Sverige fortsätter tiga

http://www.expressen.se/polopoly_fs/1.578628!slot100slotWide75ArticleFull/3447786819.jpg

Allt fler länder kräver Muammar Khadaffis avgång, men Sverige håller en låg profil mot den libyske diktatorn. Statsvetare Ann-Marie Ekengren säger ”Jag är förvånad. Det borde inte kosta så mycket att vara hyfsat tydlig”.

USA:s president Barack Obama, Storbritanniens Utrikesminister William Hague, Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle och frankrikes president Kicolas Sarkozy har en efter en krävt att Khadaffi ska ge upp och lämna över makten. Silvio Berlusconi tiger fortfarande – liksom den svenska utrikesministern Carl Bildt.

Många förvånas över Sveriges återhållsamma tonläge, då vi histrioskt sett hållit en hög profil gentemot diktaturer.

”Jag kan bara hitta en rimlig förklaring. Det måste pågå ett diplomatiskt spel som vi inte har någon insyn i”, säger Ann-Marie Ekengren.

Och jag tror hon har helt rätt där. Idag ser Moderaterna sin chans att få killa Israel under hakan, och därmed få en stark ställning hos dom. Vilket kommer att ge dom en rejäl skjuts politiskt. Precis som Göran Persson gjorde när han blev statsminister i Sverige: det absolut mest geniala drag han gjorde var att låta sammanställa boken ”Förintelsen” och sedan kräva att alla skolor i Sverige skulle ha med den i läroplanen i sin undervisning. På så sätt reparerade han skadan som Mona Sahlin åsamkade partiet när hon en gång hälsade på Israel och istället för att direkt bege sig till Israels representanter, istället åkte raka vägen till Orient House besökte Arafat först av allt. Det blev en skandal förstås!

Denna Förintelsebok säkrade Socialdemokraternas, men framför allt Perssons egen, politiska ställning. Moderaterna har förmodligen bitit sig länge i knogarna för Perssons genialiska grepp och letat efter ett liknande drag. Men Förintelseboken är ju redan gjord. Igår var Carl Bildt i Jordaniens huvudstad Amman. Vad han gjorde där förtäljer inte historien, men förmodligen är det slutspurten på intensiva förhandlingar han hållit med Israel om vad vår utrikesminister ska säga härnäst.

Samma hållning hade han i fallet Egypten och Tunisien. Inte förrän diktatorerna fallit, kom han med sitt stöd. I hans försvarsartikel i Aftonbladet passar han på att baktala Palme för att ha gjort exakt det han precis NU gör:

”Det tog om jag inte missminner mig 14 år mellan Olof Palmes uttalande om diktaturens kreatur och den tjeckoslovakiska regimens fall – men det berodde kanske på att Palme glömde att kräva Gustav Husaks avgång.”

… skrivet han till sitt eget försvar! Denne man är vår utrikesminister. Han för vår, svenskarnas, talat ut i världen. Vad menar han med att ta upp ovanstående, angående Palme? Är det en eloge till honom eller en kritik? Om det är menat som kritik – var är då hans kritik mot Khadaffi idag, och hans (vårt) stöd till demonstranterna i arabvärlden? Därför antar jag att det han menar med att peka på Palme i detta läge, snarare är en eloge – kanske rent av beundran..!?

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: