Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 6

human570

Att välja ämbetsmän för styret

 

23. Acceptera inte råd från girigbukar, de kommer att göra sitt bästa för att hålla dig borta från handlingar av vänlighet och att göra gott mot andra. De kommer att få dig att rädas fattigdom.

24. Samtidigt får du inte tillåta fega att agera som dina rådgivare, eftersom de kommer att göra dig skygg i att genomdriva dina order, hämma dig från att hantera viktiga frågor på ett djärvt sätt, och göra din företagsamhet och dina ingripanden till enbart skygga och ängsliga försök. Undvik samtidigt giriga och lystna personer som eftersträvar en ställning i egenskap av din rådgivare, för att han vill lära dig hur man kan utnyttja samhället och hur man förtrycker människor för att få sin rikedom. Kom ihåg att lystnad, feghet och girighet verkar vara olika elaka egenskaper, men alla härrör från samma onda mentalitet – den som inte har någon tro och ingen tillit till Allah.

25. Dina värsta ministrar kommer att vara de män som varit ministrar till de despotiska härskarna innan dig, och som tog parti för de illdåd dessa begick. Dessa personer bör inte tas in på ditt förtroende och bör inte litas på, eftersom de har hjälpt syndare och har hjälpt tyranner och grymma härskare.

26. I deras ställe kan du enkelt finna personer som är lika kloka och lärda, men som inte har utvecklat syndiga och kriminella mentaliteter, som varken har hjälpt tyranner i deras diktaturer och inte heller pådrivit dem att fortsätta sina syndiga handlingar. Dessa personer kommer att visa sig minst besvärliga för dig. De kommer att vara de mest hjälpsamma för dig, och kommer verkligen att sympatisera med dig. Om du tar dem till ditt förtroende kommer de att klippa sina förbindelser med dina motståndare. Håll sådana människor med dig som dina kamrater i din informella verksamhet, samt i officiella publika sammankomster. Bland dessa ärliga och humana följeslagare och ministrar kommer vissa att få ditt fulla förtroende och tillit. Det är de som alltid kommer att berätta den bittra sanningen för dig och förbehållslöst, och utan att rädas din status, kan vägra att hjälpa dig eller assistera dig i handlingar som Allah inte tycker om att Hans goda människor ska begå.

27. Välj ärliga, sanningsenliga och fromma människor som dina kompanjoner. Lär dem att inte smickra dig och att inte söka din gunst genom falska lovord, eftersom smicker och falskt beröm skapar fåfänga och inbilskhet och det gör att en människa glömmer bort sitt verkliga jag och ignorerar sina uppgifter.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: