Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 14

human570

Affärsmän

64. Jag vill ge dig råd om dina affärs- och industrimän: Behandla dem väl, och uppmana dina ämbetsmän att följa samma politik.

65. Det kan vara lokala företagare som bedriver verksamhet på särskilda ställen, eller dem som sänder sina varor från en plats till en annan. Det kan även vara de som importerar och exporterar varor. Likaså kan det finnas industriidkare och tillverkare samt industriell arbetskraft eller män som idkar hantverk. De förtjänar alla medkänsla, trygghet och god behandling.

66. De är alla källor till landets välstånd. De tillhandahåller varor åt konsumenterna. De flesta av dessa handlare bär på och förmedla dessa varor över hela öknar, hav och över öppna marker och berg, deras sändningar förs från fjärran länder, ofta från platser som inte är lätt att närma sig och där brukar människor inte orkar, eller vågar gå. Dessa affärsmän brukar oftast vara fredsälskande människor, som inte hänger sig åt illasinnade störningar eller uppviglar till uppror. Du måste se efter deras intressen och skydda dem vare sig de bedriver handel i landets städer och byar, eller om de reser över landet och transporterar gods från plats till plats.

67. En sak till om dessa handlare och industrimän: Samtidigt som du behandla dem högst sympatiskt, så måste du hålla ett öga över det aktiviteter.

68. Du vet att de oftast är snåla girigbukar, intensivt självcentrerade och själviska, och lider av en besatthet att tillskansa sig och ackumulera rikedom.

69. De samlar ofta sina varor på hög för att få ut mer pengar utav dem, genom att skapa ett nödläge på marknaden, och hänger sig sedan i åt svartabörsaffärer. Ett sådant beteende är extremt skadlig för allmänheten å ena sidan, och skamligt för härskaren å andra sidan.

70  Du måste sätta stopp för alla sådana metoder, för att den Helige Profeten (s) har uttryckligen förbjudit sådant. Kom ihåg att handeln måste fortgå mellan köpare och säljare med korrekta mått och vikter, och på sådana rimliga villkor att varken konsumenter eller leverantörer ska behöva drabbas av förluster. Om handlare och industrimän, trots all välvillig behandling som ges till dem, och med alla faciliteter som ställs till deras förfogande, trots det bedriver hamstring och svartabörshandel, så måste du straffa dem efter allvaret i deras brott.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: