Lögner, mened och brutna löften: är det tillåtet hos shia?

.

 

.

Ämnet ”Shia-Sunni” börjar bli lite uttjatat, men jag ska bara svara lite på en fråga som tydligen är het i vissa muslimska kretsar: ”Får ni (shia) ljuga?”. Tydligen påstår en massa ”answeringshia”-sidor att shia har tillåtelse att ljuga när helst de vill och har lust.

Bara för att vi har tillåtelse att använda oss utav något som heter Taqqiya. Jag ids inte själv skriva ett inlägg om det, just nu i alla fall: jag tycker det är en självklarhet – och är något som de flesta skulle använda sig utav ändå. Skillnaden är kanske att det är tillåtet hos oss, medan andra som gör det alltså begår en synd, enligt dom.

Tänk att man är ute i öknen, man har inte druckit på dagar. Du vet att du kommer att dö om en kvart eller mindre – det enda du har vid din sida (av någon outgrundlig anledning?) är en flaska öl. Även om drycken är haram i Islam, så är det tillåtet att dricka upp ölen, för att rädda sitt liv.

Men det ska alltså komma till ett extremt kritiskt läge för att få använda sig utav den ölflaskan, precis som Taqqiya. Inte alla skulle dricka ölen ändå, och inte alla använder sig utav Taqqiya, men det är tillåtet: endast i denna typ utav extrema lägen.

De som påstår att Shia har tillåtelse att ljuga (underförstått är förstås att de själva är bärarna av sanningen), är faktiskt de som själva far med lögner. OM de nu tycker att det är så förfärligt att folk ljuger, så bör de ju själva föregå med gott exempel, och sluta med det.

.

Imam Ali(A) sade: ”En muslim kan aldrig känna sötman av tron (iman), så länge denne ljuger. Detta avser både lögner som är på skämt och på allvar.”

Amir ul-Mu’minin (a) sade: ”Att ständigt tala osanning leder till fattigdom”

Imam Al Baqir (a) sade: ”Allah har skapat lås för det onda och huvudnyckeln till all ondska är drickandet av vin. Osanning, är i själva verket, ondare än att dricka vin”. ”Att tala osanning är förstörelsen av tron”

Ali ibn Al Hussein (a) brukade säga till sina söner: ”Undvik osanningar, oavsett om de är viktiga eller triviala, i allvarliga eller skämtsamma situationer, för en man som nämner en trivial lögn kommer säkert att våga säga en stor lögn”

Profeten (s) sade: ”En tjänare håller fast vid att tala sanning ända tills Allah räknar honom som sanningsenlig. De som ljuger, å andra sidan, fortsätter att berätta osanningar tills han räknas som lögnare hos Allah”


Svära falskt

Att svära falskt är den farligaste typen av osanning, eftersom det är ett dubbelt brott, det är en uppenbar djärvhet gentemot den Allsmäktige Herren och ett upprörande brott som eliminerar rättigheter.

Profeten (s) sade: ”Se upp för att svära falskt, för det förändrar länder till övergiven ödemark”


Mened

Liksom föregående, är mened ett allvarligt brott som resulterar i att rättigheter förnekas och att det sprids oordning i samhället.

Profetens (a) sade: ”Innan en lögnare avslutar sitt falska vittnesmål inför domstol, är hans plats i helvetet förberedd. Detsamma har sagts om den som döljer en vittnesbörd”

Även den heliga Koranen varnar för falskt tal:

”Håll er på avstånd från den smutsiga [synden att dyrka] falska gudar och avhåll er från lögnaktigt tal”

(Koranens Budskap, M. K. Bernström, 22;30)

 

Bryta ett löfte

Att hålla ett löfte är en av de ädla kvaliteterna som en intelligent människa pryder sig med.

”OCH MINNS [vad] denna Skrift [har att säga om] Ismael. Han stod alltid vid sitt ord och han var [Guds] sändebud [och] profet”

Koranens Budskap, M. K. Bernström, 19;54)”

Såsom han hade lovat en man, stannade profeten Ismail på en och samma plats under ett helt år väntandes på honom, för att fullfölja sitt löfte.

Imam Al Sadiq (a) sade: ”En troendes löfte är en obrytbar ed. Den som bryter sitt löfte bryter även sitt löfte med Allah och exponerar sig för hans motvilja. Det är detta som menas då Allahs säger:

”TROENDE! Varför säger ni ett och gör ett annat? Det är djupt förhatligt för Gud att era ord inte överensstämmer med era handlingar!”

(Koranens Budskap, M. K. Bernström, 61;2-3)

 

Förlöjligande lögner

Vissa människor tycker om att hitta på förlöjligande lögner för att ha roligt på andras bekostnad.  Imam Al Sadiq (a) sade:

”Den som hittar på lögner om en troende för att förnedra honom, vanära hans personlighet och förstöra hans rykte kommer Allah att förflytta honom från sitt beskydd till Shaytans. Shaytan kommer emellertid inte att välkomna honom”


Svenska IslamiskaUunionen

Annonser
 1. #1 av Bahlool på 2 december, 2010 - 09:31

  Kan ju tilläggas att wahabiterna ofta talar om taqqiya men de själva använder det sig av det..
  Hur ofta har du hört en wahabi säga han är en wahabi? de kallar sig sunniter, när de i verkligheten skiljer sig från sunniislam
  Vidare har jag ofta mött wahabiter och de säger de kallar oss inte kuffar..det är lögn..det gör de.
  Vidare har jag läst om wahabiter som inte erkänner att de är terrorister, även när de upptäckts och det är bevisat..även det är lögn..så ja..de hatar oss för vi använder oss av Taqqiya, men de själva då??

  • #2 av MammaMarie på 2 december, 2010 - 09:44

   Ja det är sant, Bahlool, har aldrig tänkt på det. Men det är ju precis likadant. En stor skillnad är väl att de inte precis är pressade till döds för att behöva ljuga om sin wahabism…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: