema Al-Rufeye

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: