Superhycklaren Gunnar Hökmark(m)

Gunnar Hökmark, f.d riksdagsledamot för Moderaterna, och ordförande för Samfundet Sverige-Israel, är en av de största Israelkramarna Sverige kan stoltsera med och en uttalad zionist. Under Israels massaker mot Gaza 2009 var Hökmark mycket upprörd – inte alls över att över 1400 palestinier dog (varav 235 stridande), 14 000 bostäder förstördes, 68 regeringsbyggnader och 31 lokaler för enskilda organisationer helt eller delvis förstördes under militäroffensiven mot Gaza. Inte heller var han upprörd över att palestinierna inte får ta in byggmateriel så att de kan bygga upp sina hem och sitt land, som Israel förstört. Nej vad han upprördes mest över var att Malmös kommunledning stoppade publik att titta på en Tennismatch mellan Israel – Sverige! Han kallade Malmös kommunledning för ”en skam för Sverige”.

Under den konflikten kom inte ett enda skarpt uttalande, mot förtryckarregimen Israel, från Hökmarks mun, eller penna. Eller tangentbord.

I dag, under det pågående upproret i arabvärlden, öppnar han däremot bekymmersamt munnen när det gäller att andra ska uttala sig och fördöma förtryckarregimer. Han skriver på sin blogg:

”För övrigt tycker jag det är remarkabelt hur lite man i dessa dagar hör av Jan Guillou, Mattias Gardell och Per Gahrton. Vi har nu sett hur en galen diktator har mördat araber och muslimer utan att dessa har reagerat över huvudtaget. Välkomnar de det internationella samfundets beslut? Är det bra att USA bidrar till att avvärja en massaker? Är Gadaffi en diktator eller en stor ledare. För de flesta är svaren på dessa frågor enkla. Men inte för dem som hävdar att den demokratiska världen per definition är kolonialistisk och imperialistisk och arabiska ledare stora visionärer.

Sanningen är att de tre g-na har aldrig bekymrat sig över arabers fri- och rättigheter. De har hellre valt att se världen som en konflikt mellan vad de anser påstådda demokratier och i deras ögon verkliga demokratier. Därför hatet mot Israel och USA.”

I det Moderata partiet har hyckleriet väldigt högt i tak. Därom veta vi redan. Hökmark skriver på Samfundet Sverige-Israels hemsida:

”Den demokrati som israeler lever under vill vi att även andra skall få ta del av i sina samhällen och länder.

Därför vill vi bryta den föreställning som finns om att arabvärldens förtryckare är de arabiska människornas företrädare. Inget kan vara mer fel. En förtryckare är definitionsmässigt inte företrädare för dem han förtrycker, tvärtom. Kravet på demokrati riktar sig inte mot arabiska män och kvinnor utan mot dem som förnekar dem rätten till frihet och demokrati, vare sig det handlar om regionens diktaturer, de totalitära rörelsernas ledare eller de politiker i Europa och i andra delar av världen som inte ser att araber har samma rätt till frihet och demokrati som andra. ”

”Kravet på demokrati riktar sig…..mot dem som förnekar (arabvärldens medborgare) rätten till frihet och demokrati…. araber har samma rätt till frihet och demokrati som andra”. Precis. Det är förstås exakt hans åsikt, liksom det är Moderaternas, förstås. Det är därför som Carl Bildt höll läpparna ihopsnörpta så lände som möjligt när folket i Egypten och Tunisien började protestera. In i det sista vägrade han att stödja de revolterande folken – som ville ha ”rätten till frihet och demokrati som andra”?

Guillou svarar i alla fall Hökmark:

”Rekord i fräckhet presterar Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) i sin blogg där han utpekar Per Gahrton, Mattias Gardell och mig som fienden i den nu aktualiserade debatten: ”Sanningen är att de tre g-na har aldrig bekymrat sig över arabers fri- och rättigheter. De har hellre valt att se världen som en konflikt mellan vad de anser påstådda demokratier och i deras ögon verkliga demokratier. Därför hatet mot Israel och USA”.

Det är visserligen grumligt skrivet, men man får anta att moderatpolitikern menar att Mattias Gardell (en av organisatörerna bakom Ship to Gaza), Per Gahrton (under flera år ordförande för Palestinagrupperna i Sverige) och jag själv är anhängare av diktatur och att vårt engagemang för araber inte gills, eftersom det handlat så mycket om Palestina som bara motiveras av ”hatet mot Israel”.

Det är just där det klämmer i den liberala skon, Gunnar Hökmark är nämligen sen många år en av de ledande aktivisterna inom den svenska Israellobbyn.

Så låt oss därför göra ett enkelt solidaritetstest när det gäller arabisk civilbefolkning. Mellan den 27 december 2008 och den 18 januari 2009 genomförde Israel en lång serie krigsförbrytelser som riktade sig mot civilbefolkningen i Gaza. Mer än 14 000 bostäder och 68 regeringsbyggnader raserades. Bland bombmålen fanns såväl sjukhus som moskéer och FN-byggnader. De största palestinska förlusterna i människoliv var civila. Israel använde sig av vit fosfor mot civilbefolkningen och mördade ohyggligt mycket effektivare än vad Muammar Gaddafi lyckats med.

Då fanns inte en enda borgerlig politiker, i synnerhet inte kretsen kring Hökmark, som krävde några internationella krafttag mot de israeliska krigsförbrytarna.

Det som, med rätta, är förbjudet för Muammar Gaddafi skulle alltså vara tillåtet för Israel. Så mycket för borgarnas nymornade solidaritet med arabisk civilbefolkning.

Vi vet inte hur det kommer att gå i de olika arabiska upproren mot diktatur, även om en utbredd förhoppning i hela västvärlden tycks vara att demokratin skall segra. Det enda vi vet säkert är att just palestinierna ligger främst i den arabiska strävan mot demokrati. Så om det är något Västvärlden, däribland Sverige, skulle kunna göra för att stödja en demokratisk utveckling i arab­världen så vore det att behandla den israeliska ockupations- och förtryckarpolitiken lika beslutsamt, om inte lika krigiskt, som vi nu tagit itu med Muammar Gaddafi. Då skulle världen bli bättre.”

Annonser
 1. #1 av savaism på 28 mars, 2011 - 19:07

  Mäktigt svar av Jan Guillou!! Måste sno denna! Gud så bra.

 2. #3 av Bahlool på 29 mars, 2011 - 08:04

  Suck..vad förväntar man sig av en vän till Israel? Malcolm X sa nåt i stil med att stödet till Israel är ologiskt och inte harnågra som helst bevis, och det har det ju inte..säger allt om denna filur

  • #4 av Marie på 29 mars, 2011 - 14:45

   Så fort det är något om Israel så skyndar han att stråla samman och visa sig i synagogor och judiska föreningar. Jag tycker synd om judar som inte är zionister, i och med att såna som han ska ta plats på sådana ställen så kommer ju alla judar kopplas samman med honom och hans ideologi i så fall…

 3. #5 av Luis Herrera på 31 mars, 2011 - 14:09

  Mycket bra artikel. Vi måste också innerligt stödja israeler som kämpar för freden, som kämpar för att Israel ska upphöra sin ockupationspolitik.
  Gunnar Hökmark är en skam – dessutom tror jag att han måste öppet redovisa intäkterna för sin lobby!!
  För en fri Palestina!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: