Mänskliga Rättigheter enligt Islam – 3

human570Brevet till Malik al-Ashtar som redovisar de principer under vilka Imam Ali själv styrde och för att säkerställa att folket i Egypten skulle få samma typ av rättvisa behandling. Brevet återges nedan:

**********************************************************************

Dessa är de order som utfärdats av Guds tjänare Ali, son till Abu Talib(a) – till Maalik, son till Ashtar – när han utsåg Maalik som guvernör i Egypten för att samla in Zakat där, för att bekämpa Islams och Egyptens fiender, att arbeta för sin befolknings välfärd och för att se efter deras välstånd.

1. Jag beordrar dig, Maalik, att alltid hålla fruktan för Allah i ditt sinne, att prioritera Hans dyrkan och att ge företräde till att lyda Hans befallningar över allt annat i livet, att noga och troget följa Det Heliga Budskapet och de förbud som anges genom den Heliga Boken och den Helige Profetens(s) traditioner, eftersom framgången för en man att uppnå lycka i denna värld och i nästa är helt beroende av dessa kvaliteter, och ett misslyckande att uppnå dessa attribut leder till totalt misslyckande i båda världarna .

2. Jag uppmanar dig att använda huvud, hjärta, händer och tunga för att hjälpa Allahs varelser, eftersom Allah, den Allsmäktige, åtagit Sig att att hjälpa dem som verkligen gör sitt bästa för att bistå Honom. Allah har ytterligare uppmanat dig att hålla dina egna önskningar under kontroll, för att hålla dig återhållsam under tider när extravaganta och orimliga önskningar och begär försöker dra dig mot ett ont och syndigt leverne, eftersom ditt ”jag” försöker hetsa och dra dig mot vanära och fördömelse, såvida inte den Barmhärtige Herren kommer till din hjälp.

3. Låt det bli känt för dig, Maalik, att jag skickar dig som ståthållare till ett land som har sett många regimer före dig. Några av dem var välgörande, sympatiska och goda, medan andra var tyranniska, förtryckande och grymma. Människor kommer att döma din regim lika kritiskt som du själv har studerat verksamheten hos andra regimer. Och de kommer att kritisera dig på samma sätt som du har kritiserat eller gillat andra härskare före dig.

4. Du bör veta att en god och dygdig man är känd och erkänd av det goda som sägs om honom, och de lovord som Allah har bestämt sig för att denne ska få från andra. Se därför till att göra ditt huvud en källa till goda tankar, goda avsikter och goda gärningar. Detta kan bara uppnås genom att hålla en strikt kontroll på dina egna önskemål och längtan, hur mycket de än kan komma att hetsa och underkuva dig. Kom ihåg att det bästa sättet att göra rättvisa åt ditt inre jag och för att hålla det borta från skada, är att begränsa den från syndigt leverne och från saker som ”jaget” överdriver på grund av irrationellt begär.
5. Maalik! Du måste skapa i ditt sinne godhet, medkänsla och kärlek till dina underlydande. Inte bete dig mot dem som om du är ett glupskt och girigt vilddjur – som om din framgång ligger i att förinta dem.

6. Kom ihåg, Maalik att bland dina undersåtar finns två slags människor: de som har samma religion som du har – de är bröder till dig, och de som har andra religioner än din – de är människor som du. Män av båda kategorier lider av samma svagheter och hinder som alla människor har tendenser till, de begår synder, ger efter för svagheter – uppsåtligen eller dåraktigt och oavsiktligt – utan att inse det enorma i sina gärningar. Låt din nåd och barmhärtighet komma till deras undsättning och hjälp till på samma sätt och i samma utsträckning som du förväntar dig att Allah visar nåd och förlåtelse emot dig.

7. Maalik! Du får aldrig glömma att du är en Furste över dem och Khalifen är härskaren över dig och Allah är den Högste Herren över Khalifen. Och verkligheten är den att Han har utsett dig som guvernör och testade dig genom ansvaret för detta styre över dem.

8. Tänk aldrig tanken att höja dig själv till en sådan falsk status att du förklarar krig mot Allah, eftersom du inte kan avvärja Hans Vrede och du kan aldrig vara fri från behovet av Hans Nåd och Barmhärtighet.

9. Känn aldrig skam inför att förlåta och glömma. Ha inte bråttom att straffa och var aldrig nöjd eller stolt över din makt att kunna straffa. Bli inte arg och tappa aldrig tålamodet över de misstag och misslyckanden som de du styr över gör. Tvärtom, ha tålamod och sympati med dem. Ilska och önskan om hämnd kommer inte att vara till stor hjälp för dig i din förvaltning.

10. Säg aldrig till dig själv, Jag är deras Herre, deras härskare och har all makt över dem och jag måste följas undergivet och ödmjukt” eftersom en sådan tanke kommer att skänka obalans i ditt sinne, och göra dig fåfäng och arrogant, att försvaga din tro på religionen och kommer att få dig att söka stöd hos varje annan makt än Allah. Om du någonsin känner någon stolthet eller fåfänga på grund av ditt inflytande över ditt folk, tänk då på den Högste Härskaren, Universums Herre, omfattningen av Hans skapelser, Överlägsenheten och Härligheten i Hans Makt att göra saker som du inte ens kan drömma om att göra och Hans kontroll över dig som är mer dominerande än den som du någonsin kan uppnå – över någonting omkring dig. Sådana tankar kommer att bota din mentala svaghet, hålla dig borta från fåfänga och uppror (mot Allah), kommer att minska din arrogans och högmod och tar dig tillbaka till det förstånd som du dåraktigt övergivit.

11. Var noga med att aldrig tänka på dig själv i nivå med Allah, tänka aldrig att jämföra din makt med Hans eller ifrågasätta Hans Härlighet genom att låtsas att du besitter makt och kraft likt Honom, eftersom den Mäktige Herren alltid förödmjukar obarmhärtiga tyranner och förnedrar alla pretendenter med Sin Kraft och Makt.

Annonser
  1. #1 av Amina på 16 mars, 2011 - 18:20

    Masallah. Snälla Marie kan du inte skriva om situationen i Bahrain, jag känner att jag håller på att bli frustrerad. I skuggan av Japan och Libyen har man ”glömt bort” demonstrationerna i Bahrain. Jag hörde idag att folket har klätt sig i Kefan idag, för man är beredd att dö för sina åsikter. Saudiarabien och Oman har skickat sina militärstyrkor för att slå/döda ner demonstranterna med våld. TV – arabiska kanaler nämner knappt händelserna, endast Manar och Iranska kanaler diskuterar rättigheterna i Bahrain. Så i ”skuggan av” och med hjälp utav makten sker just nu en hemsk massslakt i Bahrain. Saknar dig. Amina

    • #2 av Marie på 16 mars, 2011 - 20:50

      Ja du Amina, jag vill verkligen skriva om det, men var ska man börja? Jag är så upprörd att det stockar sig i halsen, bara av att tänka på saken. Du ska inte tro att det är lätt att skriva om saker som upprör en, för när medan man skriver blir man än mer upprör och just nu orkar jag inte vara sådär förbannat upprörd, mer än vad jag redan är…. men klart jag ska printa ned något – när huvudet sansat sig litegrann, för annars kan jag lätt spy ut vad som helst, och det är inte alltid så lyckat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: