En amerikansk muta som stinker eftergiftspolitik

.

https://i0.wp.com/www.palestinechronicle.com/uploads/1289889504hilary_netanyahu_press_hishmeh.jpg

.

I vilket annat land som helst, skulle den nuvarande amerikanska muta till Israel, och den senares ovilja att acceptera det – i utbyte mot ännu ett tillfälligt slut på stöld av annans egendom – anses helt orimlig.

Bombplan med värdet av tre miljarder dollar i utbyte mot en tillfällig frysning (på 90 dagar) utav koloniseringen av Västbanken? Inte inkluderat östra Jerusalem – så man kan säga adjö till minsta chans för den östra delen av den heliga staden att få bli deras huvudstad – och om Benjamin Netanyahu så önskar, en intensiv fortsatt bosättning av arabisk mark. I den ordinarie förnuftiga värld, som vi tror att vi lever i, finns bara ett ord för Barack Obamas erbjudande: eftergifter. Vanligtvis använder våra makthavare det ordet med förakt och avsky.

Den som uppmuntrar till orättvisa, genom ett folk mot ett annat folk, kan man kalla för bevekare. Den som föredrar fred till varje pris, än mindre ger en $ 3 miljarder muta till den skyldige – är en bevekare, en ja-sägare. Den som inte riskerar konsekvenserna av att stå upp för internationell moral mot territoriell girighet är undfallande.

De av oss som inte ville invadera Afghanistan fördömdes som undfallande. De av oss som inte ville invadera Irak har blivit förtalade som varandes undfallande. Men det är precis vad Obama har gjort i sitt otroligt patetiska försök att vädja till Netanyahu för endast 90 dagars underkastelse utav internationella lagar . Obama är undfallande, en möjliggörare utav förtryck.

Det faktum att västvärlden och dess politiska och journalistiska elit värdesätter denna GALENSKAP, som om det på allvar kan betraktas som ännu ett ”steg i fredsprocessen”, att sätta denna mystiska nonsens ”back on track”, är ett mått på i vilken grad vi har tagit avsked av vårt sunda förnuft när det gäller Mellanöstern.

Det är ett tecken på hur långt Amerika (och genom vårt misslyckande att fördöma detta vansinne, även Europa) har tillåtit sin rädsla för Israel – och hur långt Obama har gjort sin rädsla för israeliska anhängare i kongressen och senaten – att gå.

Tre miljarder dollar – för tre månader-  är en miljard dollar i månaden för ett (tillfälligt) stopp av Israels kolonisering. Det är en halv miljard dollar på fjorton dagar. Det är 500 miljoner dollar i veckan. Det är $ 71.428.571 per dag, eller $ 2.976.190 en timme, eller $ 49.603 per minut.

Förutom denna kruka med guld, kommer Washington fortsätta att lägga in veto mot alla resolutioner i FN, som är kritisk mot Israel, och förhindra Palestina från att förklara sig själv som stat. Det är verkligen värt att invadera ett land om man kan få så mycket pengar för att iscensätta ett militärt tillbakadragande, för att inte tala om den nådiga gesten att inte bygga fler illegala kolonier under (endast) 90 dagar medan det fortsatta olagliga byggandet i Jerusalem samtidigt pågår i rasande takt.

För $ 827 per sekund, kan säkert Israel kräla i stoftet en liten stund. Det kommer de göra. Vi bör alla böja våra huvuden i skam. Men vi gör vi inte. Det handlar inte om människor. Det handlar om presentation. Det handlar inte om rättvisa. Det handlar om ”säkerhet”. Och kontanter. Massor av det. Goodbye Palestina.

/Robert Fisk, The Independent

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: