Könens intelligens är olika

Ett experiment har visat att strukturen i intelligenta mäns och kvinnors hjärnor är olika.

Män och kvinnor är lika intelligenta, men de är det på varsitt sätt. Det visar bland annat ett experiment utfört av den amerikanske neurologen ­Richard Haier och hans kollegor vid University of California, Irvine. Med hjälp av skanningmetoden MRI undersökte forskarna hjärnans uppbyggnad hos 48 män och kvinnor, vars generella intelligens var känd.

Forskarna letade efter ett samband mellan tjockleken av bestämda områden i hjärnans grå och vita substans och den generella intelligensen – och fann det.

Män : De högintelligenta män som deltog i försöket hade särskilt välutvecklad grå substans längst bak i hjärnans hjässlob. I detta område bearbetas sinnesintryck

Kvinnor: De högintelligenta kvinnorna i försöket hade välutvecklad grå och vit substans i pannloben längst fram i hjärnan. Därifrån styrs våra språkliga förmågor.

Könen har olika starka sidor

Åtskilliga vetenskapliga försök har dokumenterat att kvinnor och män använder sina hjärnor på olika sätt, och att det ger dem särskilda könsspecifika färdigheter.

Män

Matematik: Män är generellt något bättre än kvinnor på att lösa matematiska problem, och de är snabbare när det gäller att lösa uppgifter med de fyra räknesätten.

Rumsuppfattning : Män har i genomsnitt en väsentligt bättre förmåga än kvinnor att ”vrida ett föremål i huvudet”, till exempel för att se om en kloss passar in i ett hål. De är också bättre på att följa ett föremåls rörelse genom luften.

Synsinne: Män kan uppfatta fler detaljer och rörelser med ­synsinnet än kvinnor kan.

Kvinnor

Språk: Kvinnor är i genomsnitt väsentligt bättre än män på att uttrycka sig skriftligt och muntligt samt att förstå ords betydelse och samband. Kvinnor är också bättre på att återvinna förmågan att tala efter en blodpropp i hjärnan.

Minne: Kvinnor har generellt bättre minne än män och har lättare att minnas vad de själva har gjort och upplevt samt att minnas en text som de precis har läst.

Hörsel och luktsinne: Kvinnor tycks vara bättre än män på att utnyttja både hörsel och luktsinne.

Annonser
 1. #1 av Zeynab på 3 april, 2011 - 15:51

  Svar till alla feminister som försöker få bort alla olikheter mellan könen.

 2. #2 av pajam på 4 april, 2011 - 10:31

  Tack för denna. Väldigt bra att veta att det faktiskt finns skillnader oss emellan. Något som de stackars feministerna lärt sig att avvisa bara för att.

 3. #3 av kemisten på 4 april, 2011 - 17:03

  hahha jag borde vara en man istället för en kvinna i så fall… men jag antar att det enbart är ett uttryck för det generella fallet, överlag tycker jag att man kan tro på män och kvinnors olikheter men ändå vara feminist! @zeynab och pajam: Alltså kvinnor är som allmänt känt väldigt nertryckta i denna värld, att vara feminist kan ju vara att man står upp för kvinnans rättigheter!

  • #4 av Marie på 4 april, 2011 - 17:48

   Kemisten: Egentligen förstår jag vad du menar, men feminismen står inte upp för kvinnans rättighet att vara just – kvinna. Det är därför många inte vill kalla sig för feminist. Feminismen säger ju att vi är exakt lika – och det innebär först och främst att vi kvinnor ska ”ändra” oss och tävla på männens ”områden”, om man kan säga så: vi ska bli flyttgubbar, brandmän, soldater, poliser och måste alla arbeta heltid – eller mer. Inget fel med allt detta, för de som vill och är lagd åt det hållet. Men feminister vill pracka på oss kvinnor att bli mer som männen, annars är vi förtryckta. De kvinnor som VILL ta hand om sina barn t.ex (för sådana finns, faktiskt) istället för att gå ut och jobba – de tvingas känna sig som en belastning inför samhället: på grund av denna aggressiva feminism.

   Du säger själv att du borde vara man istället (med tanke på det man kommit fram till här ovan), själv placerar jag mig nog någonstans i mitten. Jag vill kunna jobba med vad jag har lust till, men samtidigt kunna stanna hemma med barnen när de är små (hur länge jag själv behagar) utan att någon ska säga till mig att jag är förtryckt!

 4. #5 av kemisten på 5 april, 2011 - 20:01

  @ Marie: Javisst jag förstår vad du menar syster och håller med dig totalt, men samtidigt tycker jag ändå man ska vara medvetna om att en hel del feminister de facto bara vill stå upp för kvinnans rättigheter! Ha det bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: