Herrlunch

 

Maken brukar ha en ”herrlunch” med sina vänner varje söndag. Idag ville han bjuda. Det blev fetaost/örtkryddsfyllda kycklingfileer panerade med ströbröd och stekta i stekpannan – sedan in i ugnen i en kryddig tomatsås för efterkokning/grillning.

Vi hade inget ris hemma så jag skickade iväg honom för att köpa det. Han kom hem med ett ”nytt slags ris”, som han sa. ”Titta vad fint det är!”. Han är van att jag provar olika saker för att slippa äta ris. Grov bulgur använder jag ofta, fullkornsris, vetekorn och en massa andra saker som jag inte kommer ihåg namnen på. Han trodde att det han köpt var något liknande.

Det står ”Risi” på paketet – men det är pasta, som är formade som långa basmati-liknande riskorn. Jag blir så trött när han ska handla, särskilt om vi ska ha gäster. ALDRIG kommer han hem med precis det jag beställt. Men den här gången tänkte jag att han kan ju knappast köpa fel när det är RIS han ska köpa, eller hur!!? Men tydligen kan han det.

Sen är han också van med att jag kan ”trolla” så att det han ändå köpt blir till något ätbart. Och det är väl bra, men man blir bara så trött utav detta trollandet. Jag vill bara laga mat som vanligt, som på räls – och allra särskilt när man ska ha gäster hemma. Jag frågade om han någonsin sett mig köpa detta? Nej det hade han ju inte. ”Om du aldrig sett mig komma hem med något så ska du ALDRIG köpa det heller!”, har jag sagt till honom – många gånger.

Alla vet hur viktigt ris är för en irakier. Det är ris till ALLT, t.o.m. till bröd ska de ha ris! Nåja, jag trollade och det blev supergott.

Jag stekte lök och ärtor, sedan tog jag lite vatten i ett glas och blandade en halv tsk saffran i det som fick stå och dra. När allt var stekt färdigt hällde jag saffransvattnet över den stekta blandningen och så fick det koka på 1:an tills det blev torrt igen. När jag kokat ”risi-pastan” klart så blandade jag i smör och den där lökblandningen i pastan och rörde om.

Jag måste säga att det blev bra, men hur kul är det att experimentera med maten precis när man ska matgäster?! Nästa gång är det jag som handlar själv, oavsett vems vänner det är som kommer på besök!

Varför inte fri sex och alkohol i islam?

Människan väsentliga frihet ligger i hennes rätt att välja det budskap hon tror på. Om en människa frivilligt väljer ett budskap när hon är medveten om deras förbud – då har hon utnyttjat den väsentliga friheten. Om man frivilligt följer islam, så har man medvetet valt vilka friheter som ska offras för att garantera andra friheter och rättigheter. Det finns inget tvång. Koranen säger: “..inget tvång i religionen”

Hur som helst så betraktas inte “rätt till fri sex och alkohol” som en rättighet eller en frihet inom islam. Det betraktas som band. Det är så för att de människor som befrias från sina begär är mer fria än de som fortfarande är slavar under sina begär. De tonåringar som t.ex. får rättigheter att börja röka tidigt, de får inte någon frihet. Vad de i själva verket får är ett beroende av rökning.

En sann frihet ligger inte i, vilket man ofta tror, att man väljer ett eller flera av många tillgängliga alternativ. Den sanna friheten ligger i att man endast får välja bland sådana alternativ som gör att man även i fortsättningen kan vara fri och förmågan att både ta till sig och förkasta.

Islam strävar efter att befria människan från lustar och begär som håller henne fången och tvingar henne att försöka tillfredsställa dem resten av livet. När man har upplevt fri sex och alkohol kan man bli så bunden till det att människan ibland kan riskera familjens lycka och sitt eget bästa för att tillfredsställa dessa behov.

Det som ligger i denna “frihet” är inte frihet utan faktiskt motsatsen – men klädd i frihetens kläder.

IslamportalenAtt få barns uppmärksamhet

https://i0.wp.com/www.clipartguide.com/_named_clipart_images/0511-0810-1419-0757_Woman_Sitting_in_a_Chair_Eating_Donuts_clipart_image.jpg

Det snabbaste sättet för en förälder att tilldra sig ett barns uppmärksamhet är att sätta sig ner och se ut att ha det bekvämt.

Lane Olinghouse

Något att tänka på för föräldrar som vill vara ifred: ge alltid illusionen av att du är strängt upptagen – hela tiden. Fast å andra sidan; om ditt barn inte kommer när du ropar efter dom – bara sätt dig tillrätta som flyger dom fram på sekunden!Talande tystnad från Carl Bildt

Carl Bildt. 

Carl Bildt.

”Den stora tragedin”, sa en gång Martin Luther King ”är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”.

Eller på ren svenska: den som tiger samtycker, vilket vår utrikesminister Carl Bildt väljer att göra.

Även vår förre utrikesminister Jan Eliasson tycker Bildt uppför sig märkligt.


USA:s globala makthttps://i0.wp.com/www.riprense.com/images/mad_tea_party_mark_bryan.jpg

USA härskar över historiens största imperium. Efter andra världskrigets slut gick USA ut som den mäktigaste industrinationen i världen. För att behålla och utvidga sin maktsfär och kontrollera och stänga inne potentiella medtävlare anlade USA militärbaser och ingick avtal med länder runt den eurasiska landmassan. På så sätt stängde man effektivt inne Sovjetunionen och Kina.

Redan 1947 fanns 400 militära anläggningar, flera med kärnvapen i den vida cirkel från Sydkorea i öst till Island i nordväst. USA kunde anlägga dessa baser som resultat av de många krig de bedrivit. Flera av baserna är arv från andra världskriget där USA bestämt över Japans politik och ockuperade Okinawa.

Baserna på Guam, Filippinerna, Guantanamobasen på Kuba och Puerto Rico är arv från USAs seger över Spanien 1898. Det kalla kriget gjorde att USA ansåg sig ha rätten att uppföra baser utanför sitt lands gränser med hänvisning till det kommunistiska hotet från Sovjetunionen. Trots att det kalla kriget är över sedan ett decennium satsar USA mer på militären än under det kalla kriget.

Idag har USA baser över hela världen för att kunna exploatera viktiga naturtillgångar, olja och gas. För att etablera basanläggningar utövar USA regimen ett hårt tryck mot tredskande länder, som innebär såväl hot om indragen ekonomisk hjälp som löften om skuldavskrivningar.

Från och med Bushadministrationen antogs en utrikespolitisk hållning som innebär full kontroll på alla områden ”Full Spectrum Dominans”. Den har även antagit en doktrin om förebyggande anfall mot länder som antas hota USA. För att kunna genomföra detta måste basanläggningarna omstruktureras och utvidgas.

USAs militära styrkor överstiger nu alla världens rustningar sammantaget. President Obama är högste befälhavare för en världsomfattande militär styrka vars like aldrig tidigare funnits. Enligt Pentagons senaste rapport har USA: trupper och militär utrustning stationerade på 702 större militärbaser och över 100 mindre installationer i 40 länder. I USA finns 6000 militärbaser.

Dominans över världens alla hav.

För att dominera haven har USA baser som kontrollerar sund och passager runt om i världen. USA:s flotta består av 13 slagstyrkor som grupperas kring ett hangarfartyg. En slagstyrka består av ubåtar, torpedbåtar och slagskepp, och är i sig stort som ett samhälle på 6000 soldater och manskap.

Dessa ofantliga slagstyrkor anser sig ha rätt att gå in i alla hav, anlägga vid vilka hamnar de vill och genomföra hotfulla militära övningar i närheten av små och försvarslösa länder, som de för tillfället vill förolämpa eller skrämma, som de gjort t.ex. utanför Georgiens kust. De stora hangarfartygen har fått namn för att påminna om USAs krigiska historia – John F. Kennedy, Nimitz, Dwight D. Eisenhower, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington, Harry S. Truman, Ronald Reagan och den senaste George W. Bush.

År 2006 grävdes hamnen utanför Tokyo ut för att ge plats åt hangarfartyget George W. Bush. Ett hangarfartyg har en landningsbana lika stor som tre fotbollsplaner och kan ta 80 hypersnabba attackplan, som är bestyckade med konventionella vapen och har s.k. ”dual capability” vilket betyder att planen även kan bestyckas med kärnvapen.

Den sjunde flottan har sin hemmahamn i Guam (indonesien) och genomför återkommande hotfulla manövrar i närheten av Kinas kust. Dessa fartyg kan även lägga till vid hamnarna i Japan – ett land som i sig kan betraktas som ett hangarfartyg, eftersom landet är översållat ett hundratal amerikanska militära installationer som flygfält, hamnar, avlyssnings- och radaranläggningar. Protektoratet Okinawa söder om Japan har 38 USA baser. Där finns de viktiga flygfälten Futenma och Kadena varifrån USA:s stridsflyg når Nord- och Sydkorea, Kina, Thailand, Filippinerna, Indonesien ja, även mellanöstern på kort tid.

Förutom dessa slagstyrkor patrullerar ständigt åtta Trident-ubåtar i havens djup som på kort tid kan avfyra sin dödsbringande last av ballistiska kärnvapen. Dessa robotar är riktade mot Kina, Ryssland, Japan, Tyskland och Frankrike. Man brukar säga att Trident håller hela världen som gisslan.

Diego Garcia

Några timmars flygresa från Indiens sydspets ligger Chagosöarna. Den får tjäna som ett exempel på den brutalitet som ursprungsbefolkningarna fått erfara när USA:s militära intressen fått bestämma.

En av atollerna heter Diego Garcia och har spelat en avgörande roll för USA:s kontroll av mellanöstern. På denna ö har USA byggt en ofantlig militärbas med en av världens längsta rullbanor för B-52 bombplan. Storbritannien leasade denna ö till USA och några tusenmänniskor som redan bodde där, förflyttades med våld till Mauritius där de framlevt sina dagar sedan 1968 i stor misär.

På Diego Garcia finns även hamnar för Tridentubåtar, kommunikationssystem för satellitövervakning samt flygbränsle- och reservdelsdepåer. Under det kalla kriget var basen oundgänglig för avlyssning och kontroll av Sovjetunionen. Vid krigen i Irak och Afghanistan har B-52 bombplan startat från Diego Garcia. Ett okänt antal al Qaeda anhängare hålls fångna på denna ö. Det påstås att de utsätts för tortyr. Detta har förnekats av militärledningen på ön.

Nya baser i krigen spår

Sedan USA ockuperat Irak har ockupationsstyrkorna anlagt nya baser i Irak . De finns vid Bagdads flygfält, flygbasen Tallil nära Nasariyah, samt en bas nära den syriska gränsen och en i det kurdiska området vid Bashurflygfältet. Dessutom kommer USA att behålla en fjärdedel (!!!) av Kuwait som militärbas.

Grannlandet Turkiet har alltsedan landet gått med i NATO på 50- talet varit översållat av USA och NATO baser.

Efter revolutionen i Iran 1979, där USA hade ett hundratal militärbaser, blev baserna i Turkiet ännu viktigare. Där finns avlyssningsbaser, radaranläggningar och den allra viktigaste basen är Incirlik utanför staden. Adana i södra Turkiet, som använts som språngbräda vid USA:s och Storbritanniens bombningar av Irak under 90-talet. I de kurdiska östra delarna finns baserna Mush och Batman. Izmir, vid Turkiets västkust, är hemmahamn för sjätte flottan som patrullerar Medelhavet för att skydda Israel.

USA basernas uppgift

1. Att avskräcka och förödmjuka och säkra USA:s privilegierade tillgång till olja.

2. Att omringa och stänga inne länder som betraktas som fiender och potentiella medtävlare. Som t.ex. Kina och Ryssland. Baserna i Korea, Japan, Filippinerna, Australien, Pakistan, Diego Garcia och flera av de tidigare Sovjetrepublikerna och Centralasien tjänar detta syfte.

3. Att vara hamnar för hangarfartygen, slagskeppen, de kärnvapenbestyckade ubåtarna och andra typer av fartyg som tillhör USA:s flotta. Hamnarna i Okinawa, Yokosuka utanför Tokyo och Filippinerna, Singapore, Thailand m.fl.

4. Att vara träningsplats för manövrar för bombflyg och djungelkrigföring som baserna i Vieques i Puerto Rico och Okinawa söder om Japan.

5. Att utgöra avskjutningsramper för USA:s invasioner i andra länder: baserna på Okinawa, Filippinerna, Korea, Spanien, Honduras, Tyskland och de nya baserna i Östeuropa (Rumänien, Bulgarien och Polen) samt baserna i centralasien, Kuwait och Irak och baserna i Qatar, Bahrain.

6. Att tillgodose C3I system- kommando, kontroll och kommunikation och avlyssningssystem (alltså radaranläggningar), avlyssningsbaser som har rymdkontakt före krigföring. Exempel på detta är i England (Menwith Hill) Australien, Okinawa och Qatar.

7. Att kontrollera värdlandets regeringar. Baserna är plattformar för att genomföra militärkupper i olika delar av världen.

8. Att placera ut kärnvapen. I Turkiet finns kärnvapen i Incirlik, Italien Ghedi Torre och Avianobaserna, Grekland Araxosbasen, Belgien Kleine Brogel, Holland Volkelbasen och i England Lakenheath och med största säkerhet Okinawa.

9. I Europa har USA varit starkt engagerad i att omstrukturera sina bassystem till att även gälla Östeuropa. Kriget mot Serbien utmynnade i att nu kunde man etablera en ofantlig bas i Kosovo – Camp Bondsteel,. I Tyskland är militärbasen Rahmstein bas för de USA-soldater som i krigstid skeppas ut till olika delar av världen. Andra viktiga baser är Norwenig, Memmingen, Spangdahlem.

10. I och med invasionen av Afghanistan och Irak har vägen öppnats för att utvidga och förstärka USA:s nätverk av militärbaser. Så har skett i Pakistan, Uzbekistan, Kirgistan och Tadjikistan.

11. Baserna I Saudi ansågs av de styrande vanhelga helig mark varför de mesta har förflyttats till Bahrain, Qatar, Kuwait och Djibouti.

12. Afrika har inte undkommit USA:s militariserade närvaro. Kontinenten kommer att få utökad roll. En ”familj” av baser har förhandlats fram med Algeriet, Mali, Guinea, Zaire, Uganda, Senegal.

13. USA har inte glömt sin bakgård Latinamerika utan nya baser växer upp runt hela kontinenten där den viktigaste basen Manta i Ecuador och militariseringen av den karibiska ö-världen. I samband med Plan Colombia har nya baser etablerats i Colombia. Argentina, Brasilien ,Bolivia Curacao, El Salvador, Peru är under uppbyggnad eller är i färd med att förhandlas om. Puerto Rico har ersatt Panama som militärt centrum för regionen.

Avlyssnings och radaranläggningar

National Security Agency har i största hemlighet upprättat avlyssningsbaser som avlyssnar alla telefonsamtal, fax och email. Dessa informationer förs till Fort Meade i Maryland, USA för bearbetning. Menwith Hill, är den allra största och är inställt på att avlyssna tidigare Sovjet, Europa, Mellanöstern, Nordafrika. Övriga viktiga stationer är Waihopai på Nya Zeeland, Shoal Bay och Geraldton station i Australien, Bad Aibling i Tyskland, Misawa i Japan. Latinamerika avlyssnas via Yakima Firing Centre, Sugar Grove i USA och Leitrimbasen i Kanada.

Radaranläggningar finns i Pine Gap i Australien, Thulebasen på Grönland, Kodiak i Alaska, Vardö, Vadsö, Fauske i Nordnorge, Shemya i Aleuterna, Fylingdales i England, samt anläggningar i Östra Turkiet.

Motstånd

Befolkningarna som drabbats av effekterna av USA.s baser har gjort motstånd alltsedan dessa etablerades.

Vi känner till kvinnornas fredsläger vid Greenham Common där tusentals kvinnor genomförde fantsifulla och oväntade aktioner och med envishet och uthållighet lyckades få basen stängd. Kvinnorna fanns vid basen från början av 80-talet till mitten av 90-talet. Nu betar får på denna bas. Kvinnorna har nu förflyttat sina ansträngningar till Menwith Hill- världens största avlyssningsbas – där de bl.a. nattetid går in på basen och tar reda på vad som pågår.

Svenska kvinnor har deltagit i dessa demonstrationer och vid två tillfällen har en svensk kvinna blivit arresterad och ställts inför rätta. Stora demonstrationer och blockader genomförs i Faslane i Skottland mot Tridentubåtarna. För ett par år sedan kunde Ulla Röder, Ann Moxley och Angie Zelter ta emot Right Livelyhood Award som erkännande för ickevåldsaktionerna mot Tridentubåtarna.

Motståndet mot USAs bombträningsaktioner i Vieques i Puerto Rico har varit lyckosam. Befolkningen har genom massaktioner vid basen tvingat USA att stänga denna träningsbas för bombflyg. I USA genomför olika grupper basinspektioner för att bevisa att USA har massförstörelsevapen – kärnvapen, kemiska och biologiska vapen.

Los Alamos Laboratory Group håller sig kunniga om vad som pågår inom kärnvapenlaboratorierna. Dessa aktionsgrupper demonstrerar utanför laboratorierna mot kärnvapenforskning som pågår där för att få fram nya kärnvapen och mot att där genomförs artificiella kärnvapenprov.

Ursprungsbefolkningen i Nevada gör årligen aktioner vid Nevada provområde i protest mot de s.k. ”subcritical nuclear tests” . Dessa aktioner leds av shoshonerna.

I Filippinerna lyckades man stänga världens största flygbas Clark Airfield. Man lyckades även stänga en av världens största hamnar för krigsfartyg och hangarfartyg, nämligen Subic Bay. Tyvärr har USA nu lyckats skaffa sig tillträde till landet via Visisting Forces Agreement.

På Okinawa och Japan har framför allt kvinnorna arrangerat jättedemonstrationer mot USAs basanläggningar. Ljudet av jetplanens övningar är öronbedövande, miljöförstöringen på grund av de militära manövrarna är oerhörda, de sociala effekterna varit omfattande.

De amerikanska soldaterna har gjort sig skyldiga till en mängd brott som de aldrig straffas för. Över 200 våldtäkter har begåtts, som man känner till. Det som framför allt väckte ursinnet hos Okinawaborna var den otäcka våldtäkten av en 12 årig flicka som begicks av tre s.k. GI – alltså USA soldater.

Vid NATO-basen Kleine Brogel i Belgien genomför Mother Earth kärnvapeninspektioner och blockader där många svenska fredsaktivister deltagit . De fördrivna chagossierna planerar nu att återvända till Chagosöarna och en stor grupp fredsaktivister framför allt från Storbritannien ska deltag tillsammans med dem. Storbritannien har ett särskilt ansvar i denna sak eftersom det var de som leasade ön till USA under 60-talet.

Vid World Social Forum i Mumbai samlades för första gången motståndare mot USA:s baser från världen alla hörn. Globala protestdagar arrangeras. 4 juli -USA:s nationaldag har nämnts som en lämplig dag för protest mot denna militära kolonisering. Även hos våra nordiska grannar Norge, Danmark och Grönland byggs radaranläggningar ut, eller planeras att byggas ut, som ska förse USA med nödvändig infrastruktur inför deras program för militarisering av rymden.

Med tanke på denna dominans USA har i världen, så känns det, milt sagt, magstarkt när USA pekar finger åt andra länder, och högljutt klagar på att dom är livsfarliga för världsfreden och stabiliteten i världen för att de t.ex vill bygga kärnkraftverk och vara i framkanten när det gäller forskning…

Källa: bland annat frednu.se


Hur många större synder finns det?

https://i0.wp.com/revertit.se/images/2007/islam_prayer_1187298241_3203590.jpg

Det finns olika metoder för igenkännande av större synder och två av dessa är:

1. Varje handling som utförs där Guds efterräkning och straff har utlovats i den Heliga Koranen (oavsett om det angivits tydligt, indikerats eller är eftertryckligen förbjuden om och om igen) – är en större synd.
2. Genom riktiga och autentiska traditioner som har kommit till oss från Islams stora ledare, och där de större synderna tydligt är angivna.

Ett exempel är ett brev skrivet av Imam Ridha(A) till den Abbasitiska kalifen (ställföreträdaren) Mamoon där han har nämnt flertal större synder. På samma sätt är det även i en tradition återberättat av Amash från Imam Sadiq(A); i den traditionen nämns flertal synder. Samma villkor gäller för andra traditioner.

Nedan är flertalet av större synder som nämns i verser eller traditioner och be till Gud, den Allsmäktige att Han ger oss lyckan att kunna undvika alla dessa synder.

1. Mord

2.Äktenskapsbrott

3. Vin
4. Överge bönen

5. Beslagta föräldralösa barns egendom
6. Fly från slagfält

7. Ta ränta

8. Spela om pengar
9. Förtryck

10. Sodomi
11.  Hjälpa förtryckarna

12. Stödja förtryckarna
13. Neka människors rättigheter

14. Bekämpa Guds vänner
15. Lögn

16. Svika ett förtroende
17. Skada föräldrarna

18. Felaktiga anklagelser
19. Baktal

20. Likgiltighet inför Guds ilska och straff
21. Likgiltighet inför utförningen av Hajj (pilgrimsfärd)

22. Slöseri
23. Fläsk

24. Blod

25. Äta självdöda djur
26. Äta kött där Guds namn inte blivit nämnt
27. Misströsta om Gud

28. Väga upp snålt
29. Upprepa mindre synder

30. Bryta relationer
31. Ej betala Zakat (religiös skatt)

32. Avtalsbrott
33. Undanhålla testamente

34. Vittna under falsk ed

 

De ovannämnda synderna är en betydande del av större synder fastän åsikten hos många lärda är att de inte är begränsade till enbart dessa.

Skrivet av Ayt. Makarim Shirazi & Ayt. Ja’far Subhani

Källa:Islamopedia


Tänkta ord

https://i1.wp.com/fc08.deviantart.net/fs43/f/2009/096/9/9/thought_balloons_by_TuxedoMelvin.jpg

”Varje omständighet, varje händelse och varje möte med varje person- allt du upplever – beror på vad du har tänkt på, undrat över, funderat på, kommit ihåg, observerat, beaktat och föreställt dig… Du tänker bokstavligen fram ditt liv”

Citat av Abraham  Hicks


Fredag 25:e februari

https://i2.wp.com/villaakerman.se/schablon_blomma.gif

 1. #1 av Lisa på 27 februari, 2011 - 20:36

  Haha, jag vet precis hur det känns… önskar jag kunde trolla som du…. 🙂 Ris och irakier ska man inte leka med, och som du säger, de äter ris till allt, frukost, lunch, middag och till och med i efterrätten kan man hitta detta lilla korn. ”Man blir inte mätt om man inte äter ris” vet ju varenda människa *not*

 2. #2 av Leila på 27 februari, 2011 - 21:57

  Hahahaaa han är så söööööööt! 😀 Och du är GRYM som kan lura irakier att pasta är ris 😛 haha!

  • #3 av Marie på 28 februari, 2011 - 06:22

   Ja du har rätt Lisa, till och med i efterrätter har de ris.

   Och Leila, jag lurade dom knappast att det var ris, det går inte att lura sådana risgourmander, men de åt det i alla fall…

 3. #4 av Fatima på 28 februari, 2011 - 22:30

  Haha jag håller med syrran – pappa är bara så gullig! Jag kan se honom framför mig med sitt Risi-ris och sitt stolta leende. PUSS PÅ HONOM!

  Men jag förstår hur irriterande det är när saker ska gå snett när man har gäster. Tack o lov vet Samer att man inte får göra mig arg när jag är under press hehe. Han har fått lära sig den hårda vägen. 😛

  • #5 av Marie på 28 februari, 2011 - 22:46

   Jadu, jag är alldeles FÖR snäll, faktiskt. Jag har inte hjärta att ”lära honom”, förhoppningsvis lär han sig själv – om kanske bara 5 år till…. DÅ kanske han fixar det :)!

 4. #6 av Elin på 1 mars, 2011 - 10:27

  Jag hade blivit tokig om mannen gjort så men skönt att det ändå blev bra. Min är snarare åt andra hållet, om det jag sagt han ska köpa inte finns vågar han ofta inte köpa något annat utan att fråga mig och jag blir irriterad och tycker att han för tusan väl bara kan ta något.

  • #7 av Marie på 1 mars, 2011 - 14:10

   Nej inte är det roligt ska du tro, Elin. Men inte roligt heller om de inte kan ta egna initiativ. :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: