Islam för nybörjare

https://i1.wp.com/svt.se/content/1/c8/02/21/66/45/islam_for_nyborjare.jpg

SVT har haft en serie som heter ”Islam för nybörjare”, som har gått de senaste 3 dagarna kl 18.00 på tvåan. Jag snubblade över serien av en slump, så jag har missat första avsnittet. Men det var bra, tycker jag. Även om det fanns mycket att önska i den.

”Kan islam hjälpa till att skapa moral i samhället? Vad kan muslimer lära icke-muslimer? I denna realityserie testar sex icke-muslimer att leva enligt Koranen i tre veckor. Efter ett tag börjar det nya sättet att leva i enlighet med Koranen beröra deltagarna.

I dokumentärserien ”Islam för nybörjare” bjuder imamen Ajmak Masroor in sex britter att leva efter islamiska värderingar i tre veckor. Hans förhoppning är att de ska återupptäcka värden som anständigeht, respekt och måttfullhet.” är programinformationen.

Vissa av de muslimska ledsagarna var lite väl mycket i min smak. Den enda muslimska kvinnan, som var utsedd som ledsagare, jag tyckte hon saknade humor – fullständigt. Tyvärr. Det FANNS faktiskt deltagare som gick in i denna prövning med allvar, men hon gillade inte att vissa (som inte var särskilt seriösa) skämtade om vissa saker de fick gå igenom. Jag tycker hon kunde ha bjudit på det och skrattat med dom istället för att bli sur, som hon blev.

Sedan undrar jag varför man deltar i dylika program om man inte verkligen är intresserad av att ägna 3 veckor åt att bryta gamla invanda mönster i livet? Jag förstår det inte. Det fanns en deltagare som envisades med att äta fläskkött varje dag och dricka öl. Varför deltog han? Vem tvingade honom att delta?

Om jag hade tackat ja till att leva som en hindu i 3 veckor, så hade jag gjort allt man sagt att hindu måste göra – det är ju bara 3 veckor och man har ju själv valt att delta!

Nåja, titta på programmet, det helt värt att se den finns på SVT/Play t.o.m. den 18 mars 2011

Kolla in en ännu bättre serie i ämnet, det finns flera avsnitt.

 

 1. #1 av Svarten på 19 februari, 2011 - 16:58

  Jag såg ett avsnitt och tyckte det var alldeles för ytligt och tramsigt. Jag blev även smått irriterad på detta ständiga ”så här gör vi muslimer”. Precis som om det bara fanns ett sätt att utöva islam på.

 2. #2 av Svarten på 19 februari, 2011 - 17:38

  För några år sedan såg jag en BBC dokumentär om några muslimer och icke-muslimer som drog sig tillbaka för en ”Retreat” under en månad och utövade en form av sufiislam. Jag minns att jag då tyckte det innehöll intressanta och lärorika diskussioner.

  Länkar till en kort snutt ur programmet

  Den söm är intresserad kan själv leta upp resten.

  • #3 av Marie på 19 februari, 2011 - 23:30

   Ja Svarten, jag kände likadant. Den där som gick omkring och sjöng la illaha illallah på ett odefinierbart språk tyckte jag var bara FÖR mycket. De var också mycket hårda mot deltagarna i vissa fall, man pratar inte på det sättet. Jag trodde det skulle vara ungefär som det där Retreat-programmet – som jag VERKLIGEN gillade. Avsnitten har sänts 2 ggr i olika kanaler, och DOM gillade. De pratade pedagogiskt och fint med deltagarna, precis som man ska. Och inte TVINGA på folk saker och ting. Som den där klokare imamen i programmet sa: ”Du behöver inte sjalen nu, sjalen kommer med erfarenhet”, och jag tycker att de borde ha hållit det på den nivån hela tiden.

 3. #4 av Svarten på 20 februari, 2011 - 07:36

  Jag tittade faktiskt på de två övriga avsnitten i natt och blev smått imponerad av icke-muslimerna, speciellt Luke. Trots sättet han blev bemött på av mentorerna tog han det hela på stort allvar och arbetade verkligen med sig själv. En härlig människa. T.o.m. taxichaffisen kunde helt prestigelöst ändra åsikt när soldaten slog hål på hans fördomar.

  De mest inskränkta, fördomsfulla och intoleranta var mentorerna, tycker jag. De tycktes lägga större vikt på religionens yttre former än på det andliga/religiösa innehållet.

  Jag skulle gärna se ett ”hur gick det sedan”.

  • #5 av Marie på 20 februari, 2011 - 11:18

   Den där Luke gjorde också mest intryck på mig. Han var verkligen otrolig tycker jag. Ett föredöme för dom allihop. Och jag har högljutt klagat på att jag inte förstår varför de inte har ett 4e avsnitt där de visar hur det gick sen. Det är ju DET som är det mest intressanta.

 4. #6 av Ala på 20 februari, 2011 - 22:03

  Håller med Svarten. Jag blev så irriterad medan jag kollade, det var för ytligt kändes som en realty show om muslimer, ”för vi är ju annorlunda”. De traumatiserade deltagarna än vägledde eller ökade förståelsen om islam. Ogillar sådana program.

  • #7 av Marie på 21 februari, 2011 - 12:48

   Ala: Ja, de koncentrerade sig alltför mycket på ytan, tyvärr. Jag blev riktigt illa till mods när de skulle tvinga deltagarna att bära slöja, efter bara ett par dagar. Och de kvinnliga muslimska ledsagaren som efter ett par veckor var ”besviken” över att de inte använde amta under slöjan!!! HerreGud! Hon skulle istället ha sagt att hon var imponerad utav att de burit slöja så pass mycket som de dittills gjort! Ge folk beröm för helsike. Och sedan skulle hon bara ha tipsat om amta och låtit dom prova den, så skulle de känna hur mycket enklare det vore att ha kontroll över slöjan.

   Det här är personer som inte tror på slöjan eller islam, de skulle bara leva som muslim i några veckor, för att bryta ett livsmönster och se hur det är. Men det var då tur den där imamen var med, för de andra ledsagarna var inte mycket att hurra för….

   Jag tyckte ”Retreat” var mycket bättre på alla sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: