Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 5

human570

Att förbise brister hos folket

18. Men var försiktig när du formar dina kontakter (både med de högst uppsatta personerna eller de ofrälse), håll dessa personer borta ifrån dig och tänk på dem som att de är Statens fiende: som skandalspridare och som försöker finna fel hos andra och bär propaganda mot dem. Var försiktig, eftersom överallt har människor svagheter och brister – och det är en plikt för regeringen att förbise (mindre) brister.

19. Du får inte gå på jakt hos folket efter svagheter som är dolda för dig, lämna dem till Allah, och de svagheter som kommer till din underrättelse måste du försöka lära dem att övervinna. Försök att inte exponera folks tillkortakommanden, så kommer Allah att dölja dina egna svagheter som du inte vill att någon ska känna till.

20. Ge inte folket anledning att avundas varandra (man mot man, stam mot stam eller ena delen av samhället mot den andra). Försök att lindra och utrota ömsesidig misstro och fiendskap bland dina medborgare.

21. Var renhårig, opartisk och rättvis i dina kontakter med alla – individuellt och kollektivt – och var noga med att inte låta din person, din position och din ynnest fungera som källor till illvilja. Låt inte något sådant, eller en sådan person, komma i din närhet som inte förtjänar det. Sänk inte din värdighet och ditt anseende.

22. Kom ihåg att baktalare och skandalspridare tillhör en elak och slug grupp, även om de låtsas vara uppriktiga rådgivare. Skynda inte att tro på de nyheter de förmedlar och lyssna inte på deras råd.

 

 

27. Välj ärliga, sanningsenliga och fromma människor som kompanjoner. Lär dem att inte smickra dig och att inte söka din gunst genom falska lovord, eftersom smicker och falskt beröm skapar fåfänga och inbilskhet och det gör att en människa glömmer bort sitt verkliga jag och ignorerar sina uppgifter.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: