Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 11

human570

Rättvisans ämbetsmän

44. När du står inför problem som du inte kan lösa, eller är i en svår situation som du inte kan bortse från, eller om osäkra och tveksamma omständigheter förvirrar och förbryllar dig, vänd dig då till Allah och Profeten (s). Sättet att vända sig till Allah är att omsorgsfullt följa den klara och uttryckliga order som lämnats i Hans Heliga Bok. Och att vända sig till Profeten (s) innebär att följa de av hans order, om vilken det inte råder någon tvekan och tvetydighet, och som är allmänt accepterat som korrekt registrerade.

45. Beträffande förvaltandet av rättvisan, så måste du vara mycket försiktig i valet av ämbetsmän för detta göromål. Du måste välja personer av utmärkt karaktär, hög kaliber och med meriterande vitsord. De måste ha följande kvalifikationer: ett överflöd av rättstvister och komplexa fall bör inte få dem att tappa humöret.

46. När de inser att de har begått ett misstag i sin dom, bör de inte insistera på den genom att rättfärdiga den. När sanningen är gjort klart för dem eller när den rätta vägen öppnas för dem bör de inte anse det under deras värdighet att rätta till sitt misstag eller att ångra fel de begått. De bör inte vara korrupta, lystna eller giriga. De ska inte vara nöjda med en vanlig undersökning eller granskning av ett ärende, utan bör noga gå igenom alla för- och emotpunkter, de måste undersöka alla aspekter av problemet noga, och närhelst och varhelst de finner tveksamma och tvetydiga punkter, måste de sluta, ytterligare gå igenom detaljerna, klargöra varje punkt, och först därefter gå vidare och ta ett beslut. De måste fästa stor vikt vid resonemang, argument och bevis. De skall inte bli trött på långa diskussioner och argument. De måste visa tålamod och uthållighet i informationssökandet och prövningar av de punkter som presenteras som sanna, för att kunna sålla fakta från fiktion och när sanningen uppenbaras för dem måste de fälla sina domar utan fruktan, favörer eller fördomar.

47. De bör inte utveckla fåfänga och inbilskhet när komplimanger och lovord utgjuts över dem. De bör inte vilseledas genom smicker och mild övertalning. Men tyvärr är det få personer som har sådana egenskaper. När du har valt sådana män att fungera som era domare, gör det till en vana att gå igenom några av deras domar för att kontrollera deras förehavanden. Betala dem vackert så att deras behov är täckta och de inte behöver tigga, låna eller falla för korruption. Ge dem en sådan status och ställning i ditt land att ingen av dina hovmän eller tjänstemän kan bestämma över dem eller skada dem. Låt rättsväsendet stå över alla typer av verkställande (statlig) påtryckning eller påverkan, över rädsla eller favörer, intriger och korruption. Uppmärksamma särskilt denna aspekt, ty innan din utnämning var denna Stat under inflytande av korrupta, vinningslystna ögontjänare och opportunister som var oanständiga, giriga och onda, och som inget hellre ville få ut av Staten än ett syndigt ihopsamlande av oerhörda rikedomar och att nöjda sig själva.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: