Vetenskaplig tillväxt i Iran – 11 gånger snabbare än världsgenomsnittet

Chefen för Teherans universitet sade att tillväxten i Irans vetenskapliga forskning har blivit 11 gånger mer än världens genomsnittliga tillväxttakt.

Farhad Rahbar som i sitt anförande vid avslutningsceremonin för forskning och innovationsvecka i den iranska staden Qazvin sade att den vetenskapliga tillväxten har främjat Iran mot att få över en procent andel i den globala vetenskapliga forskningsproduktionen.

”Vetenskaplig produktionstillväxt i Iran har nått 70 procent under de senaste 15 åren”, fortsatte han säga.

Han påpekade vidare att erkännandet av landets potential och planering enligt nuvarande behov kommer att bidra till att skapa välstånd genom vetenskapliga framsteg.

Med hänvisning till förhållandet mellan tekniska framsteg och social välfärd betonade Rahbar att varje land utvecklas med anledning av dess vetenskapliga tillväxt och framsteg. Han sade också att när fienden inte lyckats med sitt skadliga mål att införa sanktioner mot Iran, försökte den att förverkliga sina mål genom mordet på iranska vetenskapsmän.

Den iranske akademikern Dr Majid Shahriari dödades tidigt på morgonen den 29:e november när hans bil attackerades med en bomb av terrorister i huvudstaden Teheran. En annan universitetsprofessor, Dr Fereydoun Abbasi, och hans fru överlevde en separat attack på samma dag.

Rahbar tillade att Iran kommer snart att göra större framsteg inom olika vetenskapliga områden på grund av landets potential och de ansträngningar som gjorts av iranska forskare.

Rahbars påstående tyder på en ökad trend i den Iranska vetenskapliga utvecklingen.

Året innan, år 2009, publicerades en vetenskaplig statistiskrapport (http://www.science-metrix.com/30years-Paper.pdf) av det kanadensiska vetenskapliga magasinet Science-Metrix som beskrev att den vetenskapliga produktionen hade ökat 11 gånger snabbare i Iran än världsgenomsnittet, snabbare än något annat land.

Taget från dagsbladet.se

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: