Hussain, en symbol för kärlek och uppoffring i Islam

.
https://i2.wp.com/www.bahlool.se/wp-content/hussein_ensam_kerbala_ashura.jpg
.
Det beskrivs ofta om Islam – åsikter om Gud som en hjärtlös världshärskare, en arg domare och vredgad Gud som minutiöst söker en gärningsman att straffa. För dem som eftertänksamt har läst Koranen, endast en gång under sin livstid, är det, utan tvivel, väldigt lätt att bortse från sådana åsikter.
Men för dem som inte noggrant läst Koranen, eller inte har de nödvändiga resurserna och kunskapen att analysera dess verser, står där – i det levande minnet av historien – en händelse som, mycket tydligt, sammanfattar begreppet kärlek mellan Skaparen och det skapade, och de offer och lidande som skulle kunna uthärda lätt och belåtet med en människa av hänsyn till den älskade Gud.

Denna episod är den händelse där Hussain, sonson till Islams Profet(s.a.a.s), inte bara erbjöd sin egen själ och sin kropp till Gud, utav även sina söners, brorsöners, kusiners och hans närmaste vänners, och bar sorgen över det förutsägbara tillfångatagandet av hans hustru, hans döttrar och systrar. Detta hände den 10 dagen i Muharram på ett ställe som heter Karbala år 682 e Kr.

Som barnbarn till Profeten(s.a.a.s) och någon som var mycket älskad av honom(s.a.a.s) kunde Hussain ha levt ett mycket bekvämt och välbärgat liv efter sin farfar, då han var mycket hedrad och vördad av sina samtida. Han var dock hängiven Guds väg, och var mycket bekymrad över den vägledning som uppenbarats för hans farfar och ivrig att se till att kärlekens väg till Gud inte hindrades av glupska, materialistiska människor som hade anslutit sig till Islam bara för att möjliggöra sina egna egoistiska, torftiga och världsliga ambitioner.

Och han gjorde det bra. På en enda dag visade han en grad av kärlek och uppoffring gentemot Gud, som knappast kan dras parallellt med någon liknande händelse i mänsklighetens historia. Han beklagade högljutt sitt missnöje över vad som skedde i Guds namn – ett rop som kan höras än idag genom historiens utsträckta tunnel.

Hussain brukade säga i sina böner:

”Min Herre! Du är den som tar bort alla andra från hjärtat hos dem som du älskar, på ett sätt som gör att de inte älskar någon annan än Dig, och inte söker skydd från någon annan än från Dig, du är deras intimaste sällskap när världens prövningar skrämmer dem. Min Herre! De som har förlorat Dig, vad finner de? Och de som har funnit Dig, vad förlorar de?”

Hussain hade inget att förlora eftersom han hade funnit en kärlek som ger liv åt allt.

Av Sheikh Muhammad Bahmanpour

 1. #1 av Nor på 26 december, 2010 - 01:54

  vilken bra och lättläst text. 🙂 ska låna det sista citat, väldigt fint.

 2. #2 av Amira på 27 december, 2010 - 16:45

  Vilken surah står det i som du berättade?

  Du skrev ”Men för dem som inte noggrant läst Koranen, eller inte har de nödvändiga resurserna och kunskapen att analysera dess verser, står där – i det levande minnet av historien – en händelse som, mycket tydligt, sammanfattar begreppet kärlek mellan Skaparen och det skapade, och de offer och lidande som skulle kunna uthärda lätt och belåtet med en människa av hänsyn till den älskade Gud.
  Denna episod är den händelse där Hussain, sonson till Islams Profet(s.a.a.s), inte bara erbjöd sin egen själ och sin kropp till Gud, utav även sina söners, brorsöners, kusiners och hans närmaste vänners, och bar sorgen över det förutsägbara tillfångatagandet av hans hustru, hans döttrar och systrar. Detta hände den 10 dagen i Muharram på ett ställe som heter Karbala år 682 e Kr.”

  • #3 av MammaMarie på 27 december, 2010 - 21:48

   Det är inte JAG som skrivit texten (vilket du kan utläsa längst ner i inlägget).

   Om du läser igen så kanske du förstår bättre: För de som inte noggrant läst Koranen eller inte kan analysera dess verser för att upptäcka begreppet kärlek mellan Skaparen och det skapade – DE personerna kan gå till historien och läsa om en händelse, som mycket tydligt sammanfattar just den kärleken…. dvs händelsen om Imam Hussein.

   Har jag rett ut det åt dig :)?

 3. #4 av Sara på 29 december, 2010 - 20:23

  vackert mamma marie 🙂 keep up the good work 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: