De levande döda

Björndjur har hittats i Grönlands inlandsis, i Saharas hetta och på Mount Everest. I de extrema ­miljöerna har de nästan ingen konkurrens från andra djur.

En dammsugarpåse? Nejdå, det är ett tvättäkta björndjur!

De ser ut små vingummibjörnar på villovägar, då de mödosamt vaggar fram. Underskatta dock inte björndjuren. Likt sagans super-hjältar gömmer de bakom sitt stillsamma yttre några närmast övernaturliga förmågor. Björndjuren är världens mest hårdhudade djur. De kan överleva utan vatten i åtskilliga år, nedfrysning till minus 272 grader, uppvärmning till 151 grader, 1000 gånger hög­re doser radioaktivitet än människor klarar, vakuum och tryck som är 600 gånger högre än på land.

Björndjurens osårbarhet beror på att de kan gå in i en extrem dvala, under vilken de torkar ut helt och sätter alla livsprocesser på standby. På så sätt kan de tillbringa upp till 90 procent av sitt liv som levande döda, men även om björndjur kan torka ut, lever de alltid nära vatten. I havet finns de överallt, från det solvarma ytvattnet till det eviga mörkret på oceanbottnen. De flesta björndjursarter lever dock på land, i vattenhinnan runt mossor och lavar.

Få människor har sett ett björndjur, för det kräver normalt ett mikroskop. De minsta av de omkring 1000 kända arterna av björndjur blir bara 0,05 millimeter långa, medan jättarna inte blir längre än 1,5 millimeter. Björndjur är därmed bland de minsta flercelliga djuren på jorden. De är så små att de inte behöver särskilda system för att leda syret runt i kroppen utan kan försörja cellerna enbart genom att låta syre tränga in genom huden.

När björndjur växer, genomgår de upp till tolv hudbyten för att få plats för sig själva. I motsats till de flesta andra flercelliga djur växer björndjur inte genom att bilda fler celler utan genom att de enskil­da cellerna i kroppen blir större. Varje art av björndjur består således av ett förutbestämt antal celler, ofta omkring 40000. De 40000 cellerna är dock oerhört effektivt utnyttjade, för björndjur har en komplicerad anatomi. Det är imponerande hur många biologiska funktioner som pressats in i de små, förtjockade kropparna.

Björndjurens nervsystem består av en stor tredelad hjärna och åtta nervbuntar. En del arter har ögon som är insjunkna i framhjärnan och består av en ”skål” med ljusregistrerande pigment. Björndjurens mundelar är speciella. De är omvandlade till sylvassa stiletter, som björndjuren skjuter ut ur munnen för att borra hål på växt- eller bakterieceller och suga i sig deras innehåll.

Liksom mundelarna kan björndjurens ben dras ut och in. Djuren är utrustade med både en framåtväxel och en backväxel, för det finns en klar arbetsfördelning mellan de fyra benparen. Björndjuret använde de främre till att röra sig framåt med, me­dan de bakre fungerar som backväxel och broms.

Hos många arter behöver hannen dock inte gå så långt efter en partner. Det kan leva upp till 20000 björndjur i ett enda gram mossa, och de flesta individer är dessutom honor.

Illustrerad Vetenskap

Annonser
 1. #1 av Musa på 3 april, 2011 - 14:56

  Assalamu Alaykum 🙂
  Detta var verkligen intressant. Första gången jag hör om dessa. Jag undrar vad som skulle hända om man råkade få in sådana i kroppen eftersom de är så små och tål mkt?

  • #2 av Marie på 3 april, 2011 - 15:12

   Ja det undrar jag också – jag funderar också hur man skulle bära sig åt att ha ihjäl en sån där, om man ville??! För det skulle då JAG velat göra om jag träffade en…. :). De verkar ju otäcka….

   • #3 av Musa på 3 april, 2011 - 18:00

    Med en tändare, det blir långt över 150 grader i lågan tror jag 🙂

   • #4 av Marie på 3 april, 2011 - 20:35

    Jag ska pröva det när jag träffar på en 😛

 2. #5 av Jassim Ahmadi på 3 april, 2011 - 23:28

  Salamo alejkom. Tack för ikväll. Som tack får du denna i present:

  ( Imam zain al-abideen är underbar som alltid 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: